Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου θα επιβεβαιώσει το εθελοντικό δικαίωμα των μελών της BRICS να αποδολαριοποιήσουν τις συναλλαγές μεταξύ τους και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία ενός νομίσματος για τη Συμμαχία
Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών – μελών της συμμαχίας «BRICS» τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Kazan της Ρωσίας θα αποτελέσει το έναυσμα για την εφαρμογή της αποδολαριοποίησης στο εμπόριο, «γκρεμίζοντας» το μεγάλο νομισματικό όπλο των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Hindu Business Line, η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου θα επιβεβαιώσει το εθελοντικό δικαίωμα των μελών της BRICS να αποδολαριοποιήσουν τις συναλλαγές μεταξύ τους και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τη Συμμαχία.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο (υπό τον όρο της ανωνυμίας), ο οποίος σημειώνει περαιτέρω πως το εν λόγω νόμισμα των BRICS θα είναι πλασματικό (όχι σε φυσική μορφή) και η αξία του θα προέρχεται από ένα καλάθι νομισμάτων. «Η Ινδία εξετάζει μια κατάλληλη απάντηση με βάση το πόσο θα ωφεληθεί οικονομικά και διπλωματικά από τις προτάσεις, χωρίς να αυξήσει τα τρωτά της σημεία έναντι της Κίνας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη και εάν η Ινδία επιλέξει να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την ανταγωνίστρια Κίνα, μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές χωρίς δολάριο με άλλες χώρες, για παράδειγμα με βάση το ρούβλι ή το ραντ. Έτσι, υποθετικά μιλώντας, η Ρωσία μπορεί να στείλει το πλεόνασμα ρουπίας που συλλέγεται στους λογαριασμούς της στην Ινδία, να το μετατρέψει σε βραζιλιάνικα ρεάλ για να πληρώσει τη Βραζιλία για κάποια συναλλαγή. Ή μπορεί να το μετατρέψει σε ραντ Νότιας Αφρικής για να πληρώσει στη Νότια Αφρική.
«Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ως εκ τούτου, οραματίζεται η ρουπία να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. (…) Η Ινδία θέλει πραγματική χρηματοοικονομική πολυπολικότητα, όχι χρηματοοικονομική διπολικότητα, αλλά κατανοεί επίσης ότι το γιουάν θα επισπεύσει πράγματι τη διεθνοποίησή του μέσω των προσπαθειών αποδολαριοποίησης των BRICS. (…)
Το ίδιο ισχύει και για τα νομισματικά σχέδια των BRICS, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γιουάν θα γίνει το κυρίαρχο σε οποιοδήποτε τέτοιο καλάθι. Δεδομένου ότι η διεθνοποίηση του γιουάν είναι αναπόφευκτη, η Ινδία μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο για τη ρουπία να διεθνοποιηθεί παράλληλα με το γιουάν μέσω ενός καλαθιού νομισμάτων BRICS παρά να μην επωφεληθεί καθόλου από αυτή την πρόταση», σχολιάζει η ινδική εφημερίδα.
Την προσέγγιση της Ινδίας συμμερίζεται και ο υπόλοιπος κόσμος, εκτός φυσικά από τις αμερικανικές και κινεζικές υπερδυνάμεις, καθεμία από τις οποίες προτιμά το νόμισμά τους να είναι το κυρίαρχο στον κόσμο. Ωστόσο, όλοι οι άλλοι θα ωφελούνταν περισσότερο με την ισορροπία μεταξύ του δολαρίου, του γιουάν, του ευρώ της ρουπίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή 25/8 ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Sergey Stepashin, ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για ένα κοινό νόμισμα BRICS». «Αυτή τη στιγμή θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν οι πληρωμές σε εθνικά νομίσματα όσον αφορά το διμερές εμπόριο», δήλωσε στο TASS.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ινδία και η Κίνα έχουν ένα κοινό νόμισμα Πρόκειται για πολύ μεγάλες χώρες, μεγάλες οικονομίες. Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να κάνουμε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της Ευρασιατικής Τράπεζας και την Τράπεζα των BRICS και να εκτελούν συναλλαγές εκεί», σημείωσε.
Ο Putin έδωσε το σήμα για τη μεγάλη αλλαγή – Μήνυμα συνεργασίας με τις χώρες σε Ασία και Ειρηνικό
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και δεσμεύεται για ενεργό συνεργασία για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου συστήματος διεθνών σχέσεων, σύμφωνα με τους χαιρετισμούς που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στους συμμετέχοντες, τους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF).
«Ο ρόλος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στις διεθνείς υποθέσεις διευρύνεται ραγδαία.
Εδώ δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για παραγωγική συνεργασία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο τόσο έγκυρων πολυμερών δομών όπως η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και οι BRICS.
Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και δεσμεύεται για ενεργό συνεργασία με σκοπό την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και δημοκρατικού συστήματος διεθνών σχέσεων, το οποίο είναι απαλλαγμένο από την υπαγόρευση, τη βία και την πίεση των κυρώσεων και βασίζεται στην πραγματική ισότητα», σύμφωνα με το μήνυμα.
Από την ίδρυσή του, το Φόρουμ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη εποικοδομητικών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και άλλων χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, σημείωσε ο Putin.
«Ρώσοι και ξένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κυβερνητικών υπηρεσιών και δημόσιων δομών και εμπειρογνώμονες συμμετέχουν σε άμεση και ανεπίσημη επικοινωνία στο Φόρουμ, γεγονός που καθιστά δυνατή τη συζήτηση πολλών πιεστικών θεμάτων της περιφερειακής ατζέντας και την ανάπτυξη επωφελών κοινών σχεδίων.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στο σύνθημα του σημερινού φόρουμ: «Άπω Ανατολή 2030. Συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων», δήλωσε.
Ο Putin προέτρεψε επίσης τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ να σκεφτούν νέες, πολλά υποσχόμενες μορφές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές, την ενέργεια και τις υποδομές μέχρι την οικολογία και τον τουρισμό.
Το 9ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) θα πραγματοποιηθεί στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2024 στο Βλαδιβοστόκ.