Οι ΗΠΑ επέτρεψαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.
Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είπε στο Κίεβο ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής για περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως αρνηθεί να επιτρέψει τέτοια πλήγματα επειδή φοβόταν ότι μία τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε τον πόλεμο.
Η σημαντική αλλαγή πολιτικής έρχεται δύο μήνες πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επιφυλακτικός απέναντι στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Γιατί οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ATACMS εντός της Ρωσίας;
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τους ATACMS, εναντίον ρωσικών στόχων στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος για περισσότερο από ένα χρόνο. Έχει χρησιμοποιήσει τους ATACMS για να πλήξει αεροπορικές βάσεις στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας και στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Ζαπορίζια.
Αλλά οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν ποτέ στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας – μέχρι τώρα.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Lockheed Martin είναι από τους ισχυρότερους που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα (186 μίλια).
Η Ουκρανία είχε υποστηρίξει ότι το να μην της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα εντός της Ρωσίας ήταν σαν να της ζητείται να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της.
Η αλλαγή πολιτικής φέρεται να έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία κατέχει έδαφος από τον Αύγουστο.
Τι επιπτώσεις θα έχουν στην εξέλιξη των μαχών;
Η Ουκρανία θα είναι πλέον σε θέση να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, πιθανότατα αρχικά γύρω από την περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν μια αντεπίθεση των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την ανάκτηση εδαφών στο Κουρσκ.
Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει ATACMS για να αμυνθεί κατά της επίθεσης, στοχεύοντας ρωσικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βάσεων, υποδομών και αποθηκών πυρομαχικών.
Η προμήθεια των πυραύλων πιθανόν να μην είναι αρκετή για να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου. Ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως τα αεροσκάφη, έχει ήδη μεταφερθεί σε αεροδρόμια πιο μέσα στη Ρωσία εν αναμονή μιας τέτοιας απόφασης.
Όμως τα όπλα μπορεί να δώσουν στην Ουκρανία κάποιο πλεονέκτημα σε μια εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά της χώρας και το ηθικό είναι χαμηλό.
“Δεν νομίζω ότι θα είναι αποφασιστικό”, δήλωσε στο BBC δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο. “Μπορεί ωστόσο να αυξήσει το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία”.
Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επί μήνες αρνηθεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, φοβούμενη την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει να μην επιτραπεί η χρήση δυτικών όπλων για να πλήξουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα το θεωρούσε ως “άμεση συμμετοχή” των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Αυτό θα άλλαζε την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης”, δήλωσε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο. “Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία”.
Η Ρωσία έχει θέσει και στο παρελθόν “κόκκινες γραμμές”. Ορισμένες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σύγχρονων αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, έχουν έκτοτε ξεπεραστεί χωρίς να προκληθεί άμεσος πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Ο Kurt Volker, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: “Περιορίζοντας το εύρος της χρήσης αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, οι ΗΠΑ επέβαλαν αδικαιολόγητα μονομερείς περιορισμούς στην αυτοάμυνα της”.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση να περιοριστεί η χρήση των ATACMS ήταν “εντελώς αυθαίρετη και έγινε από φόβο μήπως “προκαλέσουμε” τη Ρωσία”.
“Ωστόσο, είναι λάθος να δημοσιοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή, καθώς δίνει στη Ρωσία εκ των προτέρων ειδοποίηση για πιθανά ουκρανικά πλήγματα”.