Διάσκεψη Ε.ΕΝ.Ε.-Για πρώτη φορά επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις με τους BRICS και την επαναβιομηχάνηση-παραγωγική άνοιξη

500

Αισθητή η απουσία της Ε.ΒΙ.Κ.Ε.Ν. από τη Διάσκεψη . Χωρίς μια νέα ανεξάρτητη Ελλάδα , με μια νέα θέση της χώρας μας στην περιοχή μας , την Ευρώπη και τον κόσμο , πράγμα που απαιτεί μια μεγάλη πολιτική ανατροπή η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα δρόμο βιομηχανικής και παραγωγικής ανάπτυξης .

Ν.Ζ.

Στις 13 Νοεμβρίου, ξημερώνει μια μέρα που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε «σταθμό» για την ελληνική οικονομία.

Για πρώτη φορά από το 2009 οι μεγάλες ελληνικές εργοδοτικές οργανώσεις κάθονται στο ίδιο τραπέζι και έχουν καλέσει και την κυβέρνηση, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση, για την παρουσίαση και συζήτηση ενός Εθνικού Σχεδίου επαναβιομηχανοποίησης της χώρας.

Και όχι μόνο: Βάσει του Σχεδίου, κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια επαναβιομηχανοποίησης θα παίξει η παύση της  «εξόδου» από την ελληνική αγορά εργασίας του στελεχικού δυναμικού με ικανότητες, αλλά και η επιστροφή μεγάλου μέρους αυτών που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία 15 χρόνια και ανέρχονται σε 600.000 στελέχη της αγοράς εργασίας.

Και σε τρίτο κεφάλαιο της εκπαίδευση/επανεκπαίδευσή τους στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής.

Όλα αυτά στην 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), που έχει τίτλο «Επαναβιομηχανοποίηση και Αναπτυξιακές Δεξιότητες: Χτίζοντας μια Ανταγωνιστική και Ανθεκτική Οικονομία».

Το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο, φέρνει στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ),  το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ενώ ενεργή θα είναι η συμμετοχή του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.

Eπίσης έχουν κληθεί και θα παραστούν υπουργοί του οικονομικού κύκλου της κυβέρνησης.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με κατάθεση των βασικών προτάσεων από τον πρόεδρο της Ε.ΕΝ.Ε Κρίστιαν Χατζημηνά και κριτική τους προσέγγιση από το μέλος του εκδοτικού συμβουλίου των Financial Τimes, Gillian Tett.

Επίσης, θα παρουσιαστεί έρευνα του ΙΟΒΕ που ποσοτικοποιεί τα οφέλη από τις προτάσεις της Ε.ΕΝ.Ε. για μια νέα πλατφόρμα νέας βιομηχανικής πολιτικής.

Η G.Τett, με μεγάλη εμπειρία σε οικονομικά και βιομηχανικά ζητήματα, είναι κορυφαίο στέλεχος της σημαντικής οικονομικής εφημερίδας.

Τι αναμένεται; Να υπάρξει επιτέλους μια απόφαση για να που θα κατευθυνθούμε ως χώρα, με δεδομένα την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και την εξέλιξη των BRICS+ σε μία μία κολοσσιαία οικονομική οντότητα,.

Κι ενώ οι γειτονικές βαλκανικές οικονομίες, είτε έχουν απογειωθεί σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων (Τουρκία) είτε έχουν βρίσκονται σε φάση απογείωσης (Βουλγαρία και Ρουμανία) με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών να έπεται αυτών!

Και για να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αυτό χρειάζεται επαναβιομηχανοποίηση, που προϋποθέτει ύπαρξη εργατικού και γενικώς στελεχικού δυναμικού που έφυγε από την χώρα τα τελευταία 15 χρόνια λόγω Μνημονίων και κατάρρευσης της αγοράς εργασίας…

Αυτή την στιγμή η οικονομία είναι «στο κόκκινο» γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και ειδικά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι, με συνακόλουθα αίτια της χαμηλές αποδοχές των εναπομείναντων, λόγω χαμηλής παραγωγής και χαμηλών πωλήσεων και βέβαια χαμηλή κατανάλωση και ακόμα χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

Αυτό το «σπιράλ οικονομικού θανάτου» πρέπει να «σπάσει».

 

Το πρώτο θετικό είναι ότι κάποιοι από τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Ε.ΕΝ.Ε., το έχουν αντιληφθεί και κάνουν ότι τους αναλογεί για να αλλάξουν τον χάρτη στην αγορά εργασίας με ουσιαστικά μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας