Χρυσώνουν το χάπι οι τράπεζες-Επιτόκια καταθέσεων 0,5%-Haircut 40% σε 40χιλ.δάνεια-Μειώνουν 5προμήθειες

871

Η ξαφνική επίθεση των πολιτικών εναντίoν των ελληνικών τραπεζών… εν μέσω της προεκλογικής περιόδου… μπορεί να είχε κίνητρα μικροπολιτικής αλλά… έπιασε τόπο…
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών συνειδητοποιούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κόντρα με την κυβέρνηση οπότε έπρεπε να λάβουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης…

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προσανατολίζονται στις εξής παρεμβάσεις ώστε να κατευνάσουν την αντίδραση των πολιτικών και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν και την κοινωνία…

Το σχέδιο των τραπεζών

Το σχέδιο των τραπεζών ώστε να εκτονωθεί η ένταση με την κυβέρνηση περιλαμβάνει

1)Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από 0,05% με 0,10% στο 0,50%

2)Haircut δηλαδή κούρεμα σε 30.000 με 40.000 δάνεια δανειοληπτών που με αντικειμενικά κριτήρια δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Για να αποφευχθεί το moral hazard δηλαδή ο ηθικός κίνδυνος τα κριτήρια που έχουν θεσπίσει οι τράπεζες θα είναι πολύ αυστηρά..

3)Μειώνουν ή καταργούν 5 προμήθειες, π.χ. το υψηλό κόστος διατραπεζικών συναλλαγών μειώνεται ενώ καταργείται το τέλος των 6 ευρώ για τις νέες κάρτες…

Πιο συγκεκριμένα

Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων 0,50%

Έχει γίνει αντιληπτό ότι στην Ελλάδα όπου οι καταθέσεις έχουν φθάσει τα 194,5 δισεκ. και του ιδιωτικού τομέα στα 185,5 δισεκ. και των νοικοκυριών 138,83 δισεκ. υπήρχε μια στρέβλωση…
Προσεχώς τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ θα φθάσουν στο 3% αλλά τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται στο 0,05% με 0,10%.
Στην Ευρώπη πολλές τράπεζες δίνουν επιτόκια καταθέσεων ακόμη και 1% ή 1,5% σε ειδικές περιπτώσεις.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες ενώ αύξησαν αμέσως τα επιτόκια στα δάνεια, εκμεταλλευόμενες την εκτίναξη του Euribor… κράτησαν στάσιμα τα επιτόκια καταθέσεων.
Κλασική συνταγή για να βγουν κέρδη, αυξάνονται τα καθαρά έσοδα από τόκους…
Ταυτόχρονα ήρθε και η αγορά να επιβεβαιώσει αυτή την στρέβλωση των τραπεζών.
Δεν μπορεί οι τράπεζες να δίνουν επιτόκια στους ομολογιούχους έως 10% ή σε ένα εύρος 7,25% με 10% και στους καταθέτες 0,05%…
Σίγουρα είναι άλλο το ρίσκο στα εταιρικά ομόλογα ή στις ομολογιακές εκδόσεις από ότι στις καταθέσεις, ειδικά τώρα με τους κανόνες του bail in αλλά κοινή πεποίθηση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από κάτι…
Χωρίς καμία αμφιβολία χρειαζόταν αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Έτσι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει σε ορισμένες κατηγορίες καταθέσεων τα επιτόκια να τα φθάσουν στο 0,50% που είναι επίσης λίγο… αλλά σίγουρα καλύτερο από επιτόκια 0,05%…

Haircut σε 30.000 με 40.000 δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να υποστηρίξουν τους δανειολήπτες που ενώ έχουν δείξει πολύ καλή διαγωγή ως προς τις υποχρεώσεις τους αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Για 30.000 με 40.000 δάνεια οι τράπεζες σχεδιάζουν haircut δηλαδή κούρεμα 30% με 50% αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος δηλαδή όλοι οι δανειολήπτες να ζητήσουν κούρεμα στα δάνεια τους…
Τα 30.000 με 40.000 δάνεια αφορούν πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών που με αντικειμενικά κριτήρια βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο…

Μειώνουν 5 προμήθειες

Οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν ή καταργούν 5 προμήθειες, π.χ. το υψηλό κόστος διατραπεζικών συναλλαγών μειώνεται ενώ καταργείται το τέλος των 6 ευρώ για τις νέες κάρτες…
Π.χ. οι τράπεζες αποφάσισαν να μειώσουν τις προμήθειες στις διατραπεζικές συναλλαγές.
Όταν χρησιμοποιείς μια κάρτα ανάληψης μετρητών της Eurobank σε ATMs της Εθνικής τράπεζας πληρώνεις προμήθεια που κυμαίνεται μεταξύ 2,5 με 3 ευρώ.
Φαίνεται ότι αυτή η προμήθεια θα μειωθεί, δεν θα καταργηθεί αλλά θα μειωθεί.
Η κυβέρνηση είχε ζητήσει μειώσεις σε 10 προμήθειες αλλά και οι 5 είναι σημαντικό βήμα.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες έμπρακτα δείχνουν ότι αποτελούν μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Πήραν το μήνυμα της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων και προβαίνουν σε κινήσεις εκτόνωσης της έντασης που προκλήθηκε για λόγους μικροπολιτικής…
Οι τράπεζες είναι σύμμαχος της οικονομίας, ωστόσο υπήρχαν κάποιες στρεβλώσεις που τώρα εξωραΐζονται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας