Η δυνατότητα της Τουρκίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσω του TurkStream εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, τεχνικούς, νομικούς και γεωπολιτικούς.
Η Τουρκία φιλοξενεί το κομμάτι του TurkStream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί, το αέριο διανέμεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Μάλιστα το ρωσικό αέριο φτάνει στο ελληνικό δίκτυο μέσω του TurkStream και όχι μέσω Ουκρανίας.
Τεχνικά, η Τουρκία μπορεί να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσω του TurkStream, καθώς ελέγχει τους σταθμούς συμπίεσης και διανομής στο έδαφός της.
Η Τουρκία και η Ρωσία, μέσω της Gazprom, έχουν υπογράψει διακρατικές και εμπορικές συμφωνίες με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα αποτελούσε παραβίαση διεθνών συμβάσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές διεκδικήσεις και αποζημιώσεις.
Εξαρτάται επίσης από το αν η Ρωσία (ως βασικός προμηθευτής) θα ενέκρινε ή θα ανεχόταν μια τέτοια κίνηση από την Τουρκία.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί την ενεργειακή της θέση ως εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης. Μια διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα είχε συνέπειες.
Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε έντονη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
Για τις ενεργειακές ανάγκες της ίδιας της Τουρκίας, ο TurkStream είναι κρίσιμος για την εισαγωγή φυσικού αερίου και την κάλυψη των αναγκών της τουρκικής αγοράς.
Για τη Ρωσία, ο αγωγός είναι στρατηγικός για τη ρωσική ενεργειακή διπλωματία και η Μόσχα δεν θα επιθυμούσε μια διακοπή που θα έπληττε την αξιοπιστία της.
Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα επηρέαζε τα έσοδα της Τουρκίας από τα τέλη διαμετακόμισης καθώς και τις σχέσεις της με άλλους πελάτες και επενδυτές στον ενεργειακό τομέα.
Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, όπως μέσω του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, που μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών της ενώ έχει κάνει και συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, για την εισαγωγή LNG.
Οι υποδομές που συνδέουν την Ελλάδα με τον αγωγό TAP, ο οποίος φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, παρέχουν εναλλακτικές.
Η Τουρκία μπορεί τεχνικά να διακόψει το φυσικό αέριο της Ελλάδας μέσω του TurkStream, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές γεωπολιτικές, νομικές και οικονομικές συνέπειες. Επομένως, η πιθανότητα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση είναι χαμηλή, εκτός αν υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ή άλλες εξαιρετικές συνθήκες.