«Μπάζωσαν» και την προανακριτική – Fast track αυλαία έριξε η κυβερνητική πλειοψηφία

Τίτλους τέλους έριξε –μόλις στην τρίτη συνεδρίαση– η κυβερνητική πλειοψηφία στην Προανακριτική κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, κρίνοντας ότι είναι επαρκή τα στοιχεία της δικογραφίας για την άσκηση δίωξης στον πρώην υφυπουργό «παρατηρητή» του μπαζώματος των Τεμπών. Επί τη βάσει των ίδιων στοιχείων ο εισηγητής της ΝΔ στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής Λάκης Βασιλειάδης είχε κρίνει ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον Χρ. Τριαντόπουλο, καθιστώντας τον a priori αθώο. Η αντίφαση ανάμεσα σε όσα έλεγε η πλειοψηφία πριν από τη σύσταση της προανακριτικής και σε όσα κάνει μετά τη συγκρότηση αυτής έγκειται στην ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο του πρώην υφυπουργού και να ανοίξει η παλέτα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Η αντιπολίτευση εγείρει ζήτημα ακυρότητας λόγω του γεγονότος ότι παρακάμφθηκε το προανακριτικό έργο της επιτροπής, αφού δεν κλήθηκαν μάρτυρες και δεν συλλέχθηκαν στοιχεία. Υπό αυτά τα δεδομένα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά έκριναν υπαρκτό το σενάριο απαλλαγής του Χρ. Τριαντόπουλου, ο οποίος απαξίωσε την προανακριτική με το υπόμνημα τεσσάρων παραγράφων που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή. Στο υπόμνημά του, το οποίο δεν ξεπερνούσε τις 200 λέξεις, ο «ερευνώμενος» επανέλαβε την αθωότητά του και ζήτησε «να αχθεί στην τακτική δικαιοσύνη έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές» του.

Η θέρμη με την οποία η ΝΔ ήθελε άρον άρον να κατεβάσει ρολά στην επιτροπή αποτυπώνεται στο γεγονός ότι δεν επέτρεψε καν να τεθεί προς ψήφιση το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για κλήτευση μαρτύρων. Oταν, δε, το προεδρείο επέμενε στην ανάγνωση του υπομνήματος Τριαντόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά απείχαν από τη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια η συμπολίτευση ενέταξε σε μία ψηφοφορία την απόρριψη του αιτήματος της Μαρίας Καρυστιανού που διαβιβάστηκε στην επιτροπή με τη μορφή εξώδικης δήλωσης στήριξης της κατηγορίας και την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής. Oπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, με την κατάθεση των πορισμάτων να ορίζεται έως τις 4 Απριλίου και τη συζήτηση αυτών στις 7 Απριλίου. Κατά τις πληροφορίες, η συζήτηση στην ολομέλεια θα οριστεί πριν από το Πάσχα, ασκώντας δίωξη και παραπέμποντας τον Χρ. Τριαντόπουλο στο δικαστικό συμβούλιο μετά τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη.

Πέραν των καταγγελιών περί αντισυνταγματικής διαδικασίας, καταστρατήγησης των κανόνων της ποινικής δικονομίας και κινδύνου απαλλαγής του Χρ. Τριαντόπουλου λόγω ακυρότητας της διαδικασίας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά εντόπισαν ότι η στάση των μελών της πλειοψηφίας οδηγεί στην τέλεση του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, δεν αποσαφηνίστηκε αν θα ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες ή αν η επισήμανση αυτή αποτελεί νεύμα προς τους συγγενείς των θυμάτων για να κινήσουν ένδικα μέσα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη χαρακτήρισε «σουρεάλ» τη διαδικασία και αναρωτήθηκε: «Με ποια νομική βάση θα οδηγηθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος δηλώνει αθώος;», ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη διαπίστωσε πως «στέλνουμε αδειανό πουκάμισο στον φυσικό δικαστή».

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τη συμπολίτευση για φίμωση και μπάζωμα της αλήθειας, κρίνοντας πως το εσπευσμένο κλείσιμο της προανακριτικής γίνεται αφενός «για να μην ανοίξουν τα στόματα των μαρτύρων και των πραγματογνωμόνων» και αφετέρου «για να μην αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, να απολογηθεί για το μπάζωμα στα Τέμπη».

Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για καταστρατήγηση του συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συμπλήρωσε με νόημα: «Ο κ. Τριαντόπουλος σκοπεύει άραγε να προβάλει την απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και τις σχετικές ακυρότητες που συνεπάγονται οι μεθοδεύσεις του κόμματός του ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου; Μένει να το δούμε».

«Τα στοιχεία επαρκούν»

Στον αντίποδα, πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντέτειναν πως τα στοιχεία της δικογραφίας επαρκούν για την έκδοση παραπεμπτικού πορίσματος για τον πρώην υφυπουργό, διευκρινίζοντας ότι η βούληση του Χρ. Τριαντόπουλου «συνεκτιμήθηκε, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν κρίθηκε δεσμευτική». Με βάση τις παρατηρήσεις της μειοψηφίας περί ακυρότητας, οι πηγές υποστήριξαν ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά και στο σενάριο που αυτό συμβεί το Δικαστικό Συμβούλιο δεν θα απαλλάξει τον κ. Τριαντόπουλο, αλλά θα στείλει την υπόθεση πίσω στη Βουλή για «θεραπεία».

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι με την άμεση παραπομπή του πρώην υφυπουργού αποτυπώνεται η βούληση της ΝΔ για απεμπλοκή της Βουλής από προανακριτικές πράξεις, κάτι που θα υιοθετηθεί ως «δεδικασμένο» για το μέλλον, αρκεί «να υπάρχει ισορροπία μέσω της τήρησης των διαδικασιών».

Το νέο εξώδικο

Παραλείφθηκε το πρωί της Παρασκευής από τον πρόεδρο της προανακριτικής Παναγή Καππάτο η εξώδικη δήλωση στήριξης της κατηγορίας από τη Μ. Καρυστιανού, την οποία με τεχνάσματα απέφυγε να παραλάβει την Πέμπτη υπάλληλος της Βουλής, καθυστερώντας όσο έπρεπε για να επικαλεστεί το πέρας του θεμιτού ωραρίου. Στην εξώδικη δήλωση η Μ. Καρυστιανού ασκούσε κριτική για το ότι η προανακριτική περιορίστηκε μόνο στο πρόσωπο του Χρ. Τριαντόπουλου και πρότεινε να εξεταστούν ως μάρτυρες 17 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ακης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι πρέπει οι βουλευτές να τηρήσουν το καθήκον τους και να διενεργήσουν προανακριτική εξέταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας