Cumhuriyet: Η μυστική συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Αλβανία

833
Η μυστική συμφωνία που υπέγραψαν

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Başkent, Χαλίλ Οζτζάν, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν μυστική συμφωνία κατά τη διάρκεια του τουρκικού εθνικού αγώνα και η συμφωνία περιελάμβανε και ένα άρθρο για το καθεστώς που θα είχε η Αλβανία

Δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρεται στη μυστική συμφωνία που υπέγραψε το καθεστώς Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με την ηγεσία της Αλβανίας στη διάρκεια του λεγόμενου ‘τουρκικού εθνικού αγώνα’. Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι  το σχετικό κείμενο βρέθηκε σε ελληνικές πηγές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Başkent, Χαλίλ Οζτζάν, ανέφερε ότι  η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν μυστική συμφωνία κατά τη διάρκεια του τουρκικού εθνικού αγώνα και η συμφωνία περιελάμβανε και ένα άρθρο για το καθεστώς που θα είχε η Αλβανία:

«Το ζήτημα του καθεστώτος θα καθοριστεί στο αλβανικό κοινοβούλιο που θα δημιουργηθεί και θα ληφθεί κάθε μέριμνα για τη διασφάλιση της λαϊκής εξουσίας», σημειώνονταν χαρακτηριστικά.

«Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε τον αγώνα, ήθελε να ιδρύσει ένα πλήρως ανεξάρτητο τουρκικό εθνικό κράτος βασισμένο στην εθνική κυριαρχία στη χώρα του.

Στην πραγματικότητα, το όνομα του πολιτικού συστήματος που βασιζόταν στην εθνική κυριαρχία ήταν η δημοκρατία.

Μάλιστα, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία που ήθελε ο Ατατούρκ για το έθνος του, δηλαδή τη Δημοκρατία,  ήθελε και  για μια άλλη καταπιεσμένη χώρα (την Αλβανία), «κοιτάζοντας τα γεγονότα από μια οικουμενική οπτική».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οζτζάν δήλωσε ότι η δημοκρατία ανακηρύχθηκε στην Αλβανία στις 21 Ιανουαρίου 1925 και ο  Αχμέτ Ζόγκου εξελέγη πρόεδρος στις 31 Ιανουαρίου 1925, προσθέτοντας: «Καθώς προχωρούσε ο καιρός, ο Ζόγκου, ο οποίος έλαβε περισσότερη υποστήριξη από την Ιταλία, συγκέντρωσε την εξουσία στα χέρια του και προχώρησε σε αλλαγή καθεστώτος. Το αλβανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε τον Ζόγκου Βασιλιά την 1η Σεπτεμβρίου 1928.

Σημειώνοντας ότι ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε έντονα  στην ανακήρυξη του Ζόγκου ως βασιλιάς,  ο Οζτζάν είπε:

«Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Τίρανα, Ταχίρ Λουτφι Μπέης, κλήθηκε αμέσως στην Άγκυρα». Ο Ατατούρκ μίλησε στη γαλλική εφημερίδα «Petit Parisen» μια μέρα αργότερα και σύμφωνα με τον Οζκάν:

«Ο Ατατούρκ κατηγόρησε τον Ζόγκου ότι παραβίασε τον προεδρικό του όρκο και πρόδωσε τον λαό του. Μέρη της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν σε τρεις εφημερίδες στην Αγγλία στις 8 Οκτωβρίου 1928. Αυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε επίσης στην εφημερίδα Vakit στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Ατατούρκ είχε πει τότε: Δεν θα τον αναγνωρίσω ποτέ ως βασιλιά, ίσως όλος το κόσμος να τον εγκρίνει. Ό, τι και αν συμβεί δεν θα εγκρίνω το βασίλειο αυτού του ανθρώπου», είπε.

Ο Τούρκος ιστορικός θα επισημάνει ότι το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε διάψευση σχετικά με τη δήλωση Ατατούρκ, αλλά καμία διάψευση δεν δημοσιεύτηκε, αντίθετα, συνεχίστηκε η αποφασιστική στάση και κριτική του Ατατούρκ, καθώς και του τουρκικού Τύπου κατά του Αχμέτ Ζόγκου», όπως σημειώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας