BRAV-M: Οι μηχανοκίνητοι «εκτελεστές» του Μακρόν

1122

H δράση της ειδικής μονάδας της παρισινής αστυνομίας στο «κάδρο» για την σκανδαλωδώς βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Γαλλία

Είναι παντού στο Παρίσι, εύκολα εντοπίσιμοι -παρά την κάλυψη των προσώπων- και «πρωταγωνιστές» της πιο άγριας καταστολής των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία.

Πρόκειται για τις BRAV-M, τις Μηχανοκίνητες Μονάδες Καταστολής Βίαιης Δράσης.

Με τη δράση τους έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός των γαλλικών συνόρων.

Δημιουργήθηκαν επί προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, τον Μάρτιο του 2019, ουδόλως τυχαία δε κατά τη διάρκεια του αντικυβερνητικού κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.

Ντυμένα στα μαύρα, τα μέλη των BRAV-M μετακινούνται με μοτοσικλέτες ανά ζεύγη και σε ομάδες. Φέρουν οπλισμό.

Έχουν αποστολή την άμεση επέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούν ωμή βία.

«Η ιδέα ήταν να μπορoύμε να επεμβαίνουμε γρήγορα εκεί όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα μεγάλα σώματα ασφαλείας ή όταν τα μέλη τους δυσκολεύονται από τον βαρύ εξοπλισμό τους», εξηγεί ανωνύμως στο πρακτορείο AFP στέλεχος της γαλλικής αστυνομίας.

Τώρα πολλοί συγκρίνουν τις BRAV-M με τους διαβόητους «voltigeurs»: την Εποχούμενη Ειδική Μονάδα PVM.

Είχε δημιουργηθεί στον απόηχο του Μάη του ’68.

Τα μέλη της κυκλοφορούσαν επίσης με μοτοσικλέτες. Κουβαλούσαν μακριές ράβδους, με τις οποίες χτυπούσαν τα πλήθη.

Διαλύθηκαν το 1986 μετά τη δολοφονία του Μαλίκ Ουσεκίν. Ενός 22χρονου φοιτητή, Γάλλου υπηκόου και γιού ενός ημιπληγικού μετανάστη από την Αλγερία.

Το βράδυ μεταξύ 5ης και 6ης Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς ο Μαλίκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δύο μέλη της PVM, μετά το πέρας μεγάλης διαδήλωσης κατά της μεταρρύθμισης στα γαλλικά πανεπιστήμια.

Το θύμα δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση λίγο αφότου είχε φύγει από κλαμπ στο Καρτιέ Λατέν, όπου διασκέδαζε με φίλους.

Το αποτρόπαιο έγκλημα προκάλεσε κύμα οργισμένων διαδηλώσεων, που οδήγησε στη διάλυση της μονάδας.

Σήμερα πληθαίνουν οι φωνές να συμβεί άμεσα και με την BRAV-M το ίδιο.

Ωμή καταστολή

Τουλάχιστον τρεις υποθέσεις βρίσκονται σήμερα υπό έρευνα για υπερβολική χρήση βίας από μέλη της νέας μηχανοκίνητης ειδικής μονάδας σε βάρος πολιτών, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν εδώ και εβδομάδες όλη τη Γαλλία.

Η μια αφορά σε επίθεση -βιντεοσκοπημένη από περαστικούς- με μέλος της BRAV-M να γρονθοκοπά στο πρόσωπο άντρα που ήταν στο έδαφος.

Η δεύτερη ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία μιας γυναίκας-θύματος αστυνομικής βίας.

Στην τρίτη -καταγεγραμμένη ηχητικά- 15 μέλη των BRAV-M απειλούν και εξυβρίζουν επί 20 λεπτά επτά νεαρούς, χαστουκίζοντας δύο φορές και χωρίς κανένα λόγο τον ένα.

Όμως κατά την αστυνομία του Παρισιού κάθε σύγκριση με τους «voltigeurs» είναι λανθασμένη. Ο δε αρχηγός της, Λοράν Νουνιές, επιχειρεί μεθοδικά να υποβαθμίσει το όλο και πιο συχνό φαινόμενο των σκανδαλωδών αυθαιρεσιών ως «μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Η συμπεριφορά λίγων ατόμων», υποστήριξε μιλώντας στο FranceInfo, «δεν μπορεί να βλάπτει μια ολόκληρη μονάδα, που τα τελευταία χρόνια -και δη στην προκειμένη φάση- έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της»…

Αυτή τυπικά συνίσταται στην ευελιξία κινήσεων και στη δυνατότητα άμεσης επέμβασης των BRAV-M, ακόμη και στα στενά του Παρισιού, με τις μοτοσικλέτες.

Διπλού πληρώματος -με τον δεύτερο, που δεν οδηγεί το όχημα, πάντα σε θέση μάχης- κινούνται ανά ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν δράση είτε κατόπιν εντολής, είτε αυτοβούλως σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου».

Μπορούν να κάνουν συλλήψεις.

Εκτός διαδηλώσεων, συμμετέχουν στην καταπολέμηση της αστικής βίας ή ακόμη και σε οδικούς ελέγχους.

Όλα τα μέλη των BRAV-M φέρουν κράνος, αλεξίσφαιρο γιλέκο, διακριτικά αστυνομίας, κάμερα προσαρμοσμένη στη στολή -που ενεργοποιείται ατομικά και όχι κεντρικά- ασύρματο, γκλοπ και πιστόλι.

Στον εξοπλισμό κάθε ομάδας υπάρχουν -μεταξύ πολλών άλλων- δακρυγόνα και χειροβομβίδες sting-ball (εκτοξεύουν λαστιχένια σφαιρίδια προς όλες τις κατευθύνσεις), καθώς και LBD.

Τους αποκαλούμενους «εκτοξευτές αμυντικών σφαιρών», από την χρήση των οποίων πολλοί Γάλλοι πολίτες έχουν χάσει την όρασή τους τα τελευταία χρόνια.

«Διαλύστε τους»

«Όλο και περισσότερο, οι “πεζοί BRAV”» -ήτοι τα μέλη πληρώματος με δυνατότητα επέμβασης- «είναι μέλη της BAC, της Ταξιαρχίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος», επισημαίνει ο Σεμπαστιάν Ροσέ, μέλος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η αστυνόμευση στη Δημοκρατία».

«Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει να επιβάλλουν την τάξη, αλλά να κυνηγούν εγκληματίες», εξηγεί στο TV5.

Κοντολογίς, παρατηρεί, «εξαπολύουν θηρευτές κατά ανθρώπων που ασκούν τα ατομικά τους δικαιώματα, αμφισβητώντας μια κυβερνητική απόφαση».

Κι αυτό, ενώ «είναι κυριολεκτικά αδύνατο να υπάρξει επόπτευση σε ό,τι κάνουν»…

Φυσικό και επόμενο λοιπόν να κάνει θραύση τις τελευταίες ημέρες πρόταση ψηφίσματος, που έχει αναρτηθεί από τις 23 Μαρτίου στον ιστότοπο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με αίτημα την άμεση διάλυση της BRAV-M.

«Η χώρα ασφυκτιά από μαρτυρίες βίαιων και βάναυσων επιθέσεων που διαπράττονται από αυτές τις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι προσπαθούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα σχέδιο κοινωνικής οπισθοδρόμησης», αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει ο Γιαν Μιλεριού, ένας 50χρονος επιστήμονας Πληροφορικής και ακτιβιστής.

Έχει γίνει πλέον viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς, οργανώσεις, συλλογικότητες και αιρετούς, με ισχυρή ώθηση και από βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Έχει συγκεντρώσει, δε, πάνω από 250.000 υπογραφές: αριθμός ρεκόρ για την πλατφόρμα αναφορών της Εθνοσυνέλευσης.

Εάν μάλιστα φτάσουν τις 500.000 από τουλάχιστον 30 γεωγραφικά διαμερίσματα της Γαλλίας, το θέμα της διάλυσης των BRAV-M μπορεί να φτάσει μέχρι την Ολομέλεια.

Παρ’ όλα αυτά, ο αρχηγός της παρισινής αστυνομίας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο παύσης της μονάδας.

«Προφανώς δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», τόνισε. «Είναι απαραίτητη μονάδα για τη διατήρηση της δημοκρατικής τάξης».

Άλλωστε «οι BRAV-M είναι ένα πολιτικό δημιούργημα», σχολιάζει ο Σεμπαστιάν Ροσέ, περιγράφοντας τη Γαλλία ως «ένα συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα και ένα συγκεντρωτικό αστυνομικό σύστημα».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προφανώς μερίδιο ευθύνης»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας