CNN: «Οι μέρες του πετροδολαρίου είναι μετρημένες–Πολλές χώρες αποδολαριοποιούνται»

955

Το CNN προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια επίκειται κατάργηση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς πολλές χώρες αναζητούν εναλλακτικά νομίσματα για τις συναλλαγές τους για να μην μπορούν οι ΗΠΑ να τους επιβάλουν κυρώσεις.

Ο παρουσιαστής του “GPS” του CNN, Fareed Zakaria, την Κυριακή, είπε ότι η εργαλειοποίηση του δολαρίου από τον Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις “κακές γεωπολιτικές κινήσεις” της Αμερικής απειλεί να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από το καθεστώς των παγκόσμιων αποθεματικών.

Στις ΗΠΑ ανησυχούν μετά την προσέγγιση Σ.Αραβίας και Ιράν καθώς αλλά και την προειδοποίηση της Σ.Αραβίας να μην διανοηθούν οι Αμερικανοί να επιβάλουν πλαφόν στο σαουδαραβικό πετρέλαιο.

Έχοντας συνηθίσει από το παρελθόν οι Αμερικανοί, οι Σαουδάραβες να τους λένε πάντα «ναι», δεν περίμεναν κάποια ουσιαστική αντίδραση αλλά το Ριάντ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου σε όποια χώρα επιχειρήσει να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

 «Η εργαλειοποίηση του δολαρίου από την Ουάσιγκτον την τελευταία δεκαετία οδήγησε πολλές σημαντικές χώρες να αναζητήσουν τρόπους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα γίνουν η επόμενη Ρωσία», είπε ο Zakaria, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν το σύστημα SWIFT και αναζητούν καταφύγιο στο γουάν της Κίνας.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Peter Schiff εξήγησε «Οι μέρες του πετροδολαρίου είναι μετρημένες», όπως έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ως αντίδραση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα επενδύσει σε κινεζικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ είπε στον Β.Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα και η Ρωσία «οδηγούν» την παγκόσμια αλλαγή που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια ».

Προφανώς εννοούσε την αποκαθήλωση του αμερικανικού δολαρίου και την αποδολαριοποίηση του πλανήτη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το CNN είναι ένα φιλικότατο ως προς την κυβέρνηση Μπάιντεν ΜΜΕ, που σημαίνει πως ούτε οι δικοί της στενοί κύκλοι επιρροής δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι από τον τρόπο που έχει χειριστεί εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις.

Η Κίνα φαίνεται πως κατάφερε πρόσφατα το αδιανόητο, να εξαλείψει την εχθρότητα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, που διαχρονικά εξυπηρετούσε πρωτίστως τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Μέση Ανατολή και να αποκαταστήσει μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις φιλίας καθώς ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al Saud της Σαουδικής Αραβίας έχει προσκαλέσει τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi να επισκεφθεί το Ριάντ.

Ο βασιλιάς «χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο αδελφών χωρών για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Raisi και τον κάλεσε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ για να συζητήσουν την ενίσχυση της οικονομικής και περιφερειακής συνεργασίας».

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Πως η Δύση σύντομα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με το πετρέλαιο ενώ η ένωση των δύο παλιών εχθρών μόνο τυχαία δεν είναι καθώς και οι δύο θα συμμετάσχουν στην συμμαχία των BRICS.

Πλέον ξεκάθαρα δημιουργείται ένα «μπλοκ» της Ανατολής, το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Δύσης, με μία όμως ουσιώδη διαφορά: Οι πρώτες ύλες και η ενέργεια (όπως και οι νεανικοί πληθυσμοί) θα βρίσκονται στην πλευρά του ανατολικού «μπλοκ».

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την μεγαλειώδη υποδοχή που επεφύλαξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πάντως απαραίτητο στοιχείο για να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο «ανατολικό» δέος, είναι η απαλλαγή του εντελώς από το αμερικανικό δολάριο.

Αλλιώς ο όρος «Ανατολή» δεν θα είναι τίποτε παραπάνω από ένα σημείο στην πυξίδα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας