Οπόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε με τρομερά απίστευτο τρόπο όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως τώρα, ειδικά σχετικά με την χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων τύπου FPV-Drones.
Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που ανέπτυξε αυτά τα UAV, Ντμίτρι Κουζιακίν, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ενώ αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για το όλο θέμα που είναι σοβαρό για τις χερσαίες επιχειρήσεις πλέον σε όλα τα πεδία μαχών παντού.
«Πιθανώς κανείς δεν θα μπορέσει να επαναλάβει αυτό το «ρεκόρ». Δεν ήταν ένα Bradley, ούτε ένα Humvee, ούτε καν ένα Leopard-2, αλλά 60 στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων που αναγκάστηκαν να παραδοθούν αφού είδαν με τα μάτια τους τι σημαίνει η μαζική χρήση των drones FPV», είπε ο ίδιος.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του drone είναι ο τηλεχειριζόμενος ηλεκτρικός πυροκροτητής, μια συσκευή που δεν επιτρέπει στον εχθρό, που έχει καταλάβει το drone, να το εξουδετερώσει ή να το χρησιμοποιήσει για τις δικές του ανάγκες.
Πριν από αυτό, έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός θα διέθετε κινητές μονάδες αεράμυνας σχεδιασμένες για την καταπολέμηση των drones, και αυτό αφορούσε μαζικό αριθμό από πυροβόλα ταχείας βολής και βαριά πολυβόλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβλεψαν την απώλεια τεσσάρων ακόμη περιοχών από την Ουκρανία ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του για διαπραγματεύσεις
Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι, “το Κίεβο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του για διαπραγματεύσεις”.
Σύμφωνα με τους The Moscow Times, το Κίεβο είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία μεταξύ των συνόδων κορυφής στις οποίες θα συζητηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, όπως είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο ινδικό τηλεοπτικό κανάλι NDTV: «Είπαμε ότι στην πρώτη σύνοδο κορυφής θα συγκεντρώσουμε όλα τα κράτη που μοιράζονται αυτές τις αρχές (που ορίζονται στη «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι), για να επιλέξουν τα στοιχεία στα οποία θέλουν να εργαστούν.
Η επικοινωνία με τη Ρωσία μπορεί στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συνόδου κορυφής σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν εγκριθεί από τους συμμετέχοντες».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ελβετία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε να οργανωθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για να συζητηθούν επιλογές για την επίλυση της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να μεταφέρει το σχέδιο διευθέτησης στη Μόσχα, αλλά τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις.Ο Ζελένσκι παρουσίασε για πρώτη φορά μια «φόρμουλα ειρήνης» 10 σημείων στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο του 2022.
Ένα από τα σημεία αφορά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας και την επιστροφή στα σύνορα του 1991, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
Η Μόσχα θέτει ως προϋπόθεση για το τέλος του πολέμου την αναγνώριση προσάρτησης του 20% περίπου του εδάφους της Ουκρανίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι σύμβουλοι ασφαλείας από διάφορες χώρες συζητούν ήδη το θέμα της επίτευξης ειρήνης στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος πιστεύει ότι η ειρήνη είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή, για αυτό, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητο ο Ρώσος πρόεδρος να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία.
Με τη σειρά του, ο Πούτιν έχει εκφράσει ετοιμότητα για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, αρνείται να επιστρέψει τα κατεχόμενα εδάφη, κάτι που δεν ταιριάζει στο Κίεβο.
Ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2024.
Ονόμασε την πιο πιθανή στιγμή για αυτό να είναι η περίοδος μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.