Θα δανείζεται περισσότερο για να εξυπηρετήσεις το κόστος του υφιστάμενου δανεισμού, συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε, το πρόσφατο sell off στα βρετανικά ομόλογα και η υποχώρηση της στερλίνας είναι σημάδι ότι η αγορά δυσκολεύεται να απορροφήσει τις υψηλότερες ανάγκες δανεισμού της Βρετανίας, όπως παρουσιάστηκαν στον προϋπολογισμό των Εργατικών.
Ο ισχυρός άντρας της Wall Street έστρεψε τα βέλη της κριτικής του και στις ΗΠΑ εξηγώντας ότι εμφανίζουν σημάδια η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να δυσκολεύεται να απορροφήσει τις δανειακές της ανάγκες, και χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του βάρους του χρέους της χώρας ως το «πρώτο μεγάλο ζήτημα» για τη δεύτερη θητεία του προέδρου Trump.
Sell off
Το sell off στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού των μεγάλων οικονομιών, όπως είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο 4,93% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς παρασύρθηκαν στην δίνη του παγκόσμιου sell off.
Πολλοί αναλυτές είδαν τότε ως καταλύτη τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις made in USA.
Την ίδια περίοδο οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν στο 4,93%, αγγίζοντας δηλαδή το 5%.
«Όταν φτάνεις στο σημείο να πρέπει να δανειστείς χρήματα για να εξυπηρετήσεις το χρέος και τα επιτόκια αυξάνονται, οπότε οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνονται, οπότε πρέπει να δανειστείς περισσότερα χρήματα για να τα πληρώσεις, βρίσκεσαι σε αυτό που οι αγορές αποκαλούν σπιράλ θανάτου» τονίζει ο Dalio, ο οποίος αυτό το μήνα δημοσίευσε το πρώτο μέρος της νέας του ανάλυσης για τις κρίσεις δημόσιου χρέους, με τίτλο How Countries Go Broke.