Bacheli για Ocalan : Να διαλύσει το PKK και βγαίνει από το Ιμραλί !

474

Πρώτα θα διαλυθεί η Τουρκία και ύστερα το PKK ! 

Π.Λ.

Με έναν σημαντικό όρο διαπραγματεύονται οι Τούρκοι την αποφυλάκιση του Κούρδου ηγέτη

Με μία δήλωση με πολλές εξηγήσεις προχώρησε ο Devlet Bahceli, ηγέτης του κόμματος MHP, ο οποίος άφησε ανοιχτό να αποφυλακιστεί ο Ocalan υπό τον όρο να κηρύξει τη διάλυση του ΡΚΚ.
Ο Bahceli γνωστός για την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στους Κούρδους, είπε συγκεκριμένα:
«Αν αρθεί η απομόνωση του επικεφαλής των τρομοκρατών, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας DEM στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Ας φωνάξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Έδωσε το πράσινο φως ο Erdogan

Η κίνηση του Bacheli, που φαίνεται να συμφωνήθηκε κατά τις τελευταίες έκτακτες συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan με απώτερο στόχο τον προσεταιρισμό των Κούρδων βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει βάλει φωτιά στη συζήτηση γύρω από το κουρδικό ζήτημα και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν θα βρει ουσιαστική ανταπόκριση από τον Ocalan και τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας.

Πολιτικός κρατούμενος από το 1999

Ο Ocalan κρατείται από το 1999, υπό συνθήκες απομόνωσης, στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η πρώτη κίνηση του Bacheli, που ερμηνεύτηκε ως πρωτοβουλία για επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, σημειώθηκε την 1η Οκτωβρίου όταν κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Εθνοσυνέλευση αντήλλαξε χειραψία με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο ακόμη και σήμερα κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία και είναι πολιτικό παρακλάδι του ΡΚΚ.
Σε μία πρώτη αντίδραση στην τοποθέτηση του Bacheli, ο πρόεδρος Erdogan, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ΑΚΡ, ανέφερε μεν ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς που έχουν πρόβλημα με τον εθνικό μας ύμνο και αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας», υπονοώντας τους φιλοκουρδικούς κύκλους, «είτε πρόκειται για εραστές της τρομοκρατίας μεταμφιεσμένους σε δικηγορικούς συλλόγους, δικηγόρους ή δημοσιογράφους». Ωστόσο, παρέχοντας έμμεση στήριξη στη δήλωση Bacheli, προσέθεσε:
«Περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας.
Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μη πέσει θύμα υπολογισμών.
Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».

Και η αντιπολίτευση υπέρ της αποφυλάκισης

Κατ’ αρχήν στήριξη στην πρόταση Bacheli παρείχε ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ozgur Ozel.
«Αν σταματήσει η αιματοχυσία στην Τουρκία, αν δεν υπάρξουν άλλα δάκρυα από τα μάτια των μητέρων, αν έλθει ειρήνη στη χώρα, εκτιμούμε όσα λέγονται σε αυτό το πλαίσιο.
Θα υποστηρίξουμε πλήρως το τέλος της τρομοκρατίας».
Από την πλευρά του φιλοκουρδικού DEM, στο οποίο απευθύνεται άλλωστε η πρόταση Bacheli, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος δήλωσε ότι «αν πρόκειται να γίνει μια αρχή, πρέπει να γίνει άρση της απομόνωσης αμέσως.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μια έντιμη ειρήνη».
Σημείωσε ακόμη ότι «συνομιλητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία είναι ο κύριος Ocalan, ο οποίος βρίσκεται υπό βαριά απομόνωση στο Ιμραλί».

O συνεχής αγώνας των Κούρδων

Η σύλληψη του Ocalan στις 15 Φεβρουαρίου 1999, δημιούργησε νέα δεδομένα για το μέλλον του κουρδικού ζητήματος, δεδομένα που αναδείχθηκαν πιο έντονα το 2003 και τη οικοδόμηση της ομόσπονδης κουρδικής κρατικής δομής στο Ιράκ.
Ταυτόχρονα μετά από πίεση της διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας για τη μετατροπή της θανατικής ποινής του Ocalan σε ισόβια κάθειρξη, οι ολοένα και περισσότερες φωνές σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία που ζητούν πολιτική λύση για το Κουρδικό, δίνουν νέες προοπτικές για το μέλλον.
Το Κουρδικό ζήτημα αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο της περιοχής που περιλαμβάνει την Τουρκία, στη συνέχεια και Ιράκ και στη Συρία, όπου η Τουρκία ακόμη και τώρα έχει εισβάλλει και βομβαρδίζει στρατιωτικούς και μη Κουρδικούς στόχους.
Σημαντική συνιστώσα γιατί σ’ αυτά τα κράτη, στην Τουρκία, στο Ιράκ, στη Συρία, οι Κούρδοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού και η παρουσία τους αδιάλειπτη εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι πλέον κεντρική παράμετρος των μελλοντικών εξελίξεων στην περιοχή.
Αυτό στη θέληση των Κούρδων να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με τον αγώνα, τη δραστηριοποίηση ακόμη και με την ένοπλη αντίσταση στο αφανισμό, δεδομένα που συγκροτούν προϋποθέσεις υλοποίησης δημιουργίας Κουρδικού κράτους, της υλοποίησης δηλαδή του οράματος εκατομμυρίων Κούρδων σε όλον τον πλανήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας