Bloomberg-Τι λένε “ειδικοί” για ομιλία Σι στο συνέδριο του Κ.Κ.

1314

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μόλις παρέδωσε το πιο έγκυρο σχέδιο πολιτικής της Κίνας για τα επόμενα πέντε χρόνια στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου πρόκειται να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν δίωρης ομιλίας, ο Σι έθεσε τις προτεραιότητες του κυβερνώντος κόμματος για τα πάντα, από την πολιτική “μηδενικής Covid” μέχρι τις φιλοδοξίες του στην Ταϊβάν και τους στόχους για τεχνολογική επάρκεια, σημειώνει το Bloomberg.

Δείτε πώς αντιδρούν οι ειδικοί:

* Νιλ Τόμας, αναλυτής Κίνας στο Eurasia Group:

“Ο Σι άλλαξε τη δομή της έκθεσης αρκετά σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν νέες ενότητες για την επιστήμη και την εκπαίδευση, για την εθνική ασφάλεια και για το νομικό σύστημα τομείς που προηγουμένως είχαν αντιμετωπιστεί σε άλλα μέρη της έκθεσης. Η ύπαρξη αυτών των νέων τμημάτων σημαίνει ότι πρόκειται να αποτελέσουν ακόμη υψηλότερες προτεραιότητες.

“Η νέα εστίαση στην επιστήμη και την εκπαίδευση αντικατοπτρίζει το πόσο πολύ ο Σι ποντάρει στην καινοτομία ως λύση στα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και στην εξάρτησή της από τη δυτική τεχνολογία. Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

“Αυτό που είναι νέο εκεί είναι η προσθήκη ότι αυτό θα γίνει με τη χρήση ή θα γίνει μέσω εκσυγχρονισμού κινεζικού τύπου. Αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι ο Σι επιμένει στα όπλα του να ακολουθήσει το δικό του δρόμο προς τον πλούτο, την εξουσία και να μην ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους της Δύσης.

“Το μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι η Κίνα θα κάνει τα δικά της πράγματα. Το μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι η Κίνα θα παραμείνει ισχυρή και θα παραμείνει ένας δυνητικός εταίρος, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες”.

*Σκοτ Κένεντι, ανώτερος σύμβουλος και έδρας διαχειριστή στις κινεζικές επιχειρήσεις και τα οικονομικά στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών: 

“Η γλώσσα αυτής της ομιλίας έχει να κάνει με την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαφορετικού είδους διεθνούς συστήματος από αυτό που έχουμε δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ένα σύστημα με επικεφαλής τις ΗΠΑ που δίνει έμφαση στις ελεύθερες αγορές και μέσω του συστήματος του ΟΗΕ, την πολυμέρεια και τη δημοκρατία.

“Και μπορείτε να δείτε όλη την έμφαση αυτής της ομιλίας μια έμφαση σε ένα κινεζικό στυλ των πάντων — την εξωτερική πολιτική της Κίνας, την εσωτερική πολιτική, και, κατά κάποιο τρόπο, μια αποδοχή του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές στο είδος της παγκόσμιας τάξης που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Και δεν υποχωρούσε καθόλου από αυτό.

“Νομίζω λοιπόν ότι βλέπουμε μια πραγματική προσπάθεια των Κινέζων να πουν: “Ξέρετε κάτι, θέλουμε ακόμη να συμμετέχουμε σε αυτή την παγκόσμια κοινωνία, αλλά θέλουμε να είμαστε οι ρυθμιστές και όχι απλώς οι λήπτες κανόνων””.

*Peiqian Liu, επικεφαλής οικονομολόγος της Natwest Markets για την Κίνα: 

“Υπήρχαν δύο μέρη που είναι σημαντικά μεσοπρόθεσμα. Πρώτον, υπήρξε μια ισορροπημένη έμφαση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι πλέον η μόνη και κορυφαία προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια, η ασφάλεια της ανάπτυξης έχει επίσης σημασία.

“Δεύτερον, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση πιθανότατα θα μετατοπιστεί από την απλή μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και τη μείωση της αύξησης του χρέους στη διοχέτευση περισσότερων πόρων για την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

“Η κοινή ευημερία εξακολουθεί να τονίζεται. Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός στόχος της αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου εξακολουθεί να αποτελεί μεσοπρόθεσμο στόχο”.

*Wu Xianfeng, διαχειριστής κεφαλαίων στην Shenzhen Longteng Assets Management Co:

“Το αξιοσημείωτο της ομιλίας ήταν ότι ο Σι τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να παραμένει η προτεραιότητα, σε αντίθεση με την νευρικότητα και τις παρανοήσεις που υπήρχαν πριν από τη συνάντηση ότι η κοινή ευημερία θα ερχόταν πρώτη.

“Είναι καθησυχαστικό ότι οι ηγέτες λένε ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να έρχεται πρώτη και κύρια στο τρέχον στάδιο της ανάπτυξης, ειδικά καθώς αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες από την περιστολή του ιού και καθώς μας περιμένουν προκλήσεις από τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα”.

* Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα και τη Βόρεια Ασία στην Standard Charted Plc:

“Είναι σημαντικό ότι επανέλαβε ότι η ανάπτυξη είναι η πρώτη προτεραιότητα και ότι ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τα υλικά θεμέλια. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της οικονομίας πρέπει ακόμη να επεκταθεί και η ποιότητα πρέπει να βελτιωθεί.

“Η ομιλία είναι κυρίως μια επέκταση των προηγούμενων σκέψεων του Σι για την οικονομία και δεν υπάρχουν πολλές νέες ιδέες. Αυτό είναι κατανοητό επειδή έχει ηγηθεί της ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία.

“Η ίδια η ομιλία μπορεί να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, επειδή τα περισσότερα σημεία έχουν ήδη τεθεί στο παρελθόν”.

* Frank Tsai, λέκτορας στην πανεπιστημιούπολη της Emlyon Business School στη Σαγκάη:

“Η ομιλία του Σι στέλνει το μήνυμα ότι η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρά τις σοσιαλιστικές της ρίζες. Παραφράζοντας, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα προσφέρει μια “νέα επιλογή για την ανθρωπότητα”, τον “επιστημονικό σοσιαλισμό” της Κίνας και ότι η “κινεζική σοφία και ικανότητα” θα κάνουν αυτό το μοντέλο να λειτουργήσει προς όφελος όλων. Αυτό ακούγεται σαν προπαγάνδα τύπου boilerplate, αλλά είναι σοβαρό. Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη χώρα που στέκεται όρθια με ρίζες από τον Ψυχρό Πόλεμο στον σοβιετικό κομμουνισμό”.

* Alfred Wu, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης:

“Από την ομιλία του, είναι σαφές ότι είναι ο ηγέτης της νούμερο δύο χώρας στον κόσμο- θέλει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη. Έτσι, η σύγκρουση της Κίνας με τις ΗΠΑ θα ενταθεί. Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να μειωθούν οι εντάσεις.

“Η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν την τρέχουσα παγκόσμια τάξη, αλλά τώρα διπλασιάζουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν έναν πραγματικά εναλλακτικό κόσμο.

“Ο Σι έδωσε έμφαση και ενίσχυσε το αφήγημα της εθνικής ασφάλειας, επειδή χρησιμεύει ως δικαιολογία για να παραμείνει στην εξουσία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν θα ανεχθεί ευαίσθητα ζητήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το καθεστώς του”.

*Chen Shi, διαχειριστής κεφαλαίων στη Shanghai Jade Stone Investment Management Co:

“Η έκθεση διευθέτησε τη νευρικότητά μου τις τελευταίες εβδομάδες και θα πρέπει να καθησυχάσει τις ανησυχίες όσων επενδύουν στην Κίνα. Το γεγονός ότι η έκθεση είναι συντομότερη αυτή τη φορά μου λέει ότι το κόμμα έχει αυτοπεποίθηση και οι πολιτικές είναι συνεπείς – δεν αισθάνεται την ανάγκη να σπαταλήσει λόγια για να εξηγήσει τον εαυτό του, και ότι η γενική κατεύθυνση στις πολιτικές παραμένει η ίδια, και επαναλήφθηκε σε διάφορα σχέδια πολιτικής στο παρελθόν.

“Ο τρόπος με τον οποίο η ανάπτυξη και η τεχνολογία βρέθηκαν τόσο ψηλά στην έκθεση είναι επίσης καθησυχαστικός για μένα — αυτό το κόμμα δεν έχει να κάνει μόνο με την ιδεολογία, όπως είχαν αρχίσει να φοβούνται κάποιοι, αλλά η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα παραμένει ψηλά στη λίστα. Αυτά τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα του ίδιου του ανθρώπου σημαίνουν ότι η Κίνα θα εξακολουθεί να είναι γεμάτη επενδυτικές ευκαιρίες”.

* Drew Thompson, επισκέπτης ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης:

“Είναι ενδιαφέρον το πώς ο Σι χαρακτηρίζει την απάντηση της Κίνας στη δυναμική διεθνή κατάσταση ως “αγώνα” με τη μαρξιστική έννοια για τη δική της εθνική και πολιτική ασφάλεια. Καλεί το έθνος να αγωνιστεί ενάντια στις διεθνείς δυνάμεις που απειλούν τα συμφέροντα της Κίνας.

“Αντικατοπτρίζει μια αντίπαλη κοσμοθεωρία που έχει μηδενικό άθροισμα και πιθανότατα προμηνύει συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ανεπτυγμένων εθνών, που χαρακτηρίζονται από λυκοπόλεμο και εξαναγκασμό σε πολλαπλούς τομείς – διπλωματικό, οικονομικό, πληροφοριακό και στρατιωτικό.

“Ο Xi τόνισε τη σημασία της αύξησης της ισχύος της χώρας και την ανάγκη να αγωνιστεί ενάντια στις προκλήσεις και τις απειλές για το κόμμα και τη χώρα, κάτι που απαιτεί όχι μόνο έναν σύγχρονο στρατό, αλλά και έναν πανταχού παρόντα μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας”.

* Baohui Zhang, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Lingnan στο Χονγκ Κονγκ:

“Η ομιλία του Σι υπογράμμισε εκ νέου τη δέσμευση της Κίνας για “ανοικτότητα”, η οποία ξεκίνησε από τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η στρατηγική αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να τους απομακρύνει και να παρακινήσει την Κίνα να επιδιώξει την αυταρχία. Το μήνυμα του Σι είναι να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην οικονομική ολοκλήρωση με τον κόσμο.

“Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά την αντιπαλότητα Κίνας-ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει τουλάχιστον περιορισμένη αποσύνδεση για να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Κίνα. Τα πρόσφατα μέτρα άρνησης τεχνολογίας είναι η τελευταία απόδειξη. Ως εκ τούτου, η δέσμευση της Κίνας για “άνοιγμα” δεν σημαίνει ότι η αποσύνδεση δεν θα συνεχιστεί ,καθώς οι επιλογές και οι στρατηγικές της Ουάσινγκτον επηρεάζουν επίσης τις σχέσεις τους”.

* Wen-Ti Sung, πολιτικός επιστήμονας στο Πρόγραμμα Σπουδών Ταϊβάν του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας:

“Δίνοντας την Ταϊβάν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από νωρίς στην ομιλία του, ο Σι δεσμεύει την απόδοση της πολιτικής του για την Ταϊβάν να τεθεί στο μικροσκόπιο κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

“Ο Σι δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός έχει τόσο την ικανότητα όσο και την αποφασιστικότητα να αποτρέψει την εξωτερική επιρροή στην Ταϊβάν. Αυτό που δεν έχει ακόμη πει είναι αν η κινεζική “πρόθεση” να το κάνει.

“Υπό αυτή την έννοια, η Κίνα εξακολουθεί να προτιμά την ειρηνική ενοποίηση από τη χρήση βίας, αλλά η εστίαση στη στρατιωτική ικανότητα θα επιταχύνει μόνο μια κούρσα εξοπλισμών στο Στενό της Ταϊβάν και η ανάγκη επίδειξης αποφασιστικότητας μέσω στρατιωτικών ασκήσεων θα αυξήσει τόσο τις εντάσεις όσο και τους κινδύνους τυχαίας κλιμάκωσης”.

*Οι γνώμες είναι προσωπικές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας