Δέος με ρωσική παρέμβαση – Στέλνει 64 Su -35 στο Ιράν και λέει στον Trump: Μην χτυπήσεις , η φωτιά θα κάψει και τις ΗΠΑ

    423
    Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για δραματικές παγκόσμιες συνέπειες, εάν βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
    Η Ρωσία παρενέβη στο ζήτημα του Ιράν και των απειλών  των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
    Η Μόσχα διαμηνύει στην Ουάσινγκτον να μη διανοηθεί να χτυπήσει το Ιράν, υπενθυμίζοντας πως έχει στρατηγική σχέση μαζί του και οι συνέπειες ενός βομβαρδισμού θα έχουν συνέπειες και για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
    «Η χρήση στρατιωτικής βίας από τους αντιπάλους του Ιράν στο πλαίσιο της διευθέτησης είναι παράνομη και απαράδεκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova την Πέμπτη (3/4/2025).
    «Οι εξωτερικές απειλές για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων υποδομής του Ιράν θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια καταστροφή.
    Αυτές οι απειλές είναι απλώς απαράδεκτες», υπογράμμισε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

    Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν «συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης» τον Ιανουάριο 2025.

    Η Ρωσία καταδικάζει τις απειλές των ΗΠΑ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov στο περιοδικό Life.
    Ο Ryabkov είπε ότι μια επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να ξεδιπλώσει μια ευρύτερη ανοιχτή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
    «
    Οι συνέπειες αυτού, ειδικά εάν υπάρξουν χτυπήματα στην πυρηνική υποδομή, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

    Η Ρωσία στέλνει 64 Su – 35 στο Ιράν

    Εν τω μεταξύ η Ρωσία στέλνει το προσεχές διάστημα 64 μαχητικά αεροσκάφη Su – 35 ή και περισσότερα, όπως δήλωσε ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Ali Shadmani, να έχει επιβεβαιώσει τον Ιανουάριο του 2025 ότι είχαν δοθεί παραγγελίες για το αεροσκάφος.
    Ο στόλος του Ιράν με περίπου 200 παλιά μαχητικά αφήνει σημαντικό περιθώριο στη χώρα να προμηθευτεί το Su-35 σε σημαντική κλίμακα, με προγραμματισμένη προμήθεια 64 ή περισσότερων αεροσκαφών να έχει αναφερθεί.
    Οι παραγγελίες του Ιράν είναι πιθανό να ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας που οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος Su-35 στη Ρωσία.
    Τα Su-35 διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις αέρος-αέρος στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο από τον Φεβρουάριο του 2022.
    Μία από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες της κατηγορίας σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, όταν το αεροσκάφος σύμφωνα με πληροφορίες κατέρριψε τέσσερα μαχητικά Su-27 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πόλη Zhytomir σε μία μόνο εμπλοκή.
    su_35.jpeg

    Οι χώρες του Περσικού Κόλπου αρνούνται να βοηθήσουν τις ΗΠΑ

    Εν τω μεταξύ η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ διαμηνύουν στις ΗΠΑ πως δεν θα επιτρέψουν τη χρήση των εναέριων χώρων ή των εδαφών τους ως σημείων επιθέσεων κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ανεφοδιασμού και διάσωσης, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο Middle East Eye (MEE).
    «Δεν θέλουν να παρασυρθούν», είπε ο αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο MEE.
    Το δημοσίευμα ακολουθεί χρονικά τις απειλές του Donald Trump ότι οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν το Ιράν, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στο Ιράν προθεσμία δύο μηνών για να υπογράψει μια νέα πυρηνική συμφωνία διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανή στρατιωτική δράση.
    Το Ιράν απορρίπτει οποιεσδήποτε άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ όσο υπάρχει η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» του Trump.
    Ωστόσο, έκανε γνωστό ότι είναι πρόθυμο να πραγματοποιήσει έμμεσες συνομιλίες.
    Ως απάντηση στην απαγόρευση των κρατών του Κόλπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες στράφηκαν στη στρατηγική αεροπορική βάση Diego Garcia στον Ινδικό Ωκεανό ως σταθμό για μια πιθανή επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με το MEE.

    3_368.jpg

    Οι Αμερικανοί στέλνουν βομβαρδιστικά και αεροπλανοφόρα

    Ο αριθμός των πτήσεων με προμήθειες του αμερικανικού στρατού προς την αεροπορική βάση αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
    Τουλάχιστον τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 προσγειώθηκαν εκεί.
    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ) ο Αμερικανικός στρατός στέλνει προηγμένα συστήματα στη Μέση Ανατολή ως απόδειξη ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντατικοποιούνται.
    ‘Οπως αναφέρει η WSJ, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πρόσφατα στη Μέση Ανατολή δύο συστήματα αεράμυνας Patriot και ένα αντιπυραυλικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense, THAAD.
    Όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα εστάλησαν επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth και drones MQ-9.
    airplane_1.jpg
    Επίσης, στις 2 Απριλίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman θα σταλεί στη Μέση Ανατολή με το Carl Vinson «για να συνεχίσει να προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, να αποτρέψει την επιθετικότητα και να προστατεύσει την ελεύθερη ροή του εμπορίου στην περιοχή».
    Ενώ αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που ο Trump επιλέξει να επιτεθεί στο Ιράν, ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά την πρόταση του Ιράν για έμμεσες πυρηνικές συνομιλίες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.
    Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο στις 2 Απριλίου δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.
    Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
    Ωστόσο, έχει επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου έως και 60%.
    Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που το κάνει.
    Συνολικά, το Ιράν φαίνεται να αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πίεση από τις ΗΠΑ.
    1_298.jpg
    Μεγάλος ο κίνδυνος ενός ανεξέλεγκτου πολέμου

    Οι σκληρές απειλές του Αμερικανού ηγέτη συνέπεσαν με την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας σε αίτημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας συμφώνησαν σε συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα, αλλά απέκλεισαν τη συζήτηση για το πυραυλικό πρόγραμμα.
    Ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ιράν είναι εξαιρετικά υψηλός, πιστεύουν οι ειδικοί.

    Σαν πρόσχημα για τον παρόντα γύρο κλιμάκωσης χρησιμοποιείται η ανάπτυξη του πυρηνικού δυναμικού του Ιράν και την ικανότητά του να δημιουργήσει μια ατομική βόμβα. Το ότι αυτό είναι καθαρά προσχηματικό, φαίνεται από το ότι εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το Ιράν απέχει μόλις δύο μήνες από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ πρόσφατα μίλησαν και για … 2 ημέρες. Δεδομένου ότι τόσο οι 2 μήνες, όσο και οι 2 ημέρες έχουν περάσει, αποδεικνύεται ότι το Ιράν, αφού δεν έχει αποκτήσει πυρηνικά όπλα, απλά δεν το επιδιώκει.

    Πραγματικός λόγος είναι η επιθυμία του Νετανιάχου να κάνει πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με το Ιράν, με το οποίο ο ίδιος δεν τολμάει να εμπλακεί γνωρίζοντας τη συντριπτική του υπεροπλία. Ο Τραμπ σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, στην πρώτη θητεία του, ενεργεί απλά ως χρήσιμος ηλίθιος του Νετανιάχου.

    Φαίνεται πως η κατακόρυφη επιδείνωση της κατάστασης ήταν προκαθορισμένη από την επιστροφή Trump στον Λευκό Οίκο.
    Οι απειλές Trump είναι σύμφωνες με ένα διάταγμα που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο και προβλέπει την αποκατάσταση της πολιτικής μέγιστης πίεσης στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
    iran_missile.jpg
    Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα το ιρανικό νόμισμα να πέσει κατακόρυφα στο ιστορικό χαμηλό του ενός εκατομμυρίου ριάλ ανά δολάριο.
    Στις 2 Απριλίου, η Daily Mail ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι ο Trump σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν «πραγματικό πόλεμο» καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός εβδομάδων.
    Σύμφωνα με το portal Axios αρκετοί άνθρωποι στον κύκλο του προέδρου των ΗΠΑ επιμένουν σε μια δυναμική λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Υπάρχει ακόμη μια εσωτερική συζήτηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι εφικτή και εκείνων που βλέπουν τις συνομιλίες ως χάσιμο χρόνου.

    Tehran Times: Έτοιμοι για εκτόξευση οι πύραυλοι του Ιράν

    Η ρητορική του Trump προκάλεσε τη σκληρή απάντηση του Ιράν.
    Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Ali Khamenei τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να επιτεθούν στο Ιράν και θα αντιμετωπίσουν σκληρή απάντηση εάν προσπαθήσουν να υποδαυλίσουν εξέγερση στη χώρα.
    Το Ιράν έχει προετοιμάσει τους πυραύλους του για εκτόξευση σε περίπτωση κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Tehran Times.
    Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σημαντικός αριθμός πυραύλων έτοιμων για εκτόξευση βρίσκεται σε υπόγειες κατασκευές ικανές να αντέξουν αεροπορικές επιδρομές.
    Ο στρατός του Ιράν έχει προετοιμάσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν θέσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ εν μέσω επαναλαμβανόμενων απειλών για στρατιωτική δράση.
    Η ειδικός Anastasia Kislitsyna, επισημαίνει ότι οι ιρανικές αρχές προετοιμάζονται από καιρό για ένα τέτοιο σενάριο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας