Bloomberg-«Η Ουκρανία εκτόξευσε 12 βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος»

367

Η Ουκρανία εκτόξευσε 12 βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο σε μια προσπάθεια του Κιέβου να προκαλέσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης στην διαμάχη της με την Ρωσία.

Από την πλευρά της η εφημερίδα The Telegraph αναφέρει, ότι κάτοικοι του χωριού Μαρίνο στην περιοχή Κουρσκ εντόπισαν θραύσματα του συγκεκριμένου πυραύλου.

 

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, πάντως, άφηναν να εννοηθεί στους Times ότι οι ΗΠΑ φέρεται να επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσική Ομοσπονδία με πυραύλους Storm Shadow.

Σε μια ιδιωτική συζήτηση, μια υψηλόβαθμη βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «η θέση του Στάρμερ είναι απλή: θέλει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα παρεχόμενα όπλα όπως κρίνει απαραίτητο για την αυτοάμυνά της». Η Βρετανία ασκούσε πίεση στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό εδώ και αρκετούς μήνες, ανέφεραν οι Times.

Τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του, ο Στάρμερ είχε δηλώσει σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα για αμυντικούς σκοπούς».

Οι ΗΠΑ αρχικά δεν ενέκριναν την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow – που αξιοποιούν τεχνολογία τους – για να πλήξουν τη Ρωσία, επειδή ανησυχούσαν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ικανός να πλήξει στρατηγικούς στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, καθιστώντας τον ιδιαίτερα κατάλληλο για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας. Αυτός ο πύραυλος έχει βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα, γεγονός που τον καθιστά σοβαρό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, επιτρέποντάς της να στοχεύει τοποθεσίες πολύ πέρα από τις γραμμές του μετώπου.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους πυραύλους με παρόμοιο βεληνεκές, ο Storm Shadow είναι πύραυλος κρουζ, που σημαίνει ότι πετά σε χαμηλό ύψος, χρησιμοποιώντας το έδαφος για να «καλυφθεί» από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, μειώνοντας την πιθανότητα αναχαίτισης.

Το πλήγμα έρχεται μετά την χρήση των πυραύλων «Atacms» ξπου εκίνησε την Τρίτη, όταν το Κίεβο έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ.

Η αντίδραση της Μόσχας δεν άργησε, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαμηλώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Η χρήση τους σε ρωσικό έδαφος ενδέχεται να εντείνει περαιτέρω την ένταση στις ήδη επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας