Bloomberg: Η μεγαλύτερη έκρηξη ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929

1034
ανεργίας

Σε εκατομμύρια ανέργους μεταφράζεται σε εργασιακούς όρους η οικονομική επίπτωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Το Bloomberg στην ανάλυσή του κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έκρηξη ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ της ύφεσης του κορονοϊού, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να ξεπερνούν τα κρούσματα τις πανδημίας και τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να έχουν εκτοξευτεί σε εκατομμύρια.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για μια «κρίση δίχως προηγούμενο», την ώρα που οι περικοπές θέσεων απασχόλησης από την Αυστρία ως στις ΗΠΑ αντανακλούν τη βαθύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης από τη δεκαετία του 1930 καθώς οι οικονομίες έχουν «παγώσει» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία» επισημαίνεται στην ανάλυση.

Έκρηξη ποσοστών ανεργίας

«Προβλέπουμε ότι τα ποσοστά ανεργίας στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη θα αυξηθούν για να κινηθούν μεταξύ 13 και 19%», δήλωσε ο Πήτερ Χούπερ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στη Deutsche Bank AG. «Ο πόνος που θα έρθει βραχυπρόθεσμα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, θα είναι πρωτοφανής από τη Μεγάλη Ύφεση, από την άποψη των μεγεθών».

«Η αύξηση της ανεργίας θα εντείνει τις πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να επιταχύνουν τα προγράμματα στήριξης που είτε θα αποζημιώσουν τους απολυμένους είτε θα πείσουν τους εργοδότες να κρατήσουν το προσωπικό τους μέχρι να εξαφανιστεί ο κίνδυνος από τον ιό.

»Αν αυτά τα προγράμματα δεν πετύχουν να γλιτώσουν θέσεις εργασίας και παραγωγικό δυναμικό, τότε η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα απαιτήσει από τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερα κίνητρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για να επανεκκινήσει ικανοποιητικά η οικονομία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν εάν ο ιός δεν ελεγχθεί» επισημαίνεται στην ανάλυση του Bloomberg.

Στην JPMorgan Chase & Co. οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα ανεβεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες ως στα μέσα του τρέχοντος έτους, αφού ξεκίνησε φέτος γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα σε τέσσερις δεκαετίες. Ενώ θα υπάρξει κάποια επούλωση καθώς οι οικονομίες θα επανέρχονται από τη νάρκη, εξακολουθούν να προβλέπουν αυξημένη ανεργία 4,6% στις ΗΠΑ και 8,3% στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2021.

Στις ΗΠΑ

Μια πρώτη ματιά στην καταστροφή της απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν εμφανής στη μηνιαία αναφορά για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, που δείχνει ότι η απασχόληση έπεσε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Τα 9,96 εκατομμύρια των αιτημάτων για επιδόματα ανεργίας τις δυο τελευταίες εβδομάδες είναι περισσότερα από όσα είχαν κατατεθεί του πρώτους 6μισι μήνες της κρίσης του 2007 – 2009.

Στην Ευρώπη

Στην Ισπανία η έκρηξη της ανεργίας ήταν ανάλογη. Η χώρα είχε ρεκόρ αιτήσεων για επιδόματα, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στο 14% είναι ήδη από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το ποσοστό της Αυστρίας αυξήθηκε στο 12%, το υψηλότερο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Βρετανία, σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανοί υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, 10 φορές ο κανονικός ρυθμός. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε μια έρευνα για τις επιχειρήσεις, όπου το 27% αυτών μειώνουν βραχυπρόθεσμα το προσωπικό.

Το γερμανικό ποσοστό ανεργίας μόλις που αυξήθηκε τον Μάρτιο, όπως και στην έκθεση των Η.Π.Α., κάτι που εξηγείται από το ότι η έρευνα έγινε πριν τεθούν σε εφαρμογή τα περισσότερα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως τα στοιχεία του επόμενου μήνα αναμένεται να δείξουν απότομη αύξηση της ανεργίας.

Στη Γαλλία οι επιχειρήσεις έσπευσαν επίσης να επωφεληθούν από κρατικές ενισχύσεις για να κρατήσουν τους υπαλλήλους σε μισθοδοσία τους, λαμβάνοντας το 84% του μισθού τους από το κράτος. Από την Πέμπτη, 400.000 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για 4 εκατομμύρια εργαζόμενους – περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία από τη Σκανδιναβία δείχνουν ήδη και εκεί η απασχόληση πλήττεται σοβαρά, με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους εκτός εργασίας, συμπεριλαμβανομένων άνω των 620.000 σε προσωρινή διαθεσιμότητα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Στην Ασία

Στην Ασία, η ιαπωνική ανεργία παρέμεινε στο 2,4% τον Φεβρουάριο, αλλά σημειώθηκε απότομη πτώση της ζήτησης για ανειδίκευτους εργαζομένους. Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί τα γρήγορα δάνεια έκτακτης ανάγκης μέσω κυβερνητικού προγράμματος για άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν περικοπές μισθών.

Σχεδόν 23 εκατομμύρια, ή το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ταϊλάνδης, έχουν εγγραφεί στο κρατικό δελτίο μετρητών από τη διάθεσή τους στις 28 Μαρτίου. Οι επιχορηγήσεις προορίζονται να καλύψουν μόνο 9 εκατομμύρια ανθρώπους και θα πληρώσουν 15.000 μπατ (455 δολάρια) σε κάθε άτομο για τρεις μήνες.

Πολλή έμφαση θα δοθεί στην Κίνα, η οικονομία της οποίας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η ανεργία στις πόλεις αυξήθηκε σε ρεκόρ 6,2% τον Φεβρουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις είχαν κλείσει. Αυτές οι αναταραχές έστειλαν 8 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας