Η Χαμάς στην Γάζα υλοποιεί έναν σχεδιασμό προωθημένης άμυνας στην περίμετρο της πόλης με τον οποίο επιχειρεί να εμποδίσει στους Ισραηλινούς να δημιουργήσουν κάποιο προγεφύρωμα σε μία από τις εξωτερικές συνοικίες το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία για περαιτέρω ισραηλινή διείσδυση προς το κέντρο του πυκνοδομημένου αστικού συγκροτήματος.
Η προωθημένη αυτή άμυνα δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να πλησιάσουν στο εσωτερικό της πόλης.
Ένας εκ των ηγετών της Χαμάς, ο Αλί Μπαράκ, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών σε τρία μέτωπα απέτυχαν παταγωδώς και οι απώλειες των IDF (Iσραηλινών Δυνάμεων Αυτοάμυνας) ήταν βαρύτατες.
«Ο εχθρός υπέστη ενέδρες από την παλαιστινιακή αντίσταση. Βλήματα Kornet και Yassin χρησιμοποιήθηκαν για να αναχαιτιστούν οι επιθέσεις και περιμένουμε από τον εχθρό να δοκιμάσει ξανά».
Η ισραηλινή τακτική αντίθετα αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: Να «ξοδεύει» η Χαμάς τα οπλικά της αποθέματα, αλλά και να μπορέσει το Ισραήλ να γνωρίζει με σιγουριά τι ακριβώς διαθέτει η οργάνωση.
Και σίγουρα έχουν, Kornet, Javelin, NLAW όπως και το ιρανικό αντίγραφο του Kornet.
H Xαμάς, έχει ναρκοθετήσει την περίμετρο και τον έχει τοποθετήσει μέσα στους δρόμους της πόλης εκατοντάδες IEDs (improvised explosive device).
Οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν προσεκτικές επιθετικές αναγνωρίσεις.
Στην ουσία αυτό που έκαναν χθες τη νύχτα ήταν η τρίτη επιθετική αναγνώριση μέσα σε λίγες ημέρες.
Αναγκάζουν την Χαμάς να παρουσιάσει τις οχυρές τοποθεσίες της και εν συνεχεία η ισραηλινή Αεροπορία αναλαμβάνει δράση.
Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την καταστροφή 150 τούνελ-υπόγειων καταφυγίων, αριθμός βέβαια που πολύ δύσκολα επιβεβαιώνεται.
Είναι σίγουρο όμως ότι εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια των τριών επιθετικών αναγνωρίσεων.
Πάντως, η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει και άρα είναι αδιανόητο να μην έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ξέροντας πως οι Ισραηλινοί θα προχωρούσαν σε παρόμοιες ενέργειες.
Για την ακρίβεια, η ίδια η επίθεση της Χαμάς πραγματοποιήθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να προκαλέσει την αντίδραση των Ισραηλινών.
Έχουν μια στρατηγική χάους, την ακολουθούν πιστά και μεθοδικά και περιμένουν τους Ισραηλινούς να εισβάλουν.
Ο Μ.Νετανιάχου, αν έχει μια φορά πολιτικό πρόβλημα θα έχει 10 φορές μεγαλύτερο πρόβλημα δύο μήνες αργότερα εάν αυτό οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Σημειώνεται ότι στη μεγαλύτερη κρίση τους μετά το 1973, όταν το πρόγονο κράτος της Ρωσίας ήταν η Σοβιετική Ένωση, βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με τη Μόσχα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση της Ρωσίας, λόγω της υποδοχής που επιφύλαξε στη ρωσική πρωτεύουσα στη Χαμάς.
Η ανακοίνωση των Ισραηλινών είναι εξαιρετικά απότομη και για πρώτη φορά μετά το 1990, οπότε και οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν σε μια φάση ομαλοποίησης και συνεργασίας βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο.
Ενώ λοιπόν, μέχρι τώρα Μ.Νετανιάχου και Β.Πούτιν φέρονταν να έχουν φιλικές σχέσεις αυτό πλέον δείχνει να παύει να ισχύει.
Το μέτωπο της Χεζμπολά δείχνει να έχει σιγήσει τις τελευταίες ώρες πέραν κάποιων αψιμαχιών.
Η επίθεση στις αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ δείχνουν επίσης ότι δεν θα είναι αναίμακτο οποιοδήποτε χτύπημα των Αμερικανών, είτε στην Χαμάς, είτε στην Χεζμπολάχ και φυσικά στο Ιράν.
Υπάρχουν «think tank» σε ΗΠΑ και Ισραήλ που λενε ότι η τακτική του Ισραήλ είναι λάθος και θα έπρεπε από την αρχή να χτυπήσει το Ιράν και ότι θα έπρεπε απλώς να πολιοκρήσουν την Γάζα και να απομονώσουν την Χαμάς.
Γιατί θεωρούν ότι το Ιράν είναι το «κεφάλι» και πως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ θα πάψουν να υφίστανται εάν ανατραπεί το καθεστώς του Ιράν.
Η οικονομία του Ιράν δεν πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει κύμα δυσαρέσκειας για το καθεστώς καθώς μεγάλο μέρος της ιρανικής κοινωνίας νιώθει ότι καταπιέζεται.
Οι ΗΠΑ πάντως, προχώρησαν χτες σε χτύπημα κατά εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης στην Συρία.
Για αρχή κύκλοι στις ΗΠΑ θα ήθελαν από το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν. Το πρόβλημα είναι ότι το Ιράν είναι πολύ μεγάλο μέγεθος όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τις ΗΠΑ.
Η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι αυτό που θα επιθυμούσαν περισσότερο παρά μία άμεση ένοπλη αντιπαράθεση με το Ιράν.