Δέος–Το ρωσικό μαχητικό 6ης γενιάς MiG-41 θα πετά στο διάστημα με 7.350 χλμ-Θα διαλύει δορυφόρους

576
Ένα από τα βασικά καθήκοντα του MiG-41 θα είναι η καταστροφή δορυφόρων κοντά στο διάστημα και η αναχαίτιση σύγχρονων εναέριων απειλών σε μεγάλες αποστάσεις
Οι στρατιωτικές υπερδυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει στην περίοδο των μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς.
Η Κίνα βρίσκεται πολύ μπροστά, αφού έχεει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις του J-36.
Οι ΗΠΑ πρόσφατα (επί προεδρίας Τραμπ) έδωσαν στην κατασκευάστρια ιπτάμενων φέρετρων, Boeing την σχεδίαση και κατασκευή του αεροσκάφους 6ης γενιάς F-47. Δεδομένου ότι τα τελευταία μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, το F-22, το F-35 και ιδιαίτερα το V-22 Osprey Boeing έχουν αποδειχτεί παταγώδεις αποτυχίες που είναι καλά μόνο στο να σκοτώνουν τα πληρώματά τους και να δημιουργούν έσοδα για τους κατασκευαστές τους, αναμένεται ότι το νέο αεροσκάφος, αν ποτέ ολοκληρωθεί και μπει σε παραγωγή (ο σχεδιασμός προβλέπει την πρώτη πτήση το 2029. Αν υπολογίσουμε τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, θα είναι μεγάλη επιτυχία να πετάξει πριν το 2035. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχουν ακόμη οι ΗΠΑ σε δέκα χρόνια και αν θα έχουν πρόγραμμα πολεμικών δαπανών) θα είναι απλά ένα ακόμη βαρέλι δίχως πάτο.
Αλλά και η Ρωσία δημιουργεί ένα νέο αεροσκάφος 6ης γενιάς, το MiG-41 το οποίο προορίζεται να είναι σχεδόν διαστημικό αφού θα πετά σε ύψος 30.000 μέτρων.
Το MiG-41 είναι ένα πολλά υποσχόμενο ρωσικό μαχητικό έκτης γενιάς, που αναπτύχθηκε από την ομώνυμη εταιρεία ως μέρος του προγράμματος PAK DP (Prospective Long-Range Interception Aviation Complex).
Η ιστορία της ανάπτυξης του MiG-41 ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην ΕΣΣΔ, όταν κατέστη προφανές πως ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά μαχητικών για να αντικαταστήσει το MiG-31.

Κύρια στάδια ανάπτυξης

1. Σοβιετική περίοδος (τέλη δεκαετίας του 1980): Αρχικός σχεδιασμός, καθορισμός των βασικών απαιτήσεων για ένα νέο αεροσκάφος, σχεδιασμός αντικατάστασης του παλιού MiG-31.

2. Μεταβατική περίοδος (δεκαετία 1990): Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ είχε σοβαρό αντίκτυπο στο project, η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση της χρηματοδότησης, οι προτεραιότητες της στρατιωτικής αεροπορίας μετατοπίστηκαν σε φθηνότερα και πιο πρακτικά αεροσκάφη.

3. Ρωσική περίοδος (δεκαετίες 2000 – 2010): Επίσημη επανέναρξη των εργασιών,  Νέα ονομασία: PAK DP (αναχαίτιση αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας), Συνέχιση της έρευνας και βελτίωση της ιδέας.
Χαρακτηριστικά Μέγιστη ταχύτητα: έως 3 Mach (περίπου 3600 km/h)
Ανώτατο όριο: έως 30 χλμ
Εμβέλεια ανίχνευσης στόχου: έως 400 χλμ
Οπλισμός: βλήματα αέρος-αέρος εκτεταμένου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών.
Ως αποτέλεσμα, παρά τα φιλόδοξα σχέδια και τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, το MiG-41 παρέμεινε ένα πειραματικό έργο στην ΕΣΣΔ.
Μερικές από τις εξελίξεις και τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια σε άλλα αεροπορικά προγράμματα.
41b.JPG
Τεχνικές δυσκολίες: Ανάπτυξη νέων κινητήρων, δημιουργία προηγμένων αεροηλεκτρονικών, εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης, ενοποίηση τεχνολογιών stealth.

Διαστημικό αεροσκάφος το MiG41 που έρχεται

Το νέο αεροσκάφος εικάζεται ότι έχει την ικανότητα επίτευξης ταχύτητας έως και 7.350 χλμ/ώρα (6 Mach).
Επίσης στη φαρέτρα του περιλαμβάνεται η χρήση όπλων κατά δορυφόρων
Εξετάστηκε το ενδεχόμενο πτήσεων σε υψόμετρα ρεκόρ έως και 30 χλμ (κοντά στο διάστημα).

mig_41_b.jpeg

Κύρια χαρακτηριστικά

Μέγεθος: Σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Δυνατότητες: Πτήσεις σε δύσκολες συνθήκες, όπως Αρκτική και κοντά στο Διάστημα

Χαρακτηριστικά

1. Εξοπλισμός με πολυλειτουργικό σύστημα πυραύλων αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς,

2. Δυνατότητα καταπολέμησης υπερηχητικών όπλων,

3. Χρήση νέων τεχνολογιών stealth,

4. Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί τόσο επανδρωμένη όσο και μη επανδρωμένη έκδοση.

Προθεσμίες υλοποίησης

Πρώτη πτήση: όχι νωρίτερα από το 2025
Επιχειρησιακή λειτουργία: όχι νωρίτερα από το 2028.

Άλλες υποψηφιότητες
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι κατασκευάστριες εταιρείες και το υποτελές σε αυτές κογκρέσο έχουν συμφέρον να αναπτύσσουν νέα μοντέλα από το μηδέν, η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερη παράδοση συνεχών βελτιώσεων παλιών μοντέλων. Πρόκειται για μία λύση πολύ πιο οικονομική, καθώς δεν παροπλίζεται ολόκληρο το παλιό αεροσκάφος παρά μόνον τα ξεπερασμένα τμήματά του και πιο αξιόπιστη.
Παράλληλα με το Mig-41 λοιπόν, που αποτελεί καινούρια σχεδίαση, θα αναπτύσσεται το Su-57. Πρόκειται για το μόνο “εμπειροπόλεμο” αεροσκάφος 5ης γενιάς παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, αφού έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα και σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους στον πόλεμο της πρώην Ουκρανίας, με μεγάλη επιτυχία. Τα διδάγματα από τη χρήση του σε πραγματικές συνθήκες πολέμου ενσωματώνονται ήδη στις καινούριες εκδόσεις του. Η παραγωγή του συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη σύμβαση για πώληση στο εξωτερικό (Αλγερία) ενώ γίνονται συζητήσεις για μεγάλης κλίμακας πωλήσεις του στην Ινδία. Μέχρι να ολοκληρωθεί η σχεδίαση και να μπει σε παραγωγή το Mig-41 αναμένεται ότι το Su-57 θα έχει φτάσει σε επίπεδο “5++ γενιάς”, με τα καινούρια αεροσκάφη του τύπου αυτού να ενσωματώνουν πολλές από τις τεχνολογίες αεροσκαφών 6ης γενιάς, ενώ τα παλιότερα θα εκσυγχρονίζονται με μικρό σχετικά κόστος.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ θα τρώνε τη σκόνη τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας