Deutsche-Bank, BofA, Μoody’s προειδοποιούν-Πιστωτικό κραχ τους επόμενους 6-12 μήνες

4937

Παρά το γεγονός πως στις ΗΠΑ επετεύχθη εντέλει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου χρέους, που επί του παρόντος αποτιμάται περίπου στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια… η γερμανική Deutsche Bank, με πρόσφατο ερευνητικό σημείωμά της, προειδοποιεί για πιστωτική κρίση και τσουνάμι χρεοκοπιών.
Όπως επισημαίνει, αυτό θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της πιο επιθετικής νομισματικής σύσφιξης της τελευταίας δεκαετίας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα δε με τους αναλυτές της τράπεζας Jim Reid και Steve Caprio, οι εταιρικές χρεοκοπίες αναμένεται να γίνουν… κανονικότητα καθώς εισερχόμαστε σε έναν μοναδικά ακραίο κύκλο αθετήσεων πληρωμών λόγω της υπερμόχλευσης και των επιτοκιακών αυξήσεων.
«Οι δείκτες μας εκπέμπουν σήμα πως έρχεται τσουνάμι χρεοκοπιών.
Η πιο αυστηρή πολιτική της Fed και της ΕΚΤ την τελευταία 15ετία, σε συνδυασμό με την υψηλή μόχλευση των εταιρειών, τεντώνουν τα περιθώρια.
Και από τεχνικής απόψεως, ο δείκτης πιστωτικού κύκλου παράγει το πιο ανησυχητικό σήμα μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2012, εξαρουμένης της περιόδου κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία Covid 19».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα της Deutsche Bank, οι χρεοκοπίες θα κορυφωθούν περί τα τέλη του 2024 (αύξηση 9% στις αθετήσεις).
Χάριν συγκρίσεως, αξίζει να επισημανθεί πως το ποσοστό αφερεγγυότητας στις ΗΠΑ το 2021 ήταν 0,5% και το 2022 1,3%.
Η μελέτη προβλέπει ότι η επικείμενη ύφεση θα προκαλέσει σημαντικό πόνο στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, παρόμοιο με το σκάσιμο της φούσκας dot-com.
Οι εταιρείες παρουσιάζουν υπερδανεισμό…
Και οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές αντλούν περισσότερα έσοδά από τον κλάδο των κατασκευών και την πώληση φυσικών αγαθών παρά από την πραγματική οικονομία, γενικότερα.
Στο μέλλον, οι εταιρείες πιθανότατα θα απολέσουν την ισχύ τους σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση κατά την πώληση φυσικών αγαθών, λόγω των υψηλών αποθεμάτων και της μετατόπισης της ζήτησης από τα αγαθά στις υπηρεσίες.
Παράλληλα, το κόστος εργασίας είναι πιθανό να παραμείνει σταθερό, λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυνομικού λόγω δημογραφικού προβλήματος και της επιθυμίας των καταναλωτών να ανακτήσουν σχεδόν 2 χρόνια αρνητικής αύξησης των πραγματικών μισθών».

Και BofA – Moody’s στο club…

Η Bank of America προβλέπει επίσης κύμα χρεοκοπιών.
Σύμφωνα με την ανάλυσή της, οι χρεοκοπίες θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εάν η οικονομία των ΗΠΑ εισέλθει σε πλήρη ύφεση.
Εν τω μεταξύ, η Moody’s αναμένει ότι οι χρεοκοπίες για το εταιρικό χρέος που αξιολογείται ως κερδοσκοπικό θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά 4,6% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από 2,9% τον Μάρτιο.
«Βλέπουμε ήδη μια αύξηση στις εταιρικές χρεοκοπίες.
Περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως χρεοκόπησαν το α’ τρίμηνο του 2023 από ό,τι σε οποιοδήποτε τρίμηνο από τα τέλη του 2020 κατά την κορύφωση των κυβερνητικών περιορισμών λόγω COVID.
Η Moody’s ανέφερε ότι 33 εταιρείες που αξιολογεί αθέτησαν τα χρέη τους το πρώτο τρίμηνο με 15 από αυτές να πραγματοποιούνται τον Μάρτιο του 2023.

Τι δίνουν οι κεντρικές τράπεζες και τι παίρνουν…

Οι κεντρικές τράπεζες ανατίναξαν αυτή τη γιγαντιαία φούσκα χρέους που ίδιες δημιούργησαν έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες χαμηλών επιτοκίων και πρωτοφανούς νομισματικής χαλάρωσης.
Υπενθυμίζεται πως έσπρωξαν τα επιτόκια στο μηδέν, στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ ορισμένες, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, είχαν αρνητικά επιτόκια.
Παρά τις προσπάθειες της Fed να εξομαλύνει τα επιτόκια στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν το πέτυχε ενώ αναγκάστηκε να τα μειώσει εκ νέου λόγω κλονισμού της οικονομίας πριν από την COVID.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες χαλάρωσαν σε διπλάσιο βαθμό τις πολιτικές τους.
Επιδίωξή τους ήταν να δώσουν κίνητρα για δανεισμό ώστε να κινηθεί η οικονομία… Και ο στόχος επετεύχθη. Αλλά με επιπτώσεις.

Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.
Αυτό ισοδυναμεί με μόχλευση 349% έναντι του παγκόσμιου ΑΕΠ και επιβάρυνση 37.500 δολαρίων για κάθε άτομο στον κόσμο.
Από το 2000, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη έχει αυξηθεί από 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 38,1 τρισεκατομμύρια δολάρια – αύξηση 200%.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των εκδοτών κερδοσκοπικής διαβάθμισης των ΗΠΑ με αξιολογήσεις από «Β-» και κάτω διπλασιάστηκε, σε 36%, τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2007.
Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς υπέθεσαν ότι ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ήταν η νέα κανονικότητα.
Αλλά στον απόηχο των μέτρων ελάφρυνσης για την COVID, ο πληθωρισμός των τιμών ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.
Τα χαμηλά επιτόκια είναι το μητρικό γάλα μιας παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται σε εύκολο χρήμα και χρέος.
Με τα επιτόκια να αυξάνονται, οι φούσκες αρχίζουν να σκάνε.
Αυτό που κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να πει δυνατά είναι ότι αυτό το πρόβλημα πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.
Εφάρμοσαν πολιτικές που αποσκοπούσαν στην παροχή κινήτρων, με αποτέλεσμα όμως τη συσσώρευση χρέους.
Δημιούργησαν τρισεκατομμύρια δολάρια από αέρα και πλημμύρισαν τον κόσμο με μετρητά, απελευθερώνοντας το τέρας του πληθωρισμού.
Και τώρα προσπαθούν να πολεμήσουν τον δράκο που έλυσαν αυξάνοντας τα επιτόκια.
Αυτά αναπόφευκτα θα σκάσουν τη φούσκα που σκόπιμα δημιούργησαν.

Όλα ήταν απολύτως προβλέψιμα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Μετά τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους, που είναι στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε υπερβολικό δανεισμό προκειμένου να αναπληρώσει τα ταμειακά αποθέματα που ξόδεψε ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το εν λόγω ζήτημα.
Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να πουλήσει περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε έντοκα γραμμάτια εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων από τη συμφωνία ανώτατου ορίου χρέους μόνο για να αναπληρώσει τα μετρητά που δαπανήθηκαν.
Σε καθαρή βάση, σύμφωνα με την JP Morgan, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει πιθανότατα να πουλήσει ομόλογα ύψους 1,1 τρισεκ. δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες.
Η αγορά μπορεί να είναι σε θέση να απορροφήσει όλο αυτό το «χαρτί», αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο ενώ οι ομολογιακές εκδόσεις θα αφαιμάζουν τη ρευστότητα από την αγορά.
Αυτή η κρίση ρευστότητας θα εξαπλωθεί και στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
Οι τιμές των μη κρατικών χρεογράφων θα μειωθούν ραγδαία προκειμένου να ανταγωνιστούν τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για όλους, κάτι το οποίο θα καταστήσει δυσκολότερη την αναχρηματοδότηση για τις εταιρείες με υπερμόχλευση.
Συνεπώς, είναι πιθανό η Deutsche Bank και άλλοι αναλυτές να υποτιμούν την έκταση του προβλήματος, που έρχεται κατά πάνω μας σαν τρένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας