BRICS+υπό την ηγεσία Κίνας-Ρωσίας: Διαμορφώνεται το αντίπαλον δέος της Δύσης

1136

Η Αργεντινή και το Ιράν τον Ιούνιο του 2022 υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους

Το διεθνές σύστημα υφίσταται στην περίοδο που διανύουμε τεκτονικές αλλαγές λόγω της μετάβασης από μια μορφή της παγκοσμιοποίησης της οποίας οι κανόνες καθορίζονταν και ερμηνεύονταν δεσμευτικά από τις ΗΠΑ σε έναν πολυ-πολικό κόσμο με μεταβαλλόμενες ισορροπίες ισχύος και συναινετική διαπραγμάτευση των κανόνων που διέπουν τη διεθνή τάξη.
Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τόσο η δεύτερη τη τάξει οικονομία αλλά και η «μηχανή» παραγωγής αγαθών του πλανήτη, η Κίνα όσο και η Ρωσία που επηρεάζει τον παγκόσμιο πλούτο λόγω ως γνωστόν του καθοριστικού ρόλου που κατέχει στην αγορά εμπορευμάτων (ορυκτά καύσιμα, τρόφιμα, κ.λπ)
Στο πλαίσιο αυτό είναι φυσιολογική εξέλιξη «ότι 13 αναπτυσσόμενα κράτη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και έχουν προτείνει ελπιδοφόρες στρατηγικές ιδέες για την ανάπτυξη του ομίλου στο μέλλον, δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στη Μόσχα Zhang Hanhui σε ειδική συνέντευξη στο TASS το Σάββατο 21 Αυγούστου 2022.

Τα αιτήματα για την εισδοχή στην ομάδα

«Όχι μόνο οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στη ομάδα των BRICS συμμετείχαν σε τρεις εκδηλώσεις (BRICS+), αλλά και οι ηγέτες άλλων 13 αναπτυσσόμενων χωρών οι οποίες συμμερίζονται κοινούς προβληματισμούς.
Εστιάζοντας σε θέματα όπως η βελτίωση του μηχανισμού λειτουργίας της ομάδας των BRICS, η διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης, η κοινή μάχη κατά της πανδημίας και το ζήτημα της ανάκαμψης των οικονομιών οι συμμετέχοντες πέτυχαν ορισμένα καινοτόμα και σημαντικά θεσμικά αποτελέσματα και πρότειναν ελπιδοφόρες και στρατηγικές ιδέες για την αντιμετώπιση των επειγουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη των BRICS», σημείωσε.

Τα πρώτα επίσημα αιτήματα

Η Αργεντινή και το Ιράν τον Ιούνιο του 2022 υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι αυτές οι χώρες είναι άξιες υποψήφιες για ένταξη στους BRICS και η προπαρασκευαστική διαδικασία για την επέκταση του οργανισμού έχει ήδη ξεκινήσει.
China Moves to Fill The Void Left By Russia Sanctions – On Its Own Terms –  The Diplomat
Η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση

Οι ηγέτες των πέντε κορυφαίων «αναδυόμενων χωρών»- Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότια Αφρικής, γνωστή και ως ομάδα BRICS, πραγματοποίησαν τηλε-σύνοδο κορυφής στις 23 Ιουνίου 2022.
Σε ένα έντονα συμβολικό πλαίσιο, η σύνοδος των «πέντε» πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ετήσιας συνάντησης στη Γερμανία των ηγετών των επτά «πιο προηγμένων» οικονομιών του κόσμου(G7), το,στο κάστρο Ελμάου, στη Βαυαρία.
Συνήθως, οι συναντήσεις και των δύο αυτών ομάδων χωρών, σπάνια δημιουργούν πολύ θόρυβο.
Εφέτος, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, λόγω  των εξελίξεων που έχει κυοφορήσει το Ουκρανικό
Η 14η σύνοδος κορυφής των BRICS, που φιλοξενήθηκε από τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, είχε ως θέμα «την παγκόσμια ανάπτυξη στη νέα εποχή».

Κατά των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις στη Ρωσία και έκανε λόγο για μια «εποχή μεγάλων «αναταράξεων και μετασχηματισμών», ζητώντας ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.
«Η αντιπαράθεση μεταξύ ηγεμονικών μπλοκ δεν θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια, αλλά μόνο πόλεμο και σύγκρουση », τόνισε ο Xi.
China and Russia step up bid to challenge U.S. dollar's dominance - Nikkei  Asia
H νίκη του Putin

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin για πρώτη φορά μετείχε σε μια μεγάλη πολυμερή συγκέντρωση μετά την εισβολή Ουκρανία.
Αν και ο Putin έχει συναντηθεί και έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς μη δυτικούς ηγέτες -και λίγους Ευρωπαίους- η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των BRICS με ηγέτες βαρέων βαρών όπως ο Κινέζος Xi Jinping και ο Ινδός Narendra Modi, είναι μια μεγάλη νίκη για τον Putin.
«Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δείξει ότι η θέση του στον Παγκόσμιο Νότο δεν είναι τόσο μειωμένη, όσο ήλπιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους», έφραψε η γαλλική Le Figaro.
Russia pockets $24bn from selling energy to China, India | Business and  Economy News
Παγκόσμιος Οικονομικός Πόλεμος

«Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και η κριτική των κυρώσεων και του ΝΑΤΟ φέρνουν τη Μόσχα πιο κοντά στην Ινδία και την Κίνα», επισήμανε σε άρθρο του to Forein Affairs.
«Από οικονομική άποψη, είναι σαν να έχουμε ήδη έναν παγκόσμιο πόλεμο», προσθέτει.
Οι BRICS διαθέτουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ του πλανήτη.

Διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ

Ενδεικτικό του «οικονομικού πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το γεγονός ότι τα δύο μπλοκ, προσπαθούν να διευρύνουν τις συμμαχίες τους.
Η G7 έχει προσκαλέσει στη σύνοδο στη Βαυαρία πέντε κράτη, τα οποία έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Δύο από αυτά – η Ινδία, η Νότια Αφρική – που ανήκουν στους BRICS.
Πρόσκληση έλαβαν επίσης η Αργεντινή, που θέλει να ενταχθεί στους BRICS και είναι επίσης καλεσμένη στη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου.
Η Ινδονησία, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής της G7, θεωρείται υποψήφια χώρα των BRICS.
Αλλά και η Σενεγάλη, που επίσης εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο των BRICS, είχε κληθεί και στη Βαυαρία.

H διαμορόφωση του  «BRICS Plus»

Στόχος του Πεκίνου είναι πάντως μια διεύρυνση των BRICS, με τη συγκρότηση μιας ομάδας «BRICS Plus».
Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Καζακστάν, τη Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη και την Ταϊλάνδη που εκπροσωπούν τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Η επέκταση των BRICS για να συμπεριλάβει νέα μέλη έχει ουσιαστικά αποφασιστεί.
Η εφαρμογή της απόφασης εξαρτάται κυρίως από τη συναίνεση της Ινδίας, η οποία θέλει να αποφύγει τη μετατόπιση της ισορροπίας εντός της συμμαχίας, προς την Κίνα.

Νομισματικός πόλεμος – Σύστημα πληρωμών χωρίς τον έλεγχο της Δύσης

Ο Xi και ο Putin ανέφεραν στη σύνοδο τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός νομίσματος για τις διεθνείς συναλλαγές που θα βασίζεται σε ένα «καλάθι» που θα περιλαμβάνει όλα τα νομίσματα των ενδιαφερόμενων χωρών, μια εναλλακτική λύση στο δολάριο και το ευρώ.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα συνιστούσε υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τον παγκόσμιο ρόλο αναφοράς του δολαρίου, καθώς θα έχανε το καθεστώς της γεωπολιτικής ηγεμονίας που εγγυάται με την πάροδο των ετών η ίδια η έννοια των πετρελαιοδολαρίων.
Η Ρωσία, επίσης  εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση του δολαρίου και του ευρώ στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις με τους οικονομικούς εταίρους, καθώς αυτά τα νομίσματα έχουν καταστεί «τοξικά» εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Δύση μέσω των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το «πάγωμα» ρωσικών assets αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Pankin σε συνέντευξή του στο TASS.

Τοξικά νομίσματα

«Απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική πίεση από τη ”συλλογική Δύση” ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν σταθεροί εμπορικοί, οικονομικοί και επενδυτικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της είναι να αποφευχθεί η χρήση νομισμάτων που έχουν γίνει «τοξικά», κυρίως το δολάριο ΗΠΑ και ευρώ και η στροφή σε ένα κοινώς αποδεκτό σύστημα εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών, κυρίως σε εθνικά νομίσματα», επισήμανε ο Pankin.
Την ίδια ώρα, αυξάνει τις θέσεις της στο κινεζικό γιουάν και γίνεται η τρίτη τη τάξει χώρα κάτοχος του νομίσματος της δεύτερης οικονομίας τον κόσμο ενώ προαναγγέλλει τη διαμόρφωση ενός παράλληλου σύστημα συναλλαγών εκτός του SWIF ανεξάρτητου από τους εκβιασμούς της Δύσης.

Αποδολαριοποίηση

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που χτίστηκε από την Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί «ακατάλληλο για τις συνθήκες μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και έχει ουσιαστικά γίνει ένα εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων μιας ομάδας χωρών».
«Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Δύση σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει κατάχρηση της προνομιακής της θέσης», συνέχισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι πολλά κράτη, παρακολουθώντας τις έκτακτες και παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξετάζουν την ανάγκη να προοπτική να απο-δολαριοποιήσουν τις διεθνείς συναλλαγές για να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία τους.
Όπως αποδείχθηκε, αν υπάρχει πολιτική βούληση, το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό επιλύσιμο», πρόσθεσε.

Χρήση του γιουάν

Τη ίδια ώρα Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούσαν το γουάν της Κίνας στις διεθνείς πληρωμές τον Ιούλιο, καθώς το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος αυξήθηκε 6,3 φορές σε μόλις τρεις μήνες, αποκάλυψε το περιοδικό Forbes, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία του διεθνούς συστήματος πληρωμών SWIFT.

Ενεργειακή συνεργιασία

Τη ίδια ώρα όπως επιβεβαιώνουν και τα νέα στοιχεία η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, καθώς ανεξάρτητα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές προμηθειών με έκπτωση ενώ μείωσαν τις αποστολές από ανταγωνιστές προμηθευτές όπως η Αγκόλα και η Βραζιλία, την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να «βαρυγκομά» από την ενεργειακή κρίση και να κοιτάζει με δέος το ενεργειακό «τέρας» που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της τον χειμώνα που έρχεται.
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που αντλούνται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας – Ειρηνικού Ωκεανού και των θαλάσσιων αποστολών από τα λιμάνια της Ρωσίας στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, ανήλθαν συνολικά σε 7,15 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 7,6% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.
Ωστόσο, οι ρωσικές προμήθειες τον Ιούλιο, που ισοδυναμούν με περίπου 1,68 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ήταν κάτω από το ρεκόρ του Μαΐου, κοντά στα 2 εκατομμύρια bpd, όπως αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του το Σάββατο 20 Αυγούστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας