C. Lagarde: Είμαστε αδίστακτα ειλικρινείς και ανελέητα επίμονοι σε μέτρα (φορολογικό-συνταξιοδοτικό)

1826
Lagarde

Ο Dijssebloem ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ είναι το αφεντικό για τη δεύτερη αξιλόγηση (δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ) και το αφεντικό κατά την C. Lagarde είναι αδίστακτο και ανελέητο.
Η Ελλάδα σπρώχνεται στην ασύντακτη χρεωκοπία και στο απόλυτο αδιέξοδο, με την οικονομία μέρα με τη μέρα να καταστρέφεται.
Εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Όπως είπε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου C. Lagarde , μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια που οργάνωσε το Atlantic Council, «πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων του ΔΝΤ είπε ότι «δεχόμαστε σκληρή κριτική αλλά προσπαθήσαμε να είμαστεαδίστακτα ειλικρινείς‘».
«Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινείς με τα ευρήματά μας» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, ενώ σε ερώτηση αν οι αγορές επηρεάζουν το έργο των αναλυτών διευκρίνισε ότι τις παρακολουθούμε αλλά δεν καθοδηγούμαστε από αυτές.
Υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση στις προβλέψεις με κάποιους Ευρωπαίους εταίρους για το πλεόνασμα έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της απόδοσής τους στην οικονομία.
Σε ερώτηση για την Ελλάδα και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εκθέσεις του ΔΝΤ ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς», υπογράμμισε ότι στις εκθέσεις αναγνωρίζονται οι «τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει» καθώς και η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα στο φορολογικό, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Λίγοι άνθρωποι, κυρίως μισθωτοί, σηκώνουν το βάρος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και στο συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει ένα «διπλό στρώμα» προκειμένου από τη μία πλευρά να προστατεύονται οι κοινωνικά ευπαθείς αλλά παράλληλα να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του συστήματος.
«Όσες φορές και να με ρωτήσουν θα το λέω συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν η διαφάνεια ήταν ζήτημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα η Λαγκάρντ τόνισε ότι «η έλλειψη διαφάνειας ήταν παράγοντας που οδήγησε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα το 2010». Αναγνώρισε ότι πολλά έχουν βελτιωθεί «αλλά» πρόσθεσε «δεν είμαι σίγουρη ότι έχει ολοκληρωθεί εντελώς η δουλειά σε αυτό τον τομέα».
«Η Ελλάδα ακόμα αναθεωρεί συχνά τα νούμερα και με σημαντικές αλλαγές» σημείωσε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που οδηγεί σε διαφορετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας