Χρηματιστήριο: Μεγάλη βουτιά στις 780 μονάδες με τραπεζικό sell off

716
Μεγάλη βουτιά στις 780 μονάδες

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 και πλέον μηνών, ήτοι από τον Φεβρουάριο του 2021, βούτηξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χάνοντας και τις τελευταίες στηρίξεις που είχαν απομείνει φέτος με χαρακτηριστική ευκολία και δίχως άμυνες, στη σκιά των αυξημένων ανησυχιών για την παγκόσμια ύφεση αλλά και την εκλογολογία στη χώρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,21% στις 779,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 778,84 μονάδων (-3,32%) και 808,44 μονάδων (+0,36%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,8 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Βουτιά στις 780 μονάδες με τραπεζικό sell off

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,83%, στις  1.854,32 μονάδες, ενώ στο -2,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.251,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 9% στις 443,16 μονάδες.

Τριπλή πληγή…

Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.

Οι φόβοι της ύφεσης λόγω της επιθετικής σύσφιξης, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο μείγμα στην ελληνική αγορά, που δεν επιτρέπει στις αγοραστικές δυνάμεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα του τρέχοντος έτους. Όσο και οι αποτιμήσεις να είναι ελκυστικές, όταν οι προοπτικές δείχνουν θολές τόσο οι αγοραστές δεν θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τις στρατηγικές τους, αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή.

Στο παραπάνω μείγμα αν προστεθούν και οι μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές, τότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί το ΧΑ δεν μπόρεσε να αλλάξει επίπεδο φέτος και να ανακτήσει τις 1.000 μονάδες μετά από πολλά χρόνια, όπως αρχικά ήλπιζε η αγορά. Και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους είναι ακόμη πιο ζοφερές, ειδικά όταν αρχίσει ο χειμώνας και η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει μια πρωτοφανούς έντασης ενεργειακή κρίση.

Το ΧΑ διορθώνει όλη την κίνηση του 2020-2022

Τελικά η αγορά κάνει αυτό που είναι να κάνει ακόμα και αν είναι γεμάτη deals και καλά αποτελέσματα, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα του ΧΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και τέτοιες περίοδοι μιας και η Ελλάδα μετά από χρόνια ύφεσης και απραξίας έκανε στροφή σαν οικονομία και μπροστά της βρήκε την πιθανή αλλαγή τάσης των ξένων.

Πόλεμος και πληθωρισμός έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντική αναταραχή. Μπορεί το 10ετές ομόλογο να σκαρφάλωσε πάνω από το 4%, από το 0,50% που είχε βρεθεί, παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη να βγει στις αγορές. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε αρκετές εταιρείες που προνόησαν και έχουν γεμάτα ταμεία για τα σχέδια τους από τις σημαντικές εκδόσεις ομολογιακών τα τελευταία 2 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, στη φάση που διανύουμε η αγορά διορθώνει όλη την κίνηση του 2020-2022 χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και deals. Αυτό συμβαίνει σε μία μεγάλη τάση είτε ανοδική είτε πτωτική.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank βυθίστηκε κατά 11,63%, η Πειραιώς κατά 10,89% και η Alpha Bank κατά 9,35%. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Εθνική, ΕΛΧΑ και ΔΕΗ, άνω του 3% σε Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Οι απώλειες σε ΟΛΠ και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 2% και στις Quest, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Titan το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Motor Oil και Coca Cola, ενώ Ελλάκτωρ και Σαράντης έκλεισαν αμετάβλητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας