Ο Καμάλ Χαραζί είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Υπηρέτησε σαν υπουργός εξωτερικών από το 1997 μέχρι το 2005. Εχθές έδωσε συνέντευξη στο Λιβανέζικο δορυφορικό κανάλι Al Mayadeen.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία. Είναι γνωστό ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η δυνατότητά του να πλήξει το σιωνιστικό μόρφωμα παρακάμπτοντας τις άμυνές του είναι πλέον αποδεδειγμένη. Ο λόγος που δεν έχει ήδη αναπτύξει τέτοια όπλα είναι ότι σύμφωνα με φάτουα (γνωμάτευση βάσει του Ισλαμικού δικαίου) του Ανώτατου Ηγέτη σαγέντ Αλί Χαμενεΐ, η οποία εκδόθηκε τη δεκαετία του 1990 και δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003, η απόκτηση, ανάπτυξη και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής απαγορεύεται από το Ισλάμ.
Το θέμα των πυρηνικών όπλων έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, με πολλές φωνές στο εσωτερικό της χώρας να καλούν σε ανάπτυξη τέτοιων όπλων λόγω των νέων συνθηκών. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι η θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο θέμα δεν έχει αλλάξει, ενώ το σχετικό μήνυμα παραμένει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Ηγέτη. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα παραμένει σε συζήτηση μέσα στη χώρα.
Α.Π.
Ο επικεφαλής του Στρατηγικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Ιράν, Δρ. Καμάλ Χαραζί, λέει στο Al Mayadeen ότι πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα του Ιράν παραμένουν μια πιθανότητα, ειδικά εάν αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή».
Αν και το Ιράν δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου, είναι πλήρως προετοιμασμένο για αυτήν, δήλωσε ο επικεφαλής του Στρατηγικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Ιράν, Δρ. Καμάλ Χαραζί, ο οποίος έδωσε πληροφορίες για τη στρατηγική προοπτική της χώρας σχετικά με τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και τον Λίβανο.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Al Mayadeen, ο Χαραζί διατύπωσε τη στάση του Ιράν για τις περιφερειακές εντάσεις, τονίζοντας την ετοιμότητα του έθνους να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλιμάκωση, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να αποφύγει περαιτέρω πόλεμο. Τόνισε τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και τις δυνατότητες για αλλαγές στην πυρηνική πολιτική του αν θεωρηθεί ότι υπάρχουν «υπαρξιακές απειλές», θέτοντας τη συζήτηση στο ευρύτερο πλαίσιο της γεωπολιτικής στάσης του Ιράν και της δέσμευσής του στην εθνική κυριαρχία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Χαραζί τόνισε ότι το Ιράν έχει επιδείξει τις αποτρεπτικές του ικανότητες μέσω της Επιχείρησης Αληθής Υπόσχεση ΙΙ, κατά την οποία εκτόξευσε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους στο «Ισραήλ», σημειώνοντας ότι προς το παρόν οι παραπέρα εξελίξεις εξαρτώνται από τους Ισραηλινούς. Εάν επιλέξουν να συνεχίσουν τις εχθρικές τους ενέργειες, το Ιράν θα απαντήσει ανάλογα.
Εξισορρόπηση των στρατιωτικών φιλοδοξιών του Ιράν με θρησκευτικές και πολιτικές οδηγίες
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα του Ιράν, ο Χαραζί ανέφερε ότι τέτοιες αλλαγές είναι πιθανές, ειδικά εάν το Ιράν αντιμετωπίσει μια «υπαρξιακή απειλή». Υποστήριξε ότι το Ιράν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να παράγει πυρηνικά όπλα και δεν συναντά σημαντικά εμπόδια από αυτή την άποψη. Ωστόσο, τόνισε ότι η φάτουα που εξέδωσε ο Ιρανός ηγέτης Σαγιέντ Αλί Χαμενεΐ αποτελεί τον μόνο περιορισμό που εμποδίζει το Ιράν να επιδιώξει πυρηνικό οπλισμό.
Ο κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι οι αλλαγές πολιτικής θα μπορούσαν να υπάρξουν και σε σχέση με τους πυραύλους [Ο ανώτατος Ηγέτης, σαγέντ Αλί Χαμενεΐ, έχει δώσει εντολή να μην αναπτυχθούν πύραυλοι με βεληνεκές μεγαλύτερο των 2.000 χλμ, για να κατασιγάσει τις ανησυχίες Ευρωπαϊκών κρατών ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους]. Ο Χαραζί σημείωσε ότι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν είναι γνωστές, καθώς έχουν αποδειχθεί σε διάφορες επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι η τρέχουσα εστίαση είναι στο βεληνεκές των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, στο οποίο [οι Ιρανοί] έχουν λάβει υπόψη τους τις ανησυχίες των δυτικών χωρών.
In a recent interview for Al Mayadeen, Dr. Kamal Kharrazi, former Iranian Foreign Minister and head of Iran’s Strategic Council on Foreign Relations, addressed Iran’s nuclear policy.
Dr. Kharrazi stated that while the Iranian leader’s religious decree is what prevents nuclear… pic.twitter.com/4zbeUhd1jD
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) November 1, 2024
Ωστόσο, ο Χαραζί υποστήριξε ότι εάν τα δυτικά έθνη δε λάβουν με τη σειρά τους υπόψη τους τις ανησυχίες του Ιράν, ιδιαίτερα όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα, τότε το Ιράν θα αγνοήσει τις ανησυχίες των δυτικών χωρών. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το Ιράν να αναπτύξει και να επεκτείνει το βεληνεκές των πυραύλων του.
Ανυποχώρητη Αντίσταση: Μια δέσμευση για νίκη εν μέσω άνισου πολέμου
Ο Χαραζί αναφέρθηκε στον «άνισο» πόλεμο στην περιοχή, λέγοντας στο Al Mayadeen ότι “σε αυτόν ηγείται το Ισραήλ, το οποίο διαπράττει εθνοκάθαρση και εξόντωση ανθρώπων» και πολεμά αυτούς που υπερασπίζονται τη ζωή, την ύπαρξη και τη γη τους.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα, υποστηρίζοντας ότι το “Ισραήλ” επιδίδεται σε “φρικιαστική εθνοκάθαρση” ενώ λανθασμένα πιστεύει ότι έχει πετύχει τη νίκη. Ο Χαραζί τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να εκληφθούν ως αληθινή νίκη, αλλά μάλλον ως βαθιά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τόνισε επίσης τις πρόσφατες ενέργειες του “Ισραήλ” που απαγορεύουν στην Υπηρεσία Αρωγής και Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) να παραδώσει βασικές προμήθειες, δηλώνοντας ότι η υπηρεσία “θέλει να παρέχει νερό και τροφή στον πολιορκημένο λαό της Γάζας. αλλά έχουν αποκλειστεί από το να το κάνουν».
Ο κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει «την κορύφωση των αντιανθρωπιστικών αξιών».
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ξυπνήσει και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ», προσθέτοντας: «Δυστυχώς, βλέπουμε ακόμα τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια τέτοια βάναυση και εγκληματική οντότητα και να υπερασπίζονται τις ενέργειές της. χρηματοδοτώντας την και στέλνοντας όπλα».
Ο Χαραζί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της κατάστασης και η τελική έκβασή της είναι προφανείς: η βούληση του λαού και η Αντίστασή τους δεν μπορούν να κατασταλεί. Υποστήριξε ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Λιβανέζοι είναι σταθεροί στην αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν, να υπομείνουν αυτήν την καταπίεση και να αντιμετωπίσουν αυτές τις φρικαλεότητες μέχρι να επιτευχθεί η νίκη.
Το Ιράν δεν παρεμβαίνει στις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, ο Χαραζί τόνισε ότι το Ιράν δεν παρεμβαίνει, υποστηρίζοντας ότι είναι δικαίωμα του Λιβάνου και των Παλαιστινίων να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του σε οποιαδήποτε απόφαση πάρουν οι χώρες.
Ο Ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ιράν παραμένει προσηλωμένο στις προηγούμενες συμφωνίες του, υπό την προϋπόθεση ότι και το άλλο μέρος τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Εξέφρασε την απογοήτευσή του που η αντίπαλη πλευρά δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και, αντί να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Σχετικά με την κληρονομιά του σαγέντ Χασσάν Νασράλλα
Στη συνέντευξη στο Al Mayadeen, ο Χαραζί μίλησε για τον μάρτυρα σαγέντ Χασσάν Νασράλλα, περιγράφοντάς τον ως μια «ισχυρή, σοφή, γενναία και δημοφιλή προσωπικότητα» που έγινε σημαντικός πολιτικός ηγέτης στον ισλαμικό κόσμο.
Σημείωσε ότι η απώλεια ενός τόσο μεγάλου ηγέτη είναι στην πραγματικότητα μια βαθιά απώλεια για όλους, ιδιαίτερα για τον λιβανικό λαό. Ο Χαραζί επεσήμανε ότι σε πολλά απελευθερωτικά κινήματα παγκοσμίως, η απώλεια μεγάλων ηγετών έχει συχνά ακολουθηθεί από την εμφάνιση διαδόχων.
Ο Χαραζί εξήγησε ότι μία από τις στρατηγικές του σαγέντ Νασράλλα ήταν να προετοιμάζει άτομα για διαδοχή σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες και τα στελέχη ήταν έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη σε διάφορους ηγετικούς ρόλους.
Ο Χαραζί τόνισε ότι αυτή η πολιτική δίνει τη δυνατότητα στη Χεζμπολλάχ να συνεχίσει τον αγώνα της με πλήρη ισχύ σήμερα. Γι’ αυτό, σημείωσε, οι Ισραηλινοί δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό γι αυτούς αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Χεζμπολλάχ μετά το μαρτύριο του σαγέντ Νασράλλα. Επεσήμανε ότι το κόμμα συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Λίβανο διατηρώντας παράλληλα ισχυρή πολιτική παρουσία.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ έχει [από παλιά] δραστηριοποιηθεί στην πολιτική σκηνή και έχει επιδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Ο Χαραζί συνεχάρη τον λιβανέζικο λαό και το Συμβούλιο Shura της Χεζμπολλάχ για την εκλογή του Σεΐχη Κασέμ ως διαδόχου του μαρτυρικού ηγέτη σαγέντ Νασράλλα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία του σεΐχη Κασέμ, η Χεζμπολλάχ θα συνεχίσει τα καθήκοντά της με σθένος.
Η στρατηγική του Ιράν στις εξωτερικές σχέσεις
Ο κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος συζήτησε επίσης τις ιρανορωσικές σχέσεις και την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική, λέγοντας στην Al Mayadeen ότι η Ρωσία και η Κίνα «επιδιώκουν να οικοδομήσουν ένα νέο διεθνές σύστημα για να απελευθερωθούν από τη δυτική κυριαρχία», έναν στόχο που υποστηρίζει το Ιράν.
Τόνισε ότι οι αναδυόμενες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, θα πρέπει να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που προωθεί μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση, μακριά από τη δυτική αποικιοκρατία.
Ο Χαραζί διευκρίνισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα πλαίσια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, των BRICS και της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας όλα ευθυγραμμίζονται με αυτό το όραμα. Επεσήμανε ότι το Ιράν είναι μέλος αυτών των οργανώσεων και εργάζεται ενεργά για την εγκαθίδρυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης.
Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι έτοιμη και περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων και συνεργασίας. Ο Χαραζί σημείωσε ότι η συμφωνία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να υπογραφεί κατά την πρόσφατη συνάντηση των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, αλλά οι Ρώσοι προτίμησαν να την οριστικοποιήσουν κατά τη διάρκεια διμερούς διάσκεψης για να τονίσουν τη σημασία της, πράγμα που θα γίνει σύντομα.
Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο Χαραζί δήλωσε ότι αυτή είναι η στρατηγική πολιτική του Ιράν «ανεξάρτητα από τον τύπο των κυβερνήσεων και τις υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής». Τόνισε τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και αυτών των εθνών, ώστε να μπορούν να εργαστούν συλλογικά για τη σταθεροποίηση της ασφάλειας στην περιοχή.
Ο Χαραζί εξήγησε ότι όλες οι γειτονικές χώρες έχουν επίγνωση της στρατηγικής πολιτικής του Ιράν και επί του παρόντος κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνώρισε ότι όσοι μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με αυτή την προσέγγιση μπορεί να καταφύγουν στη διάδοση μεροληπτικών αφηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης που δεν εξυπηρετούν περιφερειακά συμφέροντα.
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιστορική του έρευνα σχετικά με το Μπαχρέιν, σημειώνοντας ότι κάποτε ήταν μέρος της ιρανικής γεωγραφίας και αναγνωρίστηκε ως η δέκατη τέταρτη ιρανική επαρχία. Ωστόσο, δήλωσε ότι το Μπαχρέιν είναι σήμερα μια ανεξάρτητη χώρα και το Ιράν το αναγνωρίζει επίσημα ως αραβικό έθνος.
Ο Χαραζί απάντησε ισχυρισμούς από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι αμφισβήτησε την αραβική ταυτότητα του Μπαχρέιν, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε θέσει αυτό το ζήτημα στην ιστορική του μελέτη. Αντίθετα, υποστήριξε ότι διεξήγαγε μια καθαρά ιστορική ανάλυση που κακώς χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως συζήτηση. Επανέλαβε ότι το Μπαχρέιν είναι μια φιλική χώρα, ένα ανεξάρτητο αραβικό έθνος γνωστό για την αραβική του ταυτότητα στην περιοχή, την οποία το Ιράν αναγνωρίζει επίσημα.