Πρόταση για ''παράλληλο''(ή εθνικό;) νόμισμα έκανε ο S. Berlusconi

2694
Berlusconi

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi επανέρχεται στο προσκήνιο, με την ελπίδα να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και προτείνει, για την Ιταλία, την θέσπιση παράλληλου (ή εθνικού; ) νομίσματος.
Σε αρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero, o Ιταλός μεγιστάνας και επικεφαλής της κεντροδεξιάς Forza Italia γράφει:
«Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος».
Ο πρώην Καβαλιέρε προσθέτει ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την λιρέττα και το ECU, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».
Ο Silvio Berlusconi γράφει, επίσης, ότι «κατά την δεκαετία του ’80 και του ’90, η υποτίμηση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εντός κάποιων ορίων, ως ανταγωνιστικό όπλο» ενώ, τώρα, η Forza Italia προτείνει «την εσωτερική χρήση του δεύτερου νομίσματος ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ζήτηση και στην κατανάλωση, οι οποίες είναι και οι βασικοί μοχλοί για μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη της χώρας».
Ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δηλώνει βέβαιος ότι η πρότασή του είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά δεν παραλείπει να κάνει μια αναφορά στην δυνατότητα μελλοντικής – όπως ο ίδιος ελπίζει – επιστροφής του στην πρωθυπουργία.
«Θα μπορέσουμε, βέβαια, να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μόνον με την διαπραγματευτική ικανότητα που ένας αξιόπιστος ηγέτης, με μακρά διεθνή εμπειρία και ισχυρές σχέσεις, μπορεί να διαθέτει με τους Eυρωπαίους εταίρους, αρχίζοντας από την Γαλλία και την Γερμανία», τονίζει στο άρθρο του ο Ιταλός πολιτικός και επιχειρηματίας.

Εθνικό ή ”παράλληλο” νόμισμα;

Η πρόταση του S. Berlusconi, έτσι όπως διατυπώθηκε ή εν πάση περιπτώσει αποδόθηκε, από τα διεθνή πρακτορεία, δεν είναι αρκούντως σαφής και επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Ενώ ο S. Berlusconi φέρεται να ονομάζει το νέο νόμισμα που προτείνει ”παράλληλο” νόμισμα, η πρόταση του, όπως αποδίδεται στη συνέχεια, προσιδιάζει με εθνικό νόμισμα.
Η αναφορά, μάλιστα, από τον S. Berlusconi στην κατάσταση που υπήρχε στην Ιταλία την δεκαετία του ‘80 και ’90 παραπέμπει ευθέως σε εθνικό νόμισμα και συγκεκριμένα στο καθεστώς της παλιάς ιταλικής λιρέτας.
Άλλωστε, τα όσα λέει ο ίδιος για κοπή νομίσματος ανάλογη με όσα συμβαίνουν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Ιαπωνία συνδέονται με εθνικό νόμισμα και Κεντρική Τράπεζα που θα έχει το προνόμιο να το εκτυπώνει.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες η πρόταση του S. Berlusconi θα αποσαφηνισθεί.
Αν, όμως, ο S. Berlusconi αναφέρεται σε ”παράλληλο νόμισμα”, το οποίο θα θέτει σε ιδιόμορφη κυκλοφορία το Ιταλικό δημόσιο, μέσω ”χαρτιών” , με τα οποία θα εξοφλεί προμηθευτές του και εργαζόμενους σε αυτό ή κάτι παρόμοιο, για την τόνωση της ρευστότητας, τότε αυτή πρόταση είναι λαθεμένη, δεν δίνει διέξοδο και θα είναι μια σκέτη αποτυχία.
Συνέπεια αυτού του ”παράλληλου” νομίσματος θα είναι αυτό να καταστεί το νόμισμα των φτωχών έναντι του ευρώ που θα είναι νόμισμα για τους ευκατάστατους και τους πλούσιους.
Αν η πρόταση του S. Berlusconi αναφέρεται σε εθνικό νόμισμα που θα το διαχειρίζεται μια ανεξάρτητη Εθνική Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή μια Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας, αποδεσμευμένη από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και την ΕΚΤ του Ντράγκι, επιφορτισμένη να ασκεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και να κατέχει αποκλειστικά το προνόμιo να εκδίδει εθνικό νόμισμα, τότε η πρόταση του S. Berlusconi κινείται σε σωστή κατεύθυνση.
Φυσικά, όπως επανειλημμένα έχουμε αναλύσει στην Iskra, η θεσμοθέτηση εθνικού νομίσματος, ενώ είναι απόλυτα αναγκαία ως κίνηση, δεν είναι επαρκής για να διασφαλίσει μια νέα ανορθωτική πορεία σε μια οικονομία.
Είναι απολύτως απαραίτητο η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα να συνοδευθεί και με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό και τις ολοκληρωτικές επιλογές της ΕΕ, πράγμα, όμως, που είναι πολύ αμφίβολο αν το επιθυμεί ο συντηρητικός μεγιστάνας Silvio.

T.K

 

1 σχόλιο

  1. Ένα και μόνον είναι το ουσιώδες κριτήριο της ωφελιμότητας ενός εγχώριου νομίσματος.
    Να γίνεται αποδεκτό από όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς στις εσωτερικές συναλλαγές.
    Κατόπιν όλα τα άλλα θα βρουν τον δρόμο τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας