Bank of America: Υποβιβάζει ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 στο 1,4%

812

Aνάπτυξη +1,4% το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +1,7%, +1,3% το 2024 και 2% το 2025 εκτιμά για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα Bank of America, τονίζοντας ότι το τοπίο θολώνει η αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα αλλά και η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη εκ μέρους της ΕΚΤ, που αναμένεται να προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο κατά 25 μ.β.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός θα παραμείνει ιδιαίτερα «θερμός» το 2023, στο 4,9%, ενώ μεγάλη πτώση, στο 1,9%, θα καταγράψει το 2024.
Yπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη έκθεσή της η BofA είχε διαγνώσει δομικές αδυναμίες σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποδοτικότερα παραγωγικά μοντέλα και απεγκλωβισμό από τη μονοκαλλιέργεια της τουριστικής… ξαπλώστρας.
Όσον αφορά το έλλειμμα/χρέος ανέφερε ότι παραμένουν οι προκλήσεις, παρότι «βλέπουμε να υπάρχουν οι συνθήκες για τη συνέχιση της οικονομικής σταθεροποίησης», ενώ στα ελληνικά ομόλογα (GGBs), όσον αφορά τη διαφορά απόδοσης σε σχέση με τα γερμανικά, υπάρχει ακόμη περιθώριο μείωσης, ειδικά αν η μεταβλητότητα αρχίσει να περιορίζεται.
Καταγραφή_127.JPG
Σύσφιξη… και Κίνα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την BofA, η ΕΚΤ θα αυξήσει και τα τρία επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα –κάτι το οποίο έχει προεξοφληθεί από τις αγορές– ενώ κλειδί θα αποτελέσει αυτό το οποίο θα μάθουμε στη συνάντηση των Ευρωπαίων policy makers τον Σεπτέμβριο.
Κατά τ’ άλλα, λέει ο οίκος, αναθεώρησαμε τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στις εκτιμήσεις για την κινεζική ανάπτυξη.
«Η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση θα περιορίσει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών ελαφρώς περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε το β’ εξάμηνο του 2023» επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Στη συνέχεια, όμως, το 2024, η επιτάχυνση της κινεζικής οικονομίας θα βοηθήσει στην ανάκτηση μέρους της χαμένης δυναμικής (Σχήμα 1).
7_37.JPG
«Οι προβλέψεις μας για το 2023 και το 2024 κινήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα, σε 0,5% και 0,7%, αντίστοιχα.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής ελαφρώς πάνω από το μηδέν, παρά την αδύναμη εξωτερική ζήτηση και την πολύ αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, που προϊόντος του χρόνου προώρισται να γίνεται όλο και λιγότερο περιοριστική».
Με άλλα λόγια, η οικονομία της ΕΕ είναι αδύναμη και θα παραμείνει έτσι, αλλά δεν θα καταρρεύσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας