Στέρεψαν τα αποθέματα λόγω των ιώσεων της γρίπης και του Covid-19! Οι πάσχοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του χιονιά
Την ώρα που οι ιώσεις και οι αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση και ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις, οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που αφορούν στις μεταγγίσεις τους.
Οι ελλείψεις αίματος είναι τεράστιες και οι ασθενείς με μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία που χρειάζονται μεταγγίσεις τρέμουν στη σκέψη του επερχόμενου χιονιά, τον οποίο έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι για την Αττική. «Σίγουρα έχουν παίξει ρόλο οι ιώσεις. Αλλά, από την άλλη, κάθε φορά θα έχουμε και μια δικαιολογία να λέμε» τόνισε σε δηλώσεις της, η Βάνα Μυρίλλα, γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), και συνέχισε:
«Στις ελλείψεις που παρατηρούνται από τις γιορτές και μετά σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι ιώσεις, η γρίπη, ο κορονοϊός κ.λπ. Επαιξαν ρόλο και οι διακοπές των Χριστουγέννων, γιατί λείπει ο κόσμος και προσωπικό δεν υπάρχει να βγει για αιμοληψίες ή για να λειτουργήσει τις αίθουσες αιμοληψιών. Από τις 2 Ιανουαρίου και μετά δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, και δεν θα εξομαλυνθεί όσο συνεχίζονται οι ιώσεις και το κρύο. Αρχίζουν και τα χιόνια στην Αττική και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο».
Οπως εξήγησε, οι υπομεταγγίσεις των ασθενών λόγω ελλείψεων αίματος είναι πάγια πρακτική στην Ελλάδα. «Οσοι ασθενείς είναι 0- παίρνουν μία φιάλη αίμα εδώ και τρία τέσσερα χρόνια, αντί για δύο. Και τώρα που υπάρχουν ελλείψεις, έχουν αναβολές πολλές φορές στις μεταγγίσεις τους. Οσοι είναι 0+ ή Β+ επίσης σπάνια παίρνουν δύο φιάλες. Οι περισσότεροι παίρνουν μία φιάλη ανά μετάγγιση, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους» επεσήμανε, ενώ έκανε σαφές πως αν δεν φτιάξουν την Κεντρική Διαχείριση Αίματος, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με τους πάσχοντες, ελλείψεις αίματος καταγράφουν οι αιμοδοσίες όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και περιοχές σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στις 23 Οκτωβρίου 2023 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έθεσε σε λειτουργία το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω του οποίου οι αρμόδιοι θα παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα.
Τότε, ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας είχε δηλώσει πως είχε ολοκληρωθεί μόνο το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας και το έργο -το οποίο έχει κόστος 2.900.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το εγχείρημα παραμένει ανολοκλήρωτο.