Συγκλονισμένη παραμένει η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις για πειράματα επιστημόνων με επικίνδυνα τοξικά αέρια από τις εκπομπές ρύπων, γνωστό και ως Dieselgate. Στις έρευνες, τις οποίες χρηματοδούσαν οι αυτοκινητοβοιμηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW, συμμετείχαν και άνθρωποι ως πειραματόζωα.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες “Stuttgarter Zeitung” και “Suddeutsche Zeitung”, τα πειράματα έγιναν στα 2012-2015 και άνθρωποι – πειραματόζωα εκτέθηκαν σε επικίνδυνα τοξικά αέρια για να αποδειχθεί ότι οι σύγχρονες εκπομπές ρύπων είναι, σε γενικές γραμμές, ακίνδυνες! Την παραγγελία είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των Μεταφορών (European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector, EUGT), που δεν λειτουργεί πια και είχε συσταθεί και χρηματοδοτούνταν από τις εταιρείες Volkswagen, Daimler και BMW.
Εστιάζονταν στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την εισπνοή διοξειδίου του αζώτου από υγιείς ανθρώπους, όπως επισημαίνουν οι εφημερίδες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Άαχεν, όπου 25 άνθρωποι εξετάστηκαν αφού εισέπνευσαν διάφορες ποσότητες αερίων για μερικές ώρες.
Μετά τη δημοσίευση των αποκαλύψεων οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν τις… σοκαρισμένες, καταδικάζοντας τις μεθόδους του πειράματος. Τα πειράματα καταδίκασε και η γερμανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τα «απεχθή» και ζητώντας να της δοθούν πληροφορίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «Αυτά τα πειράματα σε πιθήκους, αλλά και σε ανθρώπους, δεν μπορούν να αιτιολογηθούν από ηθική άποψη με κανένα τρόπο».
«Οι οργανισμοί που εποπτεύουν εκείνους που εξέδωσαν αυτά τα συμβόλαια φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη» συμπλήρωσε.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντρικς, αφού καταδίκασε τα πειράματα, δήλωσε σοκαρισμένη από την αποκάλυψη, αλλά και από το γεγονός ότι επιστήμονες δέχθηκαν να τα υλοποιήσουν.
Από την πλευρά του, ο Στεφάν Βάιλ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του συμβουλίου που παρακολουθεί τη VW, είπε ότι τα πειράματα αυτά «είναι παράλογα και αποτρόπαια». Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή επιχείρημα υπέρ τέτοιου είδους πειραμάτων».
Οι δύο νέες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας «δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει εκ νέου αμαυρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης Κρίστιαν Σμιντ, ζητώντας από την επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο «dieselgate» να εξετάσει τις νέες καταγγελίες.
«Δεν επιδεικνύω κανενός είδους κατανόηση προς όλο αυτό, τα πειράματα θα έπρεπε να εξυπηρετούν μονάχα την εξέλιξη των αυτοκινητοβιομηχανιών, δεν μπορούμε και δεν θα το αποδεχθούμε αυτό» υπογράμμισε.