Και εκεί, αναμένονται ιστορικές αποφάσεις, με βασικό διακύβευμα τη διαδικασία της αποδολαριοποίησης και την εισαγωγή ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Andrey Mikhailishin, επικεφαλής της ειδικής ομάδας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Επιχειρηματικού Συμβουλίου BRICS, παρουσίασε λεπτομερώς τη λίστα των ζητημάτων που θα εξεταστούν.
Αυτά είναι:
– Μια κοινή λογιστική μονάδα, της οποίας τα περιγράμματα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά αποκλειστικά από το Sputnik.
– Μια πλατφόρμα για πολυμερείς διακανονισμούς και πληρωμές σε ψηφιακά νομίσματα BRICS, που συνδέει τις χρηματοπιστωτικές αγορές των μελών BRICS.
Αυτό είναι το BRICS Bridge, το οποίο έχει ομοιότητες με το MBridge που συνδέεται με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που ήδη ισχύει.
Θα συμπληρώσει επίσης τα ενδοτραπεζικά συστήματα που είναι ήδη σε δράση, όπως το SPFS της Ρωσίας και στο CPAM του Ιράν που διακανονίζουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές – και το 60% των συναλλαγών τους – σε δικά τους νομίσματα.
– Ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε blockchain που παρακάμπτει πλήρως το δολάριο ΗΠΑ, το BRICS Pay.
Αναμφισβήτητα οι 159 συμμετέχοντες μπορεί να είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν αμέσως αυτόν τον μηχανισμό που αποφεύγει τις κυρώσεις, παρόμοιο με το SWIFT.
– Ένα αποθετήριο διακανονισμού (Clear).
– Ένα ασφαλιστικό σύστημα.
– Ένας οίκος αξιολόγησης BRICS, ανεξάρτητος από τους δυτικούς κολοσσούς.
Τι διακυβεύεται
Αυτό που διακυβεύεται είναι ο εξαιρετικά πολύπλοκος σχεδιασμός ενός ολοκαίνουργιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – αποκεντρωμένου και χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία.
Η BRICS Clear, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιεί blockchain για την καταγραφή τίτλων και την ανταλλαγή τους.
Όσον αφορά το The Unit, η αξία της κοινής λογιστικής μονάδας είναι συνδεδεμένη κατά 40% με χρυσό και κατά 60% σε ένα καλάθι με τα εθνικά νομίσματα των μελών BRICS.
Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS θεωρεί το Unit «βολικό και καθολικό» μέσο, καθώς μια μονάδα μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα.
Αυτό σίγουρα θα έλυνε το ενοχλητικό πρόβλημα της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών όταν συσσωρεύονται ταμειακά υπόλοιπα από διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.
BRICS όπως Bretton Woods;
Θα είναι οι BRICS ένα νέο Bretton Woods; Σύμφωνα με τον καθηγητή Michael Hudson, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα – μια Κεντρική Τράπεζα εξουσιοδοτημένη να εκδίδει πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων εμπορικών συναλλαγών και των πληρωμών ορισμένων χωρών, με ένα τεχνητό SDR τύπου bancor [Ειδικά Τραβηγμένα Δικαιώματα]».
Ο καθηγητής Hudson υποστηρίζει ότι «αυτό που έρχεται θα είναι κάτι διαφορετικό από ένα σύστημα συμψηφισμού για τις υπάρχουσες τράπεζες.
Θα ήταν ένα ΔΝΤ των BRICS.
Τα bancors θα προορίζονται για διακανονισμούς μεταξύ των κυβερνήσεων, και όχι για ένα γενικά διαπραγματεύσιμο νόμισμα.
Πράγματι, το να γίνει το bancor ευρέως διαπραγματευόμενο ως κερδοσκοπικό όχημα (όπως το UNIT) θα προκαλούσε μεγάλη αστάθεια».
Μια μεταρρυθμισμένη NDB, πιθανώς το επόμενο έτος υπό ρωσική προεδρία, θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει ένα «ΔΝΤ των BRICS».
Ο καθηγητής Hudson προσθέτει ότι «για να πετύχει, το συνέδριο του Καζάν θα πρέπει να είναι ένα πλήρες Bretton Woods των BRICS.
Όλα αυτά μας φέρνουν για άλλη μια φορά στη «στιγμή Kissinger».
Ο καθηγητής Hudson κάνει μια τελευταία σημαντική παρατήρηση σχετικά με το χρέος σε δολάρια του Παγκόσμιου Νότου: όπως τονίζει, «το πώς να χειριστούμε τα υπάρχοντα χρέη σε δολάρια των μελών των BRICS» είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι «η τράπεζα των BRICS [η NDB] δεν πρέπει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των χωρών μελών για τέτοιες πληρωμές.
Στην πράξη, θα έπρεπε να υπάρξει μορατόριουμ λόγω της οπλοποιήσης των δυτικών οικονομικών».
Φανταστείτε το BRICS+ να τα καταφέρει: να αποσπάσει μια συμφωνία εγκεκριμένη από την Παγκόσμια Πλειοψηφία για ένα νέο, δίκαιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ως υπερδύναμη με χρέη 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως τετελεσμένο γεγονός.