Μπάιντεν φεύγει από τη Σ.Αραβία με άδεια χέρια για αύξηση παραγωγής πετρελαίου

815
Μπάιντεν φεύγει από τη Σ.Αραβία

Κρύο νερό και στην περιφερειακή συμμαχία με Ισραήλ. Φιάσκο το Μεσανατολικό ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε αραβική σύνοδο κορυφής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σταθερά προσηλωμένες στους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή και ότι “δεν πρόκειται να πάνε πουθενά”, καθώς άσκησε πιέσεις για μια περιφερειακή συμμαχία ασφαλείας που θα ενσωματώνει το Ισραήλ, αναφέρει το Reuters.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος με μια επίσκεψη στο Ισραήλ, παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική του για τη δέσμευση της Αμερικής στη Μέση Ανατολή στη συγκέντρωση στη Τζέντα.

Η Σαουδική Αραβία έριξε “κρύο νερό” στις ελπίδες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για μια περιφερειακή συμμαχία ασφαλείας που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, η οποία θα αντιμετωπίσει τις ιρανικές απειλές.

Η συνάντησή του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό και ως MbS, αποδείχθηκε εξαιρετικά ευαίσθητη όταν ο πρόεδρος έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθησε να εντάξει το Ισραήλ ως μέρος ενός νέου άξονα που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινές ανησυχίες για το Ιράν.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη αξία στο να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις δυνατότητες σε αυτή την περιοχή και σίγουρα το Ισραήλ έχει σημαντικές δυνατότητες αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, όπως χρειάζεται. Αλλά κάνουμε αυτές τις συζητήσεις σε διμερές επίπεδο με αυτά τα έθνη”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.

Ένα σχέδιο για τη σύνδεση συστημάτων αεράμυνας θα μπορούσε να είναι δύσκολη υπόθεση για τα αραβικά κράτη που δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ και διστάζουν να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία που θεωρείται ότι είναι ενάντια στο Ιράν, το οποίο διαθέτει ένα ισχυρό περιφερειακό δίκτυο αντιπροσώπων, όπως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Υεμένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία συζήτηση για μια αμυντική συμμαχία Κόλπου-Ισραήλ και ότι το βασίλειο δεν συμμετέχει σε τέτοιες συζητήσεις.

Δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αράβων ότι η απόφαση του Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο του σε όλους τους αερομεταφορείς δεν έχει καμία σχέση με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και δεν αποτελεί προάγγελο περαιτέρω βημάτων. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Ο Μπάιντεν επικεντρώθηκε στη σύνοδο κορυφής με έξι κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ, ενώ υποβάθμισε τη συνάντηση με τον MbS, η οποία προκάλεσε επικρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα έκανε την περιφερειακή δύναμη Σαουδική Αραβία “παρία” στην παγκόσμια σκηνή λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες το 2018, αλλά τελικά αποφάσισε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ υπαγορεύουν μια αναβαθμολόγηση, όχι μια ρήξη, στις σχέσεις με τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος είπε στον Μπάιντεν ότι η Σαουδική Αραβία ενήργησε για να αποτρέψει την επανάληψη λαθών όπως η δολοφονία του Κασόγκι και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης κάνει λάθη, μεταξύ άλλων στο Ιράκ, δήλωσε Σαουδάραβας υπουργός.

Ο Μπάιντεν αντάλλαξε μια γροθιά με τον MbS την Παρασκευή, αλλά είπε ότι του είπε ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

“Ο πρόεδρος έθεσε το θέμα… Και ο πρίγκιπας διάδοχος απάντησε ότι αυτό ήταν ένα οδυνηρό επεισόδιο για τη Σαουδική Αραβία και ότι ήταν ένα τρομερό λάθος”, δήλωσε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε δίκη ήταν και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, είπε.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Ο Jubeir, μιλώντας στο Reuters σχετικά με τη συζήτηση της Παρασκευής, δήλωσε ότι ο MBS έκανε λόγο για το ότι η προσπάθεια να επιβληθούν αξίες σε άλλες χώρες με τη βία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

“Δεν λειτούργησε όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβάλουν αξίες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στην πραγματικότητα, γύρισε μπούμερανγκ”, ανέφερε ο Jubeir ότι ο πρίγκιπας διάδοχος είπε στον Biden. “Οι χώρες έχουν διαφορετικές αξίες και αυτές οι αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές!”

Η ανταλλαγή απόψεων ανέδειξε τις εντάσεις που έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, του στενότερου αραβικού συμμάχου της, για θέματα όπως ο Κασόγκι, οι τιμές του πετρελαίου και ο πόλεμος στην Υεμένη.

Ο Μπάιντεν χρειάζεται τη βοήθεια του γίγαντα του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, σε μια περίοδο υψηλών τιμών αργού και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον θέλει επίσης να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή και την παγκόσμια επιρροή της Κίνας.

Ο Μπάιντεν ήρθε στη Σαουδική Αραβία με την ελπίδα να επιτύχει μια συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου που θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της βενζίνης που οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα άνω των 40 ετών και απειλούν τα ποσοστά του.

Φεύγει από την περιοχή με άδεια χέρια, αλλά ελπίζει ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλους η ομάδα που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, θα ενισχύσει την παραγωγή σε συνάντηση στις 3 Αυγούστου.

“Ανυπομονώ να δω τι έρχεται τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τα κράτη του Κόλπου, τα οποία αρνήθηκαν να συνταχθούν με τη Δύση εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία, επιδιώκουν μια συγκεκριμένη δέσμευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους στρατηγικούς δεσμούς που έχουν τεταθεί λόγω της αντιληπτής απομάκρυνσης των ΗΠΑ από την περιοχή.

Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι έχουν απογοητευτεί από τους όρους των ΗΠΑ σχετικά με τις πωλήσεις όπλων και από τον αποκλεισμό τους από τις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για την αναβίωση ενός πυρηνικού συμφώνου του 2015, το οποίο θεωρούν εσφαλμένο επειδή δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με το πυραυλικό πρόγραμμα και τη συμπεριφορά του Ιράν.

Το Ισραήλ είχε ενθαρρύνει το ταξίδι του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, ελπίζοντας ότι αυτό θα καταστήσει πρώτους θερμότερους τους δεσμούς μεταξύ αυτού και του Ριάντ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αραβικής προσέγγισης.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είπε στον Μπάιντεν ότι και οι ΗΠΑ έχουν κάνει λάθη, λέει Σαουδάραβας αξιωματούχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας