Bloomberg Opinion: Το φάρμακο για τον κορονοϊό που τελειώνει την πανδημία;

983
ο φάρμακο για τον κορονοϊό που τελειώνει

Το αντιιικό χάπι molnupiravir της Merck και της Ridgeback είναι δυνητικά ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να “αλλάξει το παιχνίδι” σε επίπεδο πανδημίας, αν κρίνουμε από τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την υπόσχεση που δίνει η συγκεκριμένη εξέλιξη, κυβερνήσεις και οργανισμοί υγείας σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να προετοιμαστούν για την παραγωγή των χαπιών σε μεγάλες ποσότητες.

Εντυπωσιακά

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι προκαταρκτικά μεν, εντυπωσιακά δε. Τα άτομα με “νωπά” συμπτώματα Covid-19 τα οποία έλαβαν τα χάπια για πέντε ημέρες είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) να νοσηλευτούν ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη μεταξύ των δυο κατηγοριών – οκτώ οι οποίοι έλαβαν εικονικό φάρμακο πέθαναν, ενώ κανένας ο οποίος να έλαβε το χάπι δεν έχασε τη ζωή του – που ανεξάρτητοι παρατηρητές έδωσαν πρόωρο τέλος στη μελέτη.

Η επιτυχία είναι ιδιαίτερα ευοίωνη λόγω των πρακτικών πλεονεκτημάτων αυτών των χαπιών. Μπορούν να αποθηκευτούν και να διανεμηθούν εύκολα σε οποιοδήποτε τοπικό φαρμακείο ή κλινική. Και, σε σύγκριση με τα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, είναι εύκολα και φθηνά στο να παραχθούν.

Όλα αυτά συνθέτουν μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Προχωρώντας γρήγορα στην επένδυση σε παραγωγική ικανότητα, θα είναι δυνατό να σώσουμε ζωές και να αποφύγουμε την παγκόσμια ανισότητα που έχει ταλαιπωρήσει τη διάδοση των εμβολίων.

Το φάρμακο για τον κορονοϊό που τελειώνει την πανδημία;
Η μετοχή της Merck εκτοξεύτηκε την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης

 

Δόσεις

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα Tamiflu και Xofluza, αντιιικά χάπια που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις από γρίπη. Το Molnupiravir φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλύτερα από αυτά. Τα χάπια κατά της γρίπης, για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να ληφθούν εντός δύο ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το χάπι κατά της Covid-19 μπορεί να ληφθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωματων και φαίνεται να διαταράσσει την πορεία του ιού τόσο ώστε να κρατά ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων τα οποία κινδυνεύουν ζωντανά και εκτός νοσοκομείου.

Η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις της θεραπείας (40 χάπια ανά ασθενή) φέτος, ενώ μια συμφωνία του Απριλίου για την παραχώρηση της πατέντας σε κατασκευαστές γενοσήμων στην Ινδία λογικά θα αυξήσει την παγκόσμια προσφορά.

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλότερη τιμή από τα 700 δολάρια ανά θεραπεία τα οποία θα πληρώσουν οι ΗΠΑ για τις 1,7 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει να αγοράσουν. Με τον πλανήτη να υποφέρει ακόμη από 3 εκατομμύρια νέα κρούσματα Covid-19 κάθε εβδομάδα και την περιορισμένη εμβολιακή κάλυψη, 10 εκατομμύρια δόσεις δεν είναι καν κατά προσέγγιση αρκετές.

Παραγωγή

Η διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 καθυστερεί επειδή δεν πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις με προοπτική στον τομέα της παραγωγής και οι πλούσιες χώρες έχουν σωρεύσει τις δόσεις για τον εαυτό τους. Με τα χάπια, ωστόσο, τα οποία είναι πολύ απλούστερα στην κατασκευή, λογικά θα είναι ευκολότερο να εξασφαλίσει κανείς επαρκή προσφορά για όλους.

Οι κατασκευαστές φαρμάκων παράγουν δεκάδες δισεκατομμύρια συνταγογραφούμενα χάπια ετησίως, τα περισσότερα από τα οποία είναι φθηνά γενόσημα. Υπάρχει λοιπόν άφθονη ελεύθερη και εύκολα προσαρμόσιμη παραγωγική “χωρητικότητα”.

Για να επωφεληθούν από αυτό το πλεονέκτημα, οι πλούσιες χώρες και οι οργανώσεις δημόσιας υγείας παγκοσμίως θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν άμεσα την παραγωγή και να προλάβουν προβλήματα συμφόρησης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα χάπια θα διανεμηθούν ευρέως.

Η παραγωγή δεν πρέπει να περιορίζεται σε μερικές τοποθεσίες ή χώρες, αλλά να διασπαρεί σε παγκόσμια κλίμακα. Αξίζει επίσης να επενδύσει κανείς σε διευρυμένη παραγωγική δυνατότητα για μονάδες οι οποίες θα παράγουν απαραίτητες πρόδρομες ουσίες και συστατικά για το φάρμακο της Merck.

Αυτή, δε, η προσπάθεια πρέπει να προχωρήσει πέρα από το molnupiravir. Η Roche και η Atea διεξάγουν κλινική δοκιμή τελευταίας φάσης ενός άλλου αντιιικού χαπιού, ενώ το ίδιο πράττει και η Pfizer.

Πέρα από τη διάσωση ζωών και τη μη συμφόρηση των νοσοκομείων, τα αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα μπορούν να μετατρέψουν την Covid-19 σε μια πολύ πιο διαχειρίσιμη ασθένεια.

Τα χάπια της Merck αναμένεται να έχουν λάβει έγκριση για χρήση έως το τέλος του έτους. Τη διαφορά εδώ θα την κάνει το να είναι όλοι έτοιμοι να προχωρήσουν άμεσα σε παραγωγή ευρείας κλίμακας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας