Εκπροσωπεί αγγλοσαξονικά συμφέροντα
Μια ομάδα οκτώ δημοσιογράφων του BBC από το Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε επιστολή στο Al Jazeera υποστηρίζοντας ότι το ειδησεογραφικό τους πρακτορείο «απέτυχε να πει με ακρίβεια» για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στον τομέα της Λωρίδας της Γάζας – «μέσω παραλείψεων και της έλλειψης κριτικής εμπλοκής με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ – και συνεπώς, απέτυχε να βοηθήσει το κοινό να ασχοληθεί και να κατανοήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσονται στη Γάζα».
«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Πότε θα είναι αρκετά υψηλός ο αριθμός ώστε να αλλάξει η συντακτική μας στάση;” αναρωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι.
Η στάση του BBC δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ένα μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ αυτού που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε συλλογική Δύση και όχι μόνο του ‘’άξονα αντίστασης’’ (Hamas, Hezbollah, Ιράν), αλλά και ενός μεγάλου μέρους του αναπτυσσόμενου κόσμου», επισήμανε ο Gourdon.
Εκπροσωπεί αγγλοσαξονικά συμφέροντα
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το BBC να είναι ουσιαστικά «όργανο της βρετανικής κυβέρνησης» και να εκπροσωπεί «αγγλοσαξονικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», το μέσο ενημέρωσης «είναι βέβαιο ότι θα είναι σε κάποιο επίπεδο ευθυγραμμισμένο με τις ισραηλινές θέσεις».
«Ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο οποιαδήποτε σημαντική δυτική ενημερωτική πλατφορμα που συνδέεται με την κυβέρνηση, ή τουλάχιστον τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, να επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ως εκ τούτου πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί να νικήσει τους εχθρούς του όταν επιτέθηκαν στο κράτος του Ισραήλ», παρατήρησε ο Gourdon.
«Αυτή είναι η κατάσταση και η θέση και ολόκληρη η Δύση είναι βασικά ευθυγραμμισμένη σε αυτό».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι «το BBC έχει όντως προκατάληψη» και ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι τώρα θύματα κάποιων πολύ βίαιων βομβαρδισμών και άλλου είδους καταστολής».
Εν τω μεταξύ, ο ανεξάρτητος αναλυτής μέσων ενημέρωσης Καθηγήτρια Ellis Cashmore σημείωσε ότι τόσο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος «ανακοίνωσαν δημόσια την ευθυγράμμισή τους με το Ισραήλ στην αρχή της σύγκρουσης», παρόλο που η χώρα έχει σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό.
«Οι μουσουλμάνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι η συμπάθειά τους βρίσκεται στην Παλαιστίνη.
Έτσι, η θέση των ηγετών της Βρετανίας δεν ήταν αντιπροσωπευτική των απόψεων του γενικού πληθυσμού», είπε ο καθηγητής Cashmore.
«Καθώς η σύγκρουση προχωρά, οι οπτικές των Βρετανών πολιτών έχουν αλλάξει, αφήνοντας τους δύο ηγέτες να φαίνονται μονόπλευροι στην προσέγγισή τους».