Χούθι: Έπληξαν πλοία με drones και υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους!!!

622

Πανικόβλητη η Δύση από τις επιθέσεις των Ανσάρ Άλλαχ (“Χούθι”). Μετά το τελευταίο πλήγμα στην Ερυθρά έπληξαν για πρώτη φορά πλοίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Τετάρτη ότι χρησιμοποίησαν έναν εγχώρια αναπτυγμένο υπερ-υπερηχητικό πύραυλο σε μια επίθεση σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ στην Αραβική Θάλασσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το πλοίο αυτό, ήταν το Sarah-V, Ισραηλινών συμφερόντων.

Επίσης η οργάνωση, σε συνεργασία με πολιτοφυλακές του Ιράκ, πήρε την ευθύνη για το χτύπημα στο πλοίο, επίσης μεταφοράς κοντέινερ, Msc Manzanillo. Το κτύπημα σε συνεργασία με την Ιρακινή Αντίσταση, έγινε με drones στην Ανατολική Μεσόγειο 

Το πλοίο ερχόταν από το λιμάνι της Σμύρνης και κατευθυνόταν στο λιμάνι της Χάιφα.

 

Κτύπημα σε Ερυθρά και Αν. Μεσόγειο από τους Χούθι

Σε μια ηχογραφημένη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού της Υεμένης, ταξίαρχος Yahya Saree, είπε ότι οι δυνάμεις της στόχευσαν το σκάφος MSC SARAH V, «με αποτέλεσμα ένα ακριβές και άμεσο χτύπημα».

Οι Χούθι δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει την εκτόξευση του πυραύλου, που ονομάστηκε “Hadim 2”, χωρίς να αποκαλύψουν τον ακριβή χρόνο της επίθεσης.

Το βίντεο απεικονίζει έναν μακρύ, κίτρινο πύραυλο με ρωμαϊκούς αριθμούς στα πτερύγια του, που εκτοξεύτηκε από μια κινητή πλατφόρμα σε μια άγνωστη τοποθεσία στην έρημο. Η δήλωση περιέγραψε τον Hadim 2 ως έναν υπέρ-υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου που κατασκευάστηκε από στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι.

Η οργάνωση είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αποκάλυψη του πυραύλου, που χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει το Ισραηλινών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, MSC Sarah V.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο σκάφος την Τρίτη.

Ωστόσο, το Μεικτό Κέντρο Θαλάσσιων Πληροφοριών της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν ανέφερε τη Δευτέρα ότι το MSC Sarah V με σημαία Λιβερίας στοχοποιήθηκε από πύραυλο στην Αραβική Θάλασσα, αλλά δεν χτυπήθηκε.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές στο πλοίο, σύμφωνα με το κινεζικό Xinhua.

Με το χτύπημα του Msc Manzanillo, οι Χούθις μπορούν πλέον να χτυπήσουν στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα 4 πλοία είχαν ήδη χτυπηθεί στην Χάιφα του Ισραήλ, 2,300 χμ μακριά από τις ακτές της Υεμένης. Πλέον ούτε καν η Μεσόγειος είναι πλέον ασφαλής. 

Ο ερευνητής στο American Security Project και Διευθύνων Σύμβουλος της Gulf State Analytics, Giorgio Cafiero, δημοσίευσε ένα άρθρο στο Responsible Statecraft σχετικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως γράφει ο Cafiero, παρ’ όλη τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αντιταχθούν σε τίποτα στους Χούτι στην περιοχή.

«Οι αντάρτες της Υεμένης συνεχίζουν να επιτίθενται σε στόχους παρά το γεγονός ότι τους πολεμούν τακτικοί Στρατοί από έναν ολόκληρο συνασπισμό που έχει επενδύσει πολλά στην ασφάλεια», δηλώνει ο Cafiero. Ας θυμίσουμε ότι μόνο ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το τρέχον έτος είναι πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμερικανός ειδικός γράφει ότι ο αμερικανικός συνασπισμός έχει ήδη πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις σε στόχους στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στο λιμάνι της Χοντέιντα, που ελέγχεται από τους Χούθι. Ωστόσο, οι Χούθι συνέχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει τη διατήρηση του στρατιωτικού δυναμικού τους.

Σύμφωνα επίσης με τον αναπληρωτή καθηγητή Thomas Juneau στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα:

“Σαφώς σημειώθηκε κάποια ζημιά [στους Χούθι], αλλά όχι σε σημαντικό επίπεδο. Οι Χούθι έχουν υποστεί κάποιες απώλειες, αλλά διατηρούν την ικανότητα να διακόπτουν τη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα. Και, ίσως το πιο σημαντικό, παρά τις υλικές ζημιές που υπέστησαν, η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εμποδίζουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα δεν μειώθηκε”.

Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι έχουν πραγματοποιήσει 450 χτυπήματα σε στόχους των ανταρτών της Υεμένης από την έναρξη της επιχείρησης του συνασπισμού. Πολλά από αυτά βέβαια έχουν πλήξει καλύβες, κατσίκες και θάμνους, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί.

Associated press: Ιρανικής κατασκευής οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι των “Χούθι”

Πριν τρεις εβδομάδες, το Associated Press ανέφερε πως η οργάνωση εκτόξευσε τον πύραυλο Palestine, ο οποίος έμοιαζε με Ιρανικό υπέρ-υπερηχητικό.

Οι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει τον νέο πύραυλο «Palestine», με μια κεφαλή βαμμένη σαν παλαιστινιακό καρό κασκόλ, στο λιμάνι του “Εϊλάτ” (το όνομα που δίνουν οι κατοχικές αρχές στο κατεχόμενο Παλαιστινιακό λιμάνι Όμ αλ Ράσρας) στο νότιο Κόλπο της Άκαμπα. Η επίθεση πυροδότησε σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί. Υπενθυμίζουμε ότι το κατεχόμενο λιμάνι πρακτικά έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου μπορούν να προετοιμαστούν και να εκτοξευθούν ταχύτερα από εκείνους που περιέχουν υγρό καύσιμο. Αυτό αποτελεί βασική ανησυχία για τους Χούθι, καθώς οι τοποθεσίες εκτόξευσης των πυραύλων τους έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.

Από την πλευρά τους, οι Χούθι περιέγραψαν τον Palestine ως πύραυλο «τοπικής κατασκευής». Ωστόσο, οι Χούθι δεν ήταν γνωστό ότι διαθέτουν την ικανότητα να κατασκευάζουν πολύπλοκα συστήματα πυραύλων και καθοδήγησης σε τοπικό επίπεδο στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση από τότε που οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, Σαναά, πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Εντούτοις, οι Χούθι έχουν επανειλημμένα οπλιστεί από το Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ το Ιράν ισχυρίζεται ότι δεν εξοπλίζει τους Χούθι, στα πλοία που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους βρέθηκαν ιρανικά όπλα, καύσιμα πυραύλων και εξαρτήματα.

Οι δυτικοί συνηθίζουν να “εκδικούνται” τους εχθρούς τους “αποκαλύπτοντας” ότι τα όπλα που κατασκευάζουν στην πραγματικότητα του τα δίνει κάποιος άλλος. Αν πιστέψουμε την Αμερική, τα Ρώσικα drones Geran-2 είναι στην πραγματικότητα ΙΡανικής κατασκευής, γιατί οι Ρώσοι δε μπορούν να τα φτιάξουν μόνοι τους. Αλλά και οι Ιρανοί, σύμφωνα με τη Δύση, δεν έχουν δική τους πυραυλική τεχνογνωσία αλλά την έχουν πάρει από τη Βόρεια Κορέα. Όσο για τη Βόρεια Κορέα, αυτή φυσικά χρησιμοποιεί Ρωσική τεχνογνωσία γιατί δε μπορεί να αναπτύξει μόνη της…

Η πραγματικότητα είναι πιο απλή. Οι χώρες που έχουν ανεξάρτητη πολιτική υποχρεώνονται από τις συνεχείς προκλήσεις των ΗΠΑ να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν το εγκληματικό καθεστώς των ΗΠΑ. Ανταλλαγές τεχνογνωσίας γίνονται ανάμεσα στις χώρες αυτές, όπως γίνονται επίσης ανάμεσα στις χώρες της Δύσης. Η κάθε μία όμως από τις προαναφερθείσες χώρες συνεισφέρει και δική της τεχνογνωσία και αναπτύσσει παραπέρα αυτό που παίρνει από άλλες.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την εκτόξευση του Palestine και την περιέγραψαν ως τοπικής κατασκευής, επικαλούμενα τους Χούθι. Οι Δυτικοί επισημαίνουν ότι τα σχεδιαστικά στοιχεία του πυραύλου μοιάζουν με άλλους πυραύλους που αναπτύχθηκαν από την Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν. Αυτό περιλαμβάνει τον Fattah, ή «Πορθητή» στα Φαρσί. Τελικά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Υεμένη έχει πλέον τέτοια όπλα στο οπλοστάσιό της το ποιος τα κατασκευάζει, ποιος τα σχεδίασε και αν οι άλλοι απλά τα αντέγραψαν ή τα βελτίωσαν, είναι θέμα που – ίσως – απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν σε μια τροχιά στην οποία αντιπυραυλικά συστήματα όπως το Patriot που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ μπορούν να προβλέψουν την πορεία τους και να τους αναχαιτίσουν. Όσο πιο ακανόνιστη η διαδρομή πτήσης του πυραύλου, όπως ένας υπερ-υπερηχητικός πύραυλος με δυνατότητα αλλαγής κατευθύνσεων, τόσο πιο δύσκολο γίνεται η αναχαίτισή του.

Η Κίνα ότι έχει ήδη τέτοια όπλα, όπως και η Ρωσία και το Ιράν. Η Δύση, παρότι ξοδεύει υπερπολλαπλάσια ποσά σε στρατιωτικές δαπάνες, απέχει χρόνια από την απόκτησή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας