“Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων Khaybar και ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, ιδιαίτερα στις γειτονιές Nuwairi και Al-Basta στη Βηρυτό, οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν ένα σμήνος φορτωμένων με εκρηκτικά drones το βράδυ της Κυριακής, στοχεύοντας ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Γκολάνι στη Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα.” αναφέρει ανακοινωθέν της Χεζμπολλάχ.
Η ταξιαρχία Γκολάνι είναι η πιο επίλεκτη του κατοχικού στρατού. Μέχρι το 2006 εμφανιζόταν σαν αήττητη. Στην αποτυχημένη εισβολή στο Λίβανο το 2006 πήρε μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες – απείρως μικρότερες από τις σημερινές – της Λιβανικής Αντίστασης και το κύρος της τρώθηκε αρκετά. Συμμετείχε τότε στην ανεπιτυχή απόπειρα κατάληψης του Μαρούν αλ Ρας και της Μπιντ Τζμπέιλ και είχε επίσημες απώλειες 8 άνδρες. Εχθές έχασε ήδη τουλάχιστον 6 άνδρες στη “μάχη του εστιατορίου”, περί τα 80 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα του Λιβάνου. Αν έχουν εμπλακεί δυνάμεις της στην ανεπιτυχή μέχρι σήμερα απόπειρα εισβολής, το πιθανότερο είναι ότι έχει ξεπεράσει τον αριθμό θυμάτων του 2006, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεών της.
Στο ανακοινωθέν, η αντιστασιακή οργάνωση επιβεβαίωσε ότι «θα παραμείνει παρούσα και έτοιμη να υπερασπιστεί το ανθεκτικό και καταπιεσμένο έθνος μας και δεν θα διστάσει να εκπληρώσει το καθήκον της για την αποτροπή του εχθρού».
Σύμφωνα με την κατοχική εφημερίδα Yediot Ahronot, 67 Ισραηλινοί στρατιώτες κατοχής επλήγησαν στην επιχείρηση.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ περιέγραψαν τις τραπεζαρίες του στρατού ως «παγίδες θανάτου» και δήλωσαν: «Αντιμετωπίζουμε το πιο δύσκολο γεγονός από την έναρξη του πολέμου».
Στο σημείο έσπευσαν περίπου 50 ισραηλινά ασθενοφόρα για να απομακρύνουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ ελικόπτερα μετέφεραν πολλούς από τους τραυματίες από το σημείο της επιχείρησης.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 6 νεκροί στρατιώτες, ενώ άλλοι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το πιθανότερο είναι ότι μέσα στο βράδυ θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των νεκρών. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το κατοχικό κράτος – αντίθετα από τις δυνάμεις του Άξονα της Αντίστασης που ανακοινώνει με περηφάνεια τις απώλειές του – συστηματικά αποκρύπτει και υποκαταγράφει τις απώλειές του. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών που από τη μέρα της έναρξης της “εισβολής” (στην πραγματικότητα της μέχρι σήμερα αποτυχημένης απόπειρας εισβολής) στο Νότιο Λίβανο πλησιάζει, μαζί με τους σημερινούς, τους 50. Στην πραγματικότητα είναι σίγουρα πολλαπλάσιος (ο γράφων θεωρεί ότι μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε ότι βρίσκεται μεταξύ 200 και 350 νεκρών, αν όχι παραπάνω).
Τα drones που έκαναν το χτύπημα δεν έγιναν αντιληπτά και οι σειρήνες αντιαεροπορικής προστασίας δεν ήχησαν παρά μόνον κατόπιν εορτής. Ο κατοχικός στρατός διέταξε έρευνα για να εξακριβωθεί πώς κατάφεραν – λες και είναι η πρώτη φορά – τα drones της αντίστασης να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά, ενώ σε μία προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό του ακροατηρίου του δήλωσε ότι κατάφερε, κατόπιν εορτής, να αναχαιτίσει drone πάνω από τη θάλασσα.
Βίντεο με τον πανικό που ακολούθησε το πλήγμα κάνουν το γύρο του κόσμου. Ο γνωστός Λιβανέζος δημοσιογράφος Ali Mortada μέμφεται τους στρατιώτες του ψευδοκράτους: “Από χτες σας προειδοποιώ: Είναι επικίνδυνο! Είναι επικίνδυνο! Είναι επικίνδυνο! … Γιατί τρώτε όλοι μαζί; Έχετε πόλεμο. Κάντε σάντουιτς και φάτε ο καθένας σε διαφορετικό μέρος!”
Hello my enemies
Eat in separate places ♂️ pic.twitter.com/UCen88ANuV— Ali Mortada || علي مرتضى (@aliimortada) October 13, 2024
Μέχρι πριν από μερικές μέρες όλοι σχεδόν – ακόμη και άνθρωποι που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα – υποστήριζαν ότι η Χεζμπολλάχ έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα που έχουν “καταστρέψει τις δομές της“. Οι αστειότητες αυτές έχουν αναγκαστικά πάψει να κυκλοφορούν. Πλέον όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι τι ποσοστό των στρατιωτικών υποδομών του κατοχικού κράτους βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας.
Αυτό που γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη από την έναρξη της Καταιγίδας του αλ Άκσα είναι ότι οι δυνάμεις του άξονα της αντίστασης – και ιδιαίτερα η Λιβανέζικη Αντίσταση και η Ισλαμική Δημοκρατία που έχουν τις κατάλληλες επιχειρησιακές δυνατότητες – ΔΕΝ κάνουν χτυπήματα εντυπωσιασμού, αλλά επιδιώκουν να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά στις κατοχικές στρατιωτικές υποδομές. Ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης αποτελούν καθημερινά στόχο των πληγμάτων, σε αντίθεση με το κατοχικό μόρφωμα που, ακολουθώντας ίδια τακτική με τους ομοϊδεάτες τους νεοναζί του Κιέβου, χτυπάνε κατά κόρον αμάχους. Αυτά τα χτυπήματα φαίνεται να έχουν φέρει το αποτέλεσμά τους. Ίσως αυτή να είναι η απάντηση στην έρευνα που διεξάγει ο κατοχικός στρατός.
Τις μέρες μετά τα πλήγματα με τους βομβητές και τους ασυρμάτους, δημοσιογράφοι-μαζορέτες της δύσης σχολίαζαν χαιρέκακα ότι από δω και πέρα, οι εναπομείναντες μαχητές της Χεζμπολλάχ θα κοιτάζουν τις τοστιέρες και τα ψυγεία τους με τρόμο.
Οι μαχητές της αντίστασης φαίνεται να ξεπέρασαν τον τρόμο – αν τον ένοιωσαν και ποτέ – αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο κρατάνε τα σύνορα της χώρας τους και δεν αφήνουν να περάσει ούτε διμοιρία του εχθρού χωρίς να την αποδεκατίσουν. Ενδέχεται όμως από εδώ και πέρα οι κατοχικοί στρατιώτες να κοιτάζουν με τρόμο τις μερίδες κόσερ φαγητού που τους σερβίρονται, αναρωτώμενοι αν αυτή που κρατάνε θα είναι η τελευταία τους…