Αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα βρεθούν από Σεπτέμβρη πολλοί δανειολήπτες, με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, να ανεβάζουν ρυθμούς, προγραμματίζοντας πάνω από 6.000 πλειστηριασμούς σε διάρκεια τεσσάρων μηνών με υπηρεσιακούς παράγοντες να τρίβουν τα χέρια τους γιατί η ακρίβεια και η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια θα κάνει ακόμα περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Τώρα τι ανάπτυξη με 2,8 εκατομμυρία Έλληνες φτωχοποιημένους, μείωση πληθυσμού, ακρίβεια και τους νέους να μένουν στα σπίτια των γονιών τους, θέλει να μας λέει ο Κ.Μητσοτάκης μόνο αυτός και οι “φίλοι” του το γνωρίζουν.
Πάντως η ακρίβεια που έφεραν και ειδικά στην περιοχή των τιμών ενέργειας με τις κυβερνητικές επιλογές έχει αρχίσει και δείχνει τα αποτελέσματά της, ή αν εκτός αυτό ήθελαν.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία της πλατφόρμας e-auction, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, οπότε και παραδοσιακά παύει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 6.256 δημοπρασίες, με τις τιμές να κυμαίνονται από… 0 ευρώ έως και 19 εκατ. ευρώ (σ.σ. ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης).
Υπενθυμίζεται πως το α’ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 4.190 ήταν γόνιμοι, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εκ πλειστηριαζόμενων ακινήτων στα 23.876. Σύμφωνα με το iMEdD Lab δε, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 51.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με το 83,7% να έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ σχεδόν επτά στους 10 ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.
«Με τις τιμές, τόσο στην ενέργεια, όσο και στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, να έχουν εκτοξευτεί είναι βέβαιο πως από Σεπτέμβρη θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις είτε αυτές αφορούν σε παλαιές οφειλές είτε και σε όσες έχουν ρυθμιστεί», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
Στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφέρθηκαν, εξάλλου και οι τραπεζίτες, στο πλαίσιο των πρόσφατων γενικών συνελεύσεων.
«Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα και τη δαπάνη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», σχολίασε ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος, για να προσθέσει:
«Χωρίς την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης ως το τέλος του τρέχοντος έτους και τη σταδιακή πτώση στις τιμές της ενέργειας, ένα σενάριο με αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα γίνεται αρκετά πιο πιθανό. Σε ένα τέτοιο, απευκταίο, σενάριο είναι πιθανή η περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη».
Την άποψη πως οι πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτισή τους αποτελούν τροχοπέδη εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Στην παρούσα φάση είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις και ότι θα έχουμε μία οικονομία που θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, όχι μόνο το 2022, αλλά και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
«Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, εγείροντας σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και την τροφοδότηση κοινωνικών εντάσεων», σχολίασε με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς.