Η Κύπρος «αφελώς» καλύπτει και στηρίζει την Ισραηλινή τρομοκρατία κατά των Παλαιστινίων και της Συρίας και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα, παρά μόνο «υποσχέσεις» ενώ προσφέρει ανεκτίμητες εξυπηρετήσεις στην Ισραηλινή στρατηγική και «ασφάλεια»
Τη διεξαγωγή διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου-Ισραήλ μέσα στο 2024 αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τις διμερείς συνομιλίες τους που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, επισημαίνοντας τη βαθιά φιλία που συνδέει τις δύο χώρες. Ευχαρίστησε τον λαό και την Κυβέρνηση του Ισραήλ για τη βοήθεια προς την Κύπρο στις περιπτώσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Πρόσθεσε ότι η συνάντηση σήμερα αποδεικνύει τη στρατηγική ουσία των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
«Ανασκοπήσαμε τη συνεργασία και το εύρος των κοινών στόχων μας, και συζητήσαμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον. Συμφωνήσαμε να έχουμε την πρώτη διακυβερνητική συνάντηση μας το πρώτο τετράμηνο του 2024», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά που θέλουμε να κάνουμε μαζί και έχουμε προδιαγράψει τα επόμενα βήματα σε τομείς όπως ο πολιτικός διάλογος, η Ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, οι επενδύσεις και άλλα.
Είπε ακόμα ότι «στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ στην καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας», σημειώνοντας τη σημασία του συνεχούς συντονισμού προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στα θέματα Ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας, και συμφώνησαν για την προώθηση προοπτικών για ανάπτυξη ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή, διασυνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν, επίσης, την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας κάτι που θα συζητηθεί αύριο κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι προσπάθειες μας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου των ΗΕ και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για την ξεκάθαρη, συνεπή στήριξη στις προσπάθειες αυτές.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τον συνδέει βαθιά φιλία όπως συνδέει εξάλλου και τους δύο λαούς.
Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους και είναι προσηλωμένες στη δημοκρατία και η συνεργασία τους ενισχύεται συνεχώς.
«Αυτή η επίσκεψη τόσο διμερώς όσο και σε τριμερές επίπεδο αύριο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μας, κάτι που γίνεται κάθε φορά μετά από τις συναντήσεις μας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από τη συνεχή αύξηση τουριστών από το Ισραήλ, αλλά και από τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα.
Αναφερόμενος στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες ασφάλειας που παρείχαν οι κυπριακές Αρχές στην αποτροπή της απόπειρας τρομοκρατικής ενέργειας κατά Ισραηλινών στο έδαφος της Κύπρου.
Ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ακόμη τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Επιστήμης όπου οι δύο Κυβερνήσεις στοχεύουν να υπογράψουν σχετική Συμφωνία Συνεργασίας.
Για τον τομέα της Ενέργειας, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι εξετάζεται συνεργασία σε ό,τι αφορά δύο πράγματα, το ένα αφορά ηλεκτρική διασύνδεση που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την ηπειρωτική Ευρώπη και το δεύτερο από την Κύπρο στο Ισραήλ και πιθανόν σε χώρες που βρίσκονται ανατολικά από εμάς. Πρόσθεσε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να μην είμαστε απομονωμένοι αλλά συνδεδεμένοι με άλλες πηγές ενέργειας που μπορούν να σου προσφέρουν ενέργεια όταν υπάρχει πρόβλημα στη δική σου χώρα.
Πρόσθεσε ότι αυτά συζητούνται σοβαρά, ενώ εξετάζονται διάφορες επιλογές για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταπολέμησης πυρκαγιών, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι στηρίζει ένθερμα την ευρωπαϊκή απόφαση για δημιουργία περιφερειακού κέντρου στην Κύπρο με στόχο την καταπολέμηση πυρκαγιών σε χώρες της περιοχής, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μέρος αυτής της προσπάθειας.
Τέλος, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στη δυνατότητα υλοποίησης μιας ιδέας για τη δημιουργία ενός διαδρόμου διασύνδεσης της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, ιδιαίτερα με τη δημιουργία υποδομών, ως μέρος επέκτασης της Συμφωνίας Άμπραχαμ, και της πιθανής ομαλοποίησης των σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής, και έφερε ως παράδειγμα τις οπτικές ίνες, ώστε κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό.