Το British Medical Journal είναι το αρχαιότερο ιατρικό περιοδικό στον πλανήτη, υφίσταται εδώ και 180 χρόνια και θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα διεθνώς, παρουσιάζονται πλήθος μελετών και αναλύσεων για ιατρικά θέματα.
Το British Medical Journal σε ένα κεντρικό του άρθρο σοκάρει…
Να σημειωθεί ότι υποστήριξε την παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια, δεν υιοθέτησε τις ομάδες πολιτών που έχουν σκεπτικιστική απέναντι στο εμβόλιο προσέγγιση.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν το British Medical Journal σοκάρει όταν σε κεντρικό του άρθρο αναφέρει: Τα εμβόλια παρασκευάζονται με αδιαφανείς διαδικασίες, τα λάθη επαναλαμβάνονται…
Το British Medical Journal υποστηρίζει πολιτικές εμβολιασμού που βασίζονται σε έγκυρα στοιχεία.
«Καθώς η παγκόσμια κυκλοφορία των εμβολίων συνεχίζεται, δεν μπορεί να είναι δικαιολογημένο ή προς το συμφέρον των ασθενών και του κοινού να αφεθούμε να εμπιστευόμαστε απλώς στο “σύστημα”, με τη ελπίδα ότι τα ουσιώδη δεδομένα μπορεί να καταστούν διαθέσιμα για ανεξάρτητο έλεγχο κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες για την Covid-19.
Η διαφάνεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μια σημαντική οδός για την απάντηση στα θεμιτά ερωτήματα των ανθρώπων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και των θεραπειών και των πολιτικών κλινικής και δημόσιας υγείας που έχουν θεσπιστεί για τη χρήση τους.
Πριν από δώδεκα (12) χρόνια ζητήσαμε την άμεση απελευθέρωση ακατέργαστων δεδομένων από κλινικές δοκιμές. Επαναλαμβάνουμε αυτό το αίτημα και τώρα.
Τα δεδομένα πρέπει να είναι διαθέσιμα όταν τα αποτελέσματα των δοκιμών ανακοινώνονται, δημοσιεύονται ή χρησιμοποιούνται για να αιτιολογήσουν ρυθμιστικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει χώρος για εξαιρέσεις.
Το κοινό έχει πληρώσει για τα εμβόλια κατά της Covid-19 μέσω της τεράστιας δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας και είναι το κοινό που αναλαμβάνει το βάρος της ισορροπίας οφέλους – παρενεργειών που συνοδεύουν τον εμβολιασμό.
Το κοινό, επομένως, έχει δικαίωμα σε αυτά τα δεδομένα, καθώς και στην αξιολόγηση αυτών των δεδομένων από εμπειρογνώμονες.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη χωρίς επαρκή ανεξάρτητο έλεγχο των επιστημονικών τους ισχυρισμών.
Ο σκοπός των ρυθμιστικών αρχών δεν είναι να χορεύουν στο ρυθμό των πλούσιων παγκόσμιων εταιρειών και να τις ενισχύουν περαιτέρω, είναι για την προστασία της υγείας των πολιτών του κόσμου.
Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια δεδομένων για όλες τις μελέτες, τη χρειαζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον και την χρειαζόμαστε τώρα.
όποιος αναζητά σύνολα δεδομένων σε επίπεδο συμμετεχόντων μπορεί να απογοητευτεί επειδή η Health Canada και ο EMA δεν λαμβάνουν ούτε αναλύουν αυτά τα δεδομένα και μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο FDA στη δικαστική απόφαση.
Επιπλέον, ο FDA μπορεί να δώσει δεδομένα μόνο για το εμβόλιο της Pfizer.
Τα δεδομένα άλλων κατασκευαστών δεν μπορούν να ζητηθούν έως ότου εγκριθούν τα εμβόλια, κάτι που αφορά τα εμβόλια των Moderna και Johnson & Johnson.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες κατέχουν τα ακατέργαστα δεδομένα, δεν υποχρεούται νομικά να δώσουν πρόσβαση σε ανεξάρτητους ερευνητές.
Όπως ο FDA, και σε αντίθεση με τους ομολόγους του στον Καναδά και στην Ευρώπη, η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου – η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας – δεν δημοσιεύει προληπτικά έγγραφα κλινικών δοκιμών και έχει επίσης σταματήσει να δημοσιεύει πληροφορίες που δημοσιεύονται ως απάντηση σε αιτήματα ελευθερίας πληροφοριών στον ιστότοπό της.
Διαφάνεια και εμπιστοσύνη
Εκτός από την πρόσβαση στα υποκείμενα δεδομένα, η διαφανής λήψη αποφάσεων είναι απαραίτητη. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες, όπως γιατί οι δοκιμές εμβολίων δεν σχεδιάστηκαν για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης και της εξάπλωσης του SARS-CoV-2».