Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα!
Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Kαρίμ Χαν στην Christiane Amanpour του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη.
Ο Χαν δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.
Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ θέτει στο στόχαστρο Ισραηλινό ηγέτη και φυσικά στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σημειώνεται ότι το ΔΠΔ έχει εκδώσει εδώ και δύο χρόνια ένταλμα σύλληψης και για τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα το αίτημ του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.
Τώρα οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα, καθώς το ΔΠΔ στρέφεται κατά της ισραηλινής ηγεσίας και θα πρέπει να λάβουν θέση γι’ αυτό.
Εάν είναι αρνητική η στάση της αυτό μπορεί να στοιχίσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα φανεί πως ακολουθεί μία πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» αναλόγως με τα συμφέροντά της.
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε ο Χαν, όταν ρωτήθηκε από την Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ διαφωνεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά (ο Ρώσος πρόεδρος πλέον ταξιδεύει μόνο στην Κίνα), καθώς τότε το ένταλμα αυτό «ταίριαζε» με τα συμφέροντά τους.
Τώρα όμως η θέση τους θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη.
Το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε σφοδρά στην πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός και μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ως «έγκλημα με ιστορικές διαστάσεις», λέγοντας ότι η σύγκριση των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας με τους ηγέτες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί «βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και ηθική χρεοκοπία».
Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών, κατήγγειλε την προσπάθεια έκδοσης εντάλματος σύλληψης ως «υποκρισία και εκδήλωση εβραϊκού μίσους», συγκρίνοντάς την με ναζιστική προπαγάνδα.