Τα αιολικά πάρκα πρόκειται να κατασκευαστούν στις παραθεριστικές ακτές της Κορνουάλης, των νήσων Σκίλι, και της Νότιας Ουαλίας υπό τα σχέδια της Crown Estate για την επιτάχυνση της επέκτασης υπεράκτιων στροβίλων.
Χιλιάδες ακόμη γιγάντιες ανεμογεννήτριες πρόκειται να κατασκευαστούν γύρω από τις ακτές της Βρετανίας βάσει σχεδίων που εκπονούνται από το Crown Estate, το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται τους βυθούς γύρω από την Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία για λογαριασμό του Βασιλιά.
Το Crown Estate θέλει να ανοίξει εκτάσεις της Κελτικής Θάλασσας – που εκτείνονται κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Κορνουάλης, της Νότιας Ουαλίας και στα νησιά Σκίλι – για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και περιοχές έξω από τις ακτές του Λίνκολνσαϊρ και του Γιόρκσαϊρ, δημοφιλή θέρετρα.
Τα σχέδια χαιρετίστηκαν από εταιρείες αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά καταδικάστηκαν από ψαράδες, οι οποίοι είπαν ότι η επέκταση των αιολικών πάρκων απειλεί τη δουλειά τους και τις κοινότητές της.
Το Crown Estate συνήψε συνεργασία με τη Great British Energy, τον νέο κρατικό οργανισμό που ιδρύθηκε από τον Εντ Μίλιμπαντ, τον Υπουργό Ενέργειας, για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επί του παρόντος 2.800 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με ικανότητα παραγωγής ισχύος 15 γιγαβάτ (GW). Παρήγαγαν το 15% βρετανικής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Ακόμα 12 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος είναι υπό κατασκευή και άλλα 11 GW έχουν έγκριση σχεδιασμού.
Η έκθεση Crown Estate προτείνει την επέκταση του συνόλου στα 140 GW έως το 2050 – μια αύξηση εννέα φορές – που σημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετές χιλιάδες περισσότερες ανεμογεννήτριες. Μια τέτοια επέκταση θα αυξήσει την ενεργειακή ικανότητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά θα κινδύνευε επίσης να μεταμορφωθούν οι πολύτιμες όψεις της θάλασσας από τους μακρινούς περιστρεφόμενους μύλους.
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι κατά μέσο όρο 260 μέτρα ψηλές και θα μπορούσαν να είναι ορατές από απόσταση έως και 56 χιλιόμετρα. Ένας εκπρόσωπος του Crown Estate είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσες θα είναι ορατοί από την ακτή.
Τα νέα αιολικά πάρκα θα επηρεάσουν επίσης την αλιεία, την ιστιοπλοΐα, τη ναυτιλία και τις παραλίες, και τις κοινότητες όπου τα καλώδια θα τις συνδέουν με το Εθνικό Δίκτυο βγαίνουν στην ξηρά.
Τα σχέδια του Crown Estate έχουν ενθουσιάσει τα μέλη του κλάδου. Ο Φίνταν Σλάι, διευθυντής του National Grid’s Electricity Systems Operator, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε συλλογικά να επιταχύνουμε την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Ο Γιόργκεν Μέιζερ, πρόεδρος της Great British Energy, είπε: «Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό βήμα προς την απελευθέρωση του επόμενου υπεράκτιου αγωγού αιολικής ισχύος 20 έως 30 GW – αρκετή ισχύς για σχεδόν 20 εκατομμύρια σπίτια».
Ωστόσο, οι ψαράδες προειδοποίησαν ότι τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα τους διώχνουν ήδη από τους παραδοσιακούς ψαρότοπους, και είπαν ότι η τεράστια επέκταση που προτείνεται από το Crown Estate θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην αλιεία.
Ο Μάικ Κοέν, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ψαράδων, είπε: «Τα αιολικά πάρκα προκαλούν τους ψαράδες που ήδη εργάζονται στις θαλάσσιες περιοχές που το Crown Estate σχεδιάζει να μισθώσει για εκβιομηχάνιση.
«Τα περισσότερα είδη αλιείας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός αιολικών πάρκων. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες μέρες στη θάλασσα, υψηλότερο κόστος καυσίμων και μικρότερα αλιεύματα. Δεν έχει γίνει σχεδόν καμία επιστημονική έρευνα για τις οικολογικές επιπτώσεις αυτού του τύπου θαλάσσιων κατασκευών, ιδιαίτερα στην εκπληκτική κλίμακα που έχει προταθεί».
Σύμφωνα με το σχέδιο, 12% της Κελτικής Θάλασσας και 15% των θαλασσών στα ανοιχτά του Νορθάμπερλαντ, της Κάουντι Ντάρχαμ και του Γιόρκσαϊρ θα μπορούσαν να ανοιχτούν σε προγραμματιστές για την κατασκευή έως και 30 GW νέων αιολικών πάρκων. Περίπου 2.000 θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ο στόχος άνω των 30 GW.
Η έκθεση του Crown Estate’s Future of Offshore Wind ανέφερε: «Μεγάλο μέρος της νέας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας αναμένεται να βρίσκεται σε περιοχές της Κελτικής Θάλασσας, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Ουαλίας και της Νοτιοδυτικής Αγγλίας και της Βορειοανατολικής Αγγλίας.
«Κάποια μικρότερα έργα είναι επίσης πιθανό στις ακτές της Βόρειας Ουαλίας, της Βορειοδυτικής Αγγλίας, του Λίνκολνσαϊρ και του Γιόρκσαϊρ».
Ο Γκας Τζάσπερτ, ο διευθύνων σύμβουλος του Crown Estate, δήλωσε ότι οι θάλασσες της Βρετανίας αντιμετώπισαν ανταγωνιστικές πιέσεις από πολλές βιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένης της αλιείας, της ναυτιλίας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της αποθήκευσης CO2, καθώς και της ενέργειας.
«Χρειαζόμαστε ένα μελλοντικό σχέδιο για την απελευθέρωση του πραγματικού δυναμικού των θαλασσών μας… η προσέγγισή μας στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην άρση ορισμένων από τα εμπόδια στην ανάπτυξη και να παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές», είπε.
Το δημοσίευμα είναι της The Telegraph, η οποία σε έτερο άρθρο της αναφέρει, «Λογαριασμοί ενέργειας και βιώσιμη ζωή: Μετά από μια δεκαετία πράσινων πρωτοβουλιών και γενναιόδωρων κυβερνητικών κινήτρων, οι πωλήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανθούν. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες για το κόστος τους έχουν εκτοξευθεί και θα κοστίσουν τη γη όλη στους φορολογούμενους».