Dickinsonia: Βρέθηκε απολίθωμα από το αρχαιότερο γνωστό ζώο στη Γη

2334
dickinsonia
Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μόρια λίπους σε απολίθωμα που ανήκει στο αρχαιότερο γνωστό ζώο, το οποίο έζησε πριν περίπου 558 εκατομμύρια χρόνια στη Γη.

Το παράξενο πλάσμα με την ονομασία Dickinsonia είχε μήκος έως 1,4 μέτρα, οβάλ επίπεδο σχήμα και αποτελούσε μέρος της μορφολογικά και λειτουργικά περίεργης πανίδας της λεγόμενης Εδιακάριας περιόδου. Αυτά τα πλάσματα έζησαν πριν από 575 έως 541 εκατομμύρια χρόνια και προηγήθηκαν κατά 20 εκατομμύρια χρόνια της Κάμβριας «έκρηξης» των πιο πολύπλοκων ζώων στον πλανήτη μας. Έχουν χαρακτηρισθεί «παράξενα σαν ζωή από άλλο πλανήτη», γι’ αυτό είναι αβέβαια και αμφισβητούμενη η θέση τους στο δέντρο της ζωής.

Το εν λόγω καλοδιατηρημένο απολίθωμα ανακαλύφθηκε σε μία απομονωμένη περιοχή με λόφους κοντά στη Λευκή Θάλασσα, στα βορειοδυτικά της Ρωσίας. Η μελέτη του αποκάλυψε έναν λιπώδη ιστό που περιείχε ακόμη μόρια χοληστερόλης, μίας ζωτικής ουσίας για τα ζώα και τον άνθρωπο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιόχεν Μπροκς της Σχολής Γεωεπιστημών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Εδώ και δεκαετίες, οι παλαιοντολόγοι ερίζουν κατά πόσο τα πλάσματα της Εδιακάριας περιόδου -τα οποία μεσολάβησαν ανάμεσα στα προηγηθέντα βακτήρια και στα κατοπινά ζώα (αρθρόποδα, σπόγγους, σκώληκες κ.ά.)- πρέπει να θεωρηθούν τα αρχαιότερα ζώα στη Γη ή κάτι άλλο, όπως μύκητες, πρώτιστα ή γιγάντιες αμοιβάδες. Η ανακάλυψη λίπους στο απολίθωμα επιβεβαιώνει, πλέον, ότι επρόκειτο για ζώα και ουσιαστικά τερματίζει μία μακρόχρονη επιστημονική διαμάχη.

Όπως δήλωσε ο Μπροκς, «τα μόρια λίπους που βρήκαμε στο απολίθωμα, αποδεικνύουν ότι τα ζώα ήσαν μεγάλα ήδη πριν από 558 εκατομμύρια χρόνια, εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε έως τώρα»

Κάποιες πρόσθετες πληροφορίες από Wikipedia

DickinsoniaCostata.jpg

Απολίθωμα και ανακατασκευή του D. costata

Απολίθωμα και ανακατασκευή του D. costata
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Προαρθρωτά(Proarticulata)(Πλακόζοα, Placozoa?)
Ομοταξία: Διπλευρόζωα(Dipleurozoa)[1]
Οικογένεια: Ντικινσονιίδες(Dickinsoniidae)
Γένος: Ντικινσόνια
Sprigg, 1947
Είδη
  • D. costata Sprigg, 1947
  • D. lissa Wade, 1972
    [=Dickinsonia brachina Wade, 1972]
  • D. tenuis 
    Glaessner & Wade, 1966
  • D. menneri Keller 1976,[2]
    [reinterpretation of Vendomia menneri Keller 1976][3]
  • D. rex Glaessner & Wade, 1966
    [= Dickinsonia elongata Glaessner & Wade, 1966]
Συνώνυμα
Vendomia[2]

Η Ντικινσόνια είναι εικονικό απολίθωμα της ζωής της Εντιάκαρα. Μοιάζει (περίπου) με ένα διμερώς συμμετρικό κυματιστό οβάλ με μήκος έως 1,4 μέτρα. Είναι άγνωστο που ανήκει: οι περισσότερες φορές θεωρείται να είναι ζώο, αν και κάποιοι προτείνουν ότι μπορεί να είναι μύκητας, ή μέλος ενός εξαφανισμένου βασιλείου.

Οι οργανισμοί κυμαίνονται σε μέγεθος από 4 σε 1400 χιλιοστά σε μήκος,[4] και ένα ωοειδές περίγραμμα. Αποτελούνται από έναν αριθμό κυματιστών κομματιών που εκτείνονται ακτινωτά από μία κεντρική περιοχή.

Έχουν αναγνωριστεί πέντε είδη: D. costataD. lissaD. tenuisD. rex[4] and D. menneri.[2] Ξεχωρίζουν κυρίως σε μορφομετρικό επίπεδο. Η D. rex είναι το μεγαλύτερο και έχει πολύ λεπτότερα/στενότερα κομμάτια από την D. costata. Η D. lissa είναι πάρα πολύ επιμηκημένη, με σχεδόν σχήμα κορδέλας. Η D. menneri (αρχικά Vendomia menneri) διαφέρει από όλα τα άλλα μέλη του γένους στο ότι τα ισομερή του ενός τέλους συνδέονται μαζί με σχηματίζουν μία κεφαλόμορφη μονάδα. Με την εξαίρεση αυτού του χαρακτηριστικού τα περισσότερα άτομα μοιάζουν με μικρές μορφές του είδους D. costata.[2]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας