Μια νέα πτυχή στο επίμαχο ζήτημα του καρκινογόνου αντιμονίου αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr. Ο Σωτήρης Θεοδώρου, κάτοικος της Αμανής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής δράσης και ενημέρωσης για το αντιμόνιο, η οποία αγωνίζεται κατά των εξορύξεων που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δέχτηκε δύο απειλητικά τηλεφωνήματα που του έλεγαν να σταματήσει να μιλάει, αλλιώς θα δει τι πάθει. Τις πρωτοφανείς μαφιόζικες πρακτικές καταγγέλλει μιλώντας αποκλειστικά στο documentonews.gr:
«Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου το βράδυ μετά τις 00:30 έχω γυρίσει σπίτι μου από το μαγαζί και ξαφνικά βλέπω μια κλήση από απόκρυψη. Μου έκανε εντύπωση αλλά το σήκωσα και ακούω μια ανδρική φωνή να μου λέει: Βρε κωλόπαιδο θα σε γ…με. Να σταματήσεις να μιλάς και τέτοια πράγματα απειλητικά μου έλεγαν. Δεν απάντησα κάτι και απλά τους το έκλεισα. Στη συνέχεια μετά από 3-4 λεπτά χτύπησε και δεύτερη φορά. Τότε ήμουν πιο προετοιμασμένος. Ξανά είπαν τα ίδια πως θα με βρουν και να το βουλώσω και να μην μιλάω. Θα δω τι θα πάθω και άλλα απειλητικά κι εγώ τους απάντησα πως θα λέω ότι θέλω και δεν φοβάμαι».
-Ήταν γνωστή η φωνή;
«Όχι δεν μου φάνηκε γνωστή. Ήταν μια ανδρική φωνή κοντά στην ηλικία μου. Από τότε δεν έχω ξανασηκώσει τηλέφωνο από απόκρυψη. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανέναν εχθρό ούτε έχω πλακωθεί με κανέναν και είναι ακραίως ύποπτες οι απειλές στο πρόσωπό μου».
-Γιατί πιστεύεις πως έγιναν σε εσένα αυτά τα τηλεφωνήματα;
«Αξίζει να αναφέρω πως τότε εκείνη την περίοδο, με την Συντονιστική Επιτροπή, είχαμε αναδείξει το θέμα του αγροτικού γιατρού στην Αμανή, για το οποίο γράψατε κι εσείς και εκείνη τη μέρα είχα μιλήσει σε τοπικά ΜΜΕ για το θέμα. Επίσης εκείνες τις μέρες είχα μιλήσει για το αντιμόνιο και με την Επιτροπή κάναμε κινητοποιήσεις, δράσεις και κολλάγαμε αφίσες. Είχαμε μια εκδήλωση πριν λίγο καιρό, ενώ αναμέναμε και το Δημοτικό Συμβούλιο για το οποίο μας αιφνιδίασε η υφυπουργός Αλ. Σδούκου και ο δήμαρχος»
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο που ο δήμαρχος Χίος, Γ. Μαλαφής, απέφευγε να θέσει ως θέμα, με την παράταξη του δημάρχου να υπερψηφίζει τη δική της πρόταση που δίνει χρόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προετοιμαστεί για τις εξορύξεις στην Βόρεια Χίο. Η γραμμή της Δημοτικής Αρχής είναι πως θα επιχειρηματολογήσει για την επένδυση όταν εκδοθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την εκμετάλλευση του αντιμονίου.
Την ίδια στιγμή επιστήμονες και γιατροί εκπέμπουν SOS για τη δημόσια Υγεία, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τοπικοί φορείς και συλλογικότητες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο νησί της μαστίχας με ένα ευρύ μέτωπο κατά των εξορύξεων. Το πολωμένο κλίμα, που ομοιάζει με αυτό του 2021, όταν ήρθαν ΜΑΤ στο νησί, περιγράφει στο documentonews.gr ο Σ. Θεοδώρου καταγγέλλοντας και τους αντιδημάρχους που τον εξύβρισαν.
«Αντιδήμαρχοι μου επιτέθηκαν στο δημοτικό Συμβούλιο, όπως επίσης και σε κάθε πολίτη που ήταν ενάντια των εξορύξεων. Ο κ. Μαθιούδης, δημοτικός σύμβουλος του Δημάρχου, έκανε μια εμπρηστική τοποθέτηση χωρίς επιχειρήματα για το αντιμόνιο και δεν μας απάντησε ουσιαστικά γιατί δεν ψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε σε εμάς για το τι γράφουμε στα social media, ποιος ήταν απέναντι στα ΜΑΤ το 2021 και γενικά επίτηδες προκαλούσε τον κόσμο που κατέκλυσε το Δημαρχείου καθυβρίζοντας και απαξιώνοντας τον κόσμο. Ο Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να μας πει πως κάποιοι δεν ξέρουν καν να γράφουν το όνομά τους. Μάλιστα τη σύγκρουση με τα ΜΑΤ την ανέφερε ως έπος λες και εμείς δεν ήμασταν απέναντι στα ΜΑΤ, όπως και όλοι οι κάτοικοι απέναντι στις δυνάμεις της κυβέρνησης. Εκεί που καθόμουν και τοποθετήθηκα κι εγώ ο κ. Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, γύρισε και μου είπε να σκάσω και συνέχισε να μου λέει τα δικά του όσο τον αγνοούσα και μέσα στην ένταση του Συμβουλίου γύρισε και μου είπε άντε γαμ…υ. Στην μέση μπήκαν άλλοι δυο αντιδήμαρχοι που προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και μετά ο κ. Παπαδόπουλος με είπε και μαλακισμένο!».
Αναλυτικό ρεπορτάζ και τοποθετήσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο της Χίου και όχι μόνο μπορείτε να διαβάσετε στο αυριανό Documento, όπου ανοίγουμε εκ νέου τον φάκελο των καρκινογόνων εξορύξεων που απειλούν έναν παράδεισο στη Βόρεια Χίο. Μια υπόθεση που θυμίζει τις Σκουριές της Χαλκιδικής, αλλά έχει παρελθόν στο ακριτικό νησί με το αντιμόνιο που εξορύχτηκε τη δεκαετία του 1950 οδήγησε 40 ανθρώπους στο θάνατο από δηλητηρίαση τους.