Άκρα του τάφου σιωπή από την Ευρωατλαντική κυβέρνηση της ΝΔ και την παραδομένη στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον αντιπολίτευση .
Φόβος και για διώξεις ελληνορθόδοξων και ορθόδοξων πολιτών της Συρίας
Ν.Ζ.
Το απόλυτο χάος επικρατεί στη Συρία, με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Στεφάν Ντουζαρίκ, να δηλώνει σήμερα (6/12) από τη Νέα Υόρκη ότι τουλάχιστον 370.000 άνθρωποι, «η πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες και παιδιά», έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών στη Συρία από τις 27 Νοεμβρίου και μετά την αιφνιδιαστική προέλαση ομάδων τζιχαντιστών.
«Από τότε που άρχισε η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, τουλάχιστον 370.000 άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 100.000 έχουν εγκαταλείψει την εστία τους περισσότερες από μια φορές, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.
Ο προηγούμενος απολογισμός του ΟΗΕ έκανε λόγο για 280.000 εκτοπισμένους.
Ο Ερντογάν «έδειξε» τις προθέσεις, τόσο της Τουρκίας όσο και των λοιπών συμμάχων των τζιχαντιστών, για τη Συρία
Την ίδια ώρα, υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάμ Αλ-Σάμπαγ κατήγγειλε τις «περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις» στη Συρία, που στοχεύουν, όπως δήλωσε, στον «επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη» της περιοχής.
«Οι περιφερειακές και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλο αυτό που συμβαίνει τώρα στη Συρία, στοχεύουν σε ένα νέο διαμελισμό της περιοχής και στον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση που είχε με τους ομολόγους του από το Ιράν και το Ιράκ στη Βαγδάτη.
Νωρίτερα σήμερα (6/12), ο Ερντογάν «έδειξε» τις προθέσεις, τόσο της Τουρκίας όσο και των λοιπών συμμάχων των τζιχαντιστών, για τη Συρία, με τον ίδιο, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, να προσβλέπει σε εθνοκάθαρση από τον κουρδικό παράγοντα που διαβιοί στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, Σύροι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο κυβερνήτης της Σουέιντα, εγκατέλειψαν σήμερα κυβερνητικά κέντρα και κτήρια στην πόλη αυτή της νότιας Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο κυβερνήτης της Σουέιντα, οι αρχηγοί της αστυνομίας και της φυλακής, καθώς και ο τοπικός αρχηγός του (κυβερνώντος) κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στη Σουέιντα, καθώς τοπικοί μαχητές πήραν τον έλεγχο ορισμένων σημείων διέλευσης στην επαρχία», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το μέσο ενημέρωσης Suwayda24 δημοσίευσε φωτογραφίες του προσωπικού που εγκαταλείπει την έδρα της αστυνομίας και άλλες που δείχνουν μαχητές να καταστρέφουν μια φωτογραφία του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ.
Καταρρέει το κράτος
Εν τω μεταξύ, ο Σάντι προτίμησε να μείνει στο σπίτι του στη Δαμασκό για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, όπου οι «αντάρτες» με επικεφαλής εξτρεμιστές τζιχαντιστές, συνεχίζουν να προελαύνουν προς πόλεις στρατηγικής σημασίας.
«Δεν είχα καμία όρεξη να βγω και όλοι προτιμήσαμε να μείνουμε στο σπίτι για να μαθαίνουμε τις ειδήσεις περιστοιχισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους», είπε ο νεαρός φοιτητής, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του.
«Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα πια. Μέσα σε μία εβδομάδα οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που μας ξεπερνούν. Είναι εμφανής η ανησυχία, όμως πρέπει να μάθουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας», είπε ο Σάντι, ενώ στο κινητό τηλέφωνό του έρχονταν αλλεπάλληλα μηνύματα.
Στις 27 Νοεμβρίου, ένας συνασπισμός ανταρτών με επικεφαλής τη ριζοσπαστική, τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, εξαπέλυσε επίθεση-αστραπή στα βορειοδυτικά και κατέλαβε πολλές πόλεις, όπως το Χαλέπι και τη Χάμα. Αυτή ήταν η εντυπωσιακότερη, γρηγορότερη προέλαση των ανταρτών στα 13 χρόνια του πολέμου στη Συρία.
Aντεπίθεση
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ωστόσο ότι ο στρατός αποσύρθηκε σήμερα από την πόλη Χομς, που απέχει 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Το υπουργείο Άμυνας το διέψευσε.
Στη Δαμασκό, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες για να είναι προετοιμασμένοι. «Κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες, ρίχνονται στο ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα απορρυπαντικά», λέει ο 56χρονος Αμίν, που διατηρεί παντοπωλείο στη συνοικία Σεΐχ Σάαντ. «Σήμερα ανεφοδιάστηκα δύο φορές, για να καλύψω τη ζήτηση», σχολίασε.
Οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι κυκλοφορούν πλαστά βίντεο, όπως κάποια που δείχνουν εκρήξεις στην έδρα του γενικού επιτελείου, και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψέματα», στόχος των οποίων είναι «να σπείρουν το χάος και τον πανικό».
Λόγω της κατάστασης αυτής η τιμή ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 30% στην πρωτεύουσα, όπως λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα, το δολάριο έσπασε κάθε ρεκόρ: η ισοτιμία του, από 15.000 λίρες στις 27 Νοεμβρίου, σήμερα έφτασε τις 19.000 λίρες Συρίας.
Πάγωσε η ζωή
Στα εστιατόρια και τα καφενεία της συνοικίας Μπαμπ Σαρκί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Κάποια μαγαζιά κλείνουν μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω έλλειψης πελατών.
Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέβαλε επ’ αόριστον τις εξετάσεις τριμήνου και η Συριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τους αγώνες, κατόπιν αιτήματος των περισσότερων ομάδων της πρώτης κατηγορίας.
Η σημερινή ημέρα κύλησε ήσυχα. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι κατά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά οι ιμάμηδες κάλεσαν τους πιστούς «να μην πανικοβάλλονται (…) και να σταθούν σαν ένας άνθρωπος στο πλευρό του συριακού αραβικού στρατού για να υπερασπιστούν την πατρίδα», τονίζοντας ότι αυτή είναι «η ευθύνη όλων».
Ορισμένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν πλέον μόνο ενημερωτικά δελτία και πατριωτικά τραγούδια. Και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ανταποκριτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές παίρνουν τον λόγο «αυτόπτες μάρτυρες» από μεγάλες πόλεις που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν άλλες περιοχές, πέρα από το Χαλέπι και τη Χάμα.