Διχασμός!-Ο αρχηγός Ε.Δ ΗΠΑ ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία-Όχι συμβούλων Μπάιντεν

858
Διχασμός!-Ο αρχηγός Ε.Δ ΗΠΑ ζητά ειρηνευτικέ

Διαφωνία έχει προκύψει στα ανώτατα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το αν θα πιέσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία να επιδιώξει διπλωματικό τέλος στη ρωσική εισβολή, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Αμερικής να ζητά διαπραγματεύσεις ενώ άλλοι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς, υποστηρίζει η εφημερίδα The NewYork Times.

Ο στρατηγός Mark A. Milley  υποστήριξε σε εσωτερικές συναντήσεις ότι οι Ουκρανοί πέτυχαν όσο θα μπορούσαν εύλογα να περιμένουν στο πεδίο της μάχης πριν μπει ο χειμώνας, και έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουν να εδραιώσουν κέρδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γράφουν οι NYT επικαλούμενοι ανώτατες πηγές που δεν κατονομάζουν.

Αλλά άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι αντιτάσσονται στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και ότι οποιαδήποτε παύση στις μάχες το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να δώσει στον  Βλαντιμίρ Πούτιν την ευκαιρία να ανασυνταχθεί.

Οι NYT σημειώνουν ότι ο Στρατηγός Μilley υποστήριξε ότι οι μάχες μπορεί να χαλαρώσουν τους κρύους μήνες με λιγότερες πιθανότητες για περαιτέρω θεμελιώδεις αλλαγές στο έδαφος, προσφέροντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες.

Αν και οι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν πιστεύουν ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων τελικά, ανέφεραν οι πηγές τους ΝΥΤ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στιγμή δεν είναι ώριμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι πιέζουν τους Ουκρανούς να συγκρατηθούν όσο έχουν δυναμική.

Στις συζητήσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο, ο στρατηγός Milley έφερε ως παράδειγμα τον  Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε χρόνια πολέμου χαρακωμάτων με ελάχιστες αλλαγές στο έδαφος αλλά με εκατομμύρια άσκοπες απώλειες, ένα παράδειγμα που παρουσίασε στην ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης αυτή την εβδομάδα επίσης. .

Την κρίση του στρατηγού Milley δεν συμμερίζονται ο Μπάιντεν ή ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν για συνομιλίες σε αυτό το σημείο, τότε ο Σάλιβαν πιστεύει ότι αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα στον Πούτιν ότι το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να τραβήξει τον πόλεμο λίγο ακόμα και τελικά οι Αμερικανοί θα έκαναν τη δουλειά για λογαριασμό του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιέζουν την Ουκρανία», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στις 10 Νοεμβρίου.

«Δεν επιμένουμε στα πράγματα με την Ουκρανία. Αυτό που κάνουμε είναι να διαβουλευόμαστε ως εταίροι και να δείχνουμε την υποστήριξή μας όχι μόνο μέσω δημόσιων δηλώσεων ή ηθικής υποστήριξης, αλλά μέσω της απτής, φυσικής υποστήριξης».

Πράγματι, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι στέλνει άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία .

Μεταξύ των όπλων που θα αποσταλούν θα είναι τα πρώτα κινητά συστήματα αεράμυνας Avenger που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και πύραυλοι για συστήματα αεράμυνας HAWK που ήδη παρέχονται από την Ισπανία, όλμοι, βλήματα πυροβολικού, Humvee, εκτοξευτές χειροβομβίδων, εξοπλισμός κρύου καιρού και πυρομαχικά για τα  Συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας , ή HIMARS, που έχουν αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικά στην απώθηση των Ρώσων.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας απέρριψε τα ουκρανικά αιτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle MQ-1C, τα οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους σε ρωσικό έδαφος, διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου, ανέφερε η Wall Street Journal .
Επιλογές εκδοτών

Το ζήτημα της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαπραγματεύσεις έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού τις τελευταίες ημέρες, καθώς Αμερικανοί, Ουκρανοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα ενίοτε μικτά σήματα από την Ουάσιγκτον.

Ένα ταξίδι του Σάλιβαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα άφησε ορισμένους την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεπε τον Ζελένσκι να δείξει τουλάχιστον προθυμία να διαπραγματευτεί, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνήθηκαν.

Αντίθετα, είπαν, στο τέλος μιας συνάντησης που επικεντρώθηκε κυρίως σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, ο Σάλιβαν πρότεινε στον Ζελένσκι να σκεφτεί «μια δίκαιη ειρήνη», μια φράση που χρησιμοποιήθηκε από τους ηγέτες της G-7 τον περασμένο μήνα

Η σύγχυση επιδεινώθηκε από τα διφορούμενα σχόλια του Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει τώρα τα μέσα που χρειάζεται για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος άφησε την πόρτα ανοιχτή.

«Μένει να δούμε αν θα υπάρξει το συμπέρασμα κατά πόσον  η Ουκρανία είναι ή όχι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία», είπε.

Πιεζόμενος αργότερα για το εάν πρότεινε στην Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει κάποιο έδαφος, ο Μπάιντεν είπε γρήγορα όχι. «Αυτό εξαρτάται από τους Ουκρανούς. Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε, επαναλαμβάνοντας την επίσημη γραμμή. «Ξέρω ένα πράγμα: Δεν πρόκειται να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν».

Ορισμένοι νυν και πρώην αξιωματούχοι είπαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αν και δεν πιέζει επί του παρόντος για συνομιλίες, θέλει να είναι προετοιμασμένη για διπλωματία κάποια στιγμή αργότερα, όταν θα έχει νόημα.

«Η αίσθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση δοκιμάζει την προοπτική της διπλωματίας», είπε ο Τσαρλς Α. Κουπτσάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν που υπηρέτησε ως σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Ευρώπη .

«Θέλουν να εισαγάγουν τη δυνατότητα της διπλωματίας χωρίς να φαίνεται ότι λένε στους Ουκρανούς τι να κάνουν». Και πρόσθεσε: «Στρώνει το τραπέζι, αλλά δεν κάθεται στο τραπέζι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας