Cosa mentale

1242

Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, όσο και εάν η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με αλληλοαναιρούμενες προφάσεις να το υποβαθμίσει, ως μέγα θεσμικό ατόπημα στην λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα, συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι New York Times χαρακτηρίζουν αυτή την υπόθεση ως σκάνδαλο και παρομοιάζουν την κατάσταση με σκληρές ημέρες της χούντας, όπου ένα μυστικό αστυνομικό κράτος πραγματοποιεί εκτεταμένες παρακολουθήσεις(www.naftemporiki.gr 12-8-2022). Όσο ο πρωθυπουργός επιμένει σε μία αυτοκαταστροφική για τον ίδιο και κατά συνέπεια καταστροφική και για την ΝΔ, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, εξάντληση της τετραετίας, η Δημοκρατική δεοντολογία επιβάλλει την παραίτηση της κυβερνήσεως και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Εάν στην Ελλάδα με τις εκλογές το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, όπου οι πολίτες δια της ψήφου των θα κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στο εξωτερικό- όπως άλλωστε και στην Ελλάδα– εμμέσως, πλην σαφώς, η κοινή γνώμη μεταβάλλεται σε σχέση με την πολιτική της Δύσης ως προς τον πόλεμο και τις καταστροφικές για την ίδια, οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δημοσιογράφοι της Die Welt επικρίνουν τον Ζελένσκι για γεγονότα στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021,όπως συνδέσεις με ολιγάρχες, υπεράκτια σχέδια με περίεργες εταιρείες(www.Flash.gr 10-8-2022).

Ως προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πληθαίνουν εκείνοι οι οποίοι αναζητούν έναν περισσότερο κευνσιανό τρόπο αντιμετωπίσεως της, θεωρώντας αναγκαίο τον κρατικό παρεμβατισμό. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να περάσει στο Δημόσιο έως να τελειώσει η κρίση (“Εφ.Συν” 13-14/8/2022).

Ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση του επερχόμενου χειμώνος, είναι ότι οι διευθυντές των σχολείων στην Μεγάλη Βρετανία σκέφτονται να εφαρμόσουν μαθήματα τριών ημερών ανά εβδομάδα, λόγω της αυξήσεως του κόστους λειτουργίας των, που πηγάζει από την αύξηση στο κόστος ενέργειας, που σε ορισμένες περιοχές θα είναι έως και 300%(www.parapolitika.gr 14-8-2022). Στην Ελβετία σε συνέντευξή του στην Neue Zurcher Zeitung ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού Werner Luqinbuhl δήλωσε: “Στην χειρότερη περίπτωση να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξουν περιφερειακές διακοπές ρεύματος, τον επόμενο χειμώνα, έστω και με την ώρα. Σίγουρα είναι καλό να έχετε κεριά στο σπίτι. Και αν έχετε ξυλόσομπα, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με αρκετά καυσόξυλα.” Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν έχει προετοιμαστεί ο ίδιος, έλαβε την εξής απάντηση:” Παράγγειλα περισσότερα καυσόξυλα από το συνηθισμένο. Έχω επίσης έτοιμους φακούς και μπαταρίες”(www.attikanea.info 9-8-2022). Στην Νορβηγία ο υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου Τεργέ Όσλαντ ανακοίνωσε πως τα αποθέματα νερού στις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της χώρας έχουν μειωθεί τόσο ώστε η χώρα θα διακόπτει εφεξής τις εξαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε. όταν θα υποχωρούν τα νερά κάτω από ένα επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει επάρκεια για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της.(” Η Καθημερινή” 13-14/8/2022). Πρόκειται προφανώς για μία πολιτική προστατευτισμού της οικονομίας της, όπως άλλωστε οι καιροί σήμερα απαιτούν να εφαρμοστεί. Στην Ελλάδα καμία κίνηση προστατευτισμού της οικονομίας της δεν υπάρχει έως τώρα. Η χώρα βαίνει με οδηγό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ως να είναι αυτή η οποία θα αποτρέψει τον πρωτόγνωρο χειμώνα που θα αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα ζει και βρίσκεται στον κόσμο του θέρους και των κυβερνητικών επιδομάτων, που φυσικά ούτε ως απιρίνες δεν επαρκούν. Χρειάζονται μέτρα κευνσιανού τύπου και άμεσου προστατευτισμού της εγχώριας οικονομίας. Οι μεταβολές των τιμών στα τρόφιμα μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2022 είναι αύξηση κατά 27,3% στα έλαια και λίπη,16,7% στο ψωμί και στα δημητριακά,16,7% στα κρέατα,16,4% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά,13,4% στα λαχανικά,11,4% σε καφέ, τσάι, κακάο και 9,3% στα λοιπά τρόφιμα(” Η Καθημερινή” 13-14/8/2022).

Γίνεται αντιληπτό ότι προκειμένου να επιλεγεί η πολιτική εκείνη που θα αντιμετωπίσει τον στασιμοπληθωρισμό, την ύφεση, την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση απαιτείται νωπή λαϊκή εντολή, βάση των πολιτικών προγραμμάτων, καθώς ουδείς τώρα γνωρίζει την πορεία που θα οδηγήσει και με ποιες συνθήκες στο επόμενο θέρος, το οποίο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι και εκείνο πρωτόγνωρο.
“[….] δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η επιτυχία μίας ενέργειας ύστερ’απ’ την οποία δεν θα είναι ίσως πια δυνατό να δοκιμάσουμε άλλη[….]” ( Μαρσέλ Προυστ “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο ΙΙ” Εκδόσεις” Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών” 1997,σελ.175).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας