«Μπάχαλο» η πανάκριβη πυροπροστασία ακινήτων-Ανικανότητα, προχειρότητα και νέα βάρη απ’την κυβέρνηση

669

Το μεγάλο «μπάχαλο» της πυροπροστασίας ακινήτων που δημιούργησε η κυβέρνηση έχει προξενήσει σοβαρά προβλήματα στην χώρα και κυρίως στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους και τα χρήματα που δεν έχουν, ακόμα και για την απομάκρυνση του απίστευτου όγκου ξερών κλαδιών και χόρτων που έχουν προκύψει από τους καθαρισμούς.

Ούτε οι μισοί έχουν «καθαρίσει» τα οικόπεδά τους και οι δήμοι αδυνατούν να τα μαζέψουν ενώ αν το κάνουν το κάνουν με χρέωση!

Αλήθεια τελικά οι πολίτες για ποιο λόγο πληρώνουν δημοτικά τέλη; 

Πολλοί από εκείνους που έσπευσαν να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους δεν ήταν σε θέση να απομακρύνουν από αυτές τα ξερά χόρτα και κλαδιά, που αποτελούν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τις υπηρεσίες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έγκαιρα.

Γιατί για να γίνει απομάκρυνση χρειάζονται… χρήματα και μάλιστα πολλά.

Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω καύσωνα, επέτεινε το πρόβλημα κυρίως για τους δήμους που δεν έχουν δικά τους συστήματα διαχείρισης υπολειμμάτων καθαρισμού (π.χ. κομποστοποίηση).

Η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν επιτρέπει μέχρι τότε στους δήμους να παρέμβουν αυτεπάγγελτα σε ιδιωτική περιουσία.

Κάποιοι δήμοι, πάντως, άρχισαν ήδη να καθαρίζουν οικόπεδα εκείνων που αδιαφορούν, επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα.

Και αυτό βέβαια δημιουργεί απορίες αφού σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο πριν τις 30 Ιουνίου!

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι καθαρίζουν θα πρέπει να απομακρύνουν τα ξερά είτε με ιδιωτική εταιρία είτε να επικοινωνήσουν με τον οικείο δήμο, ώστε οι υπηρεσίες να τα απομακρύνουν με τη σχετική χρέωση η οποία δεν είναι καθόλου μικρή.

Αρκετοί είναι εκείνοι που εναποθέτουν νύχτα τα ξερά σε γειτονικά οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους όπου υπάρχουν «άτυπες» συμφωνίες με τον δήμο για να περισυλλέγονται τα σκουπίδια.

Όχι γραπτές αλλά στο «μιλητό» ώστε η ευθύνη να βαραίνει πάντα τους πολίτες.

Μιλώντας στη εφημερίδα «Δημοκρατία» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί που καθαρίζουν πετούν τα ξερά είτε στο διπλανό χωράφι είτε σε σημεία που δεν υπάρχουν σπίτια.

«Έχει συγκεντρωθεί πολύ μεγάλος όγκος κομμένων κλαδιών και ξερών χόρτων στους δήμους.

Τις τελευταίες 15 ημέρες τα συνεργεία του δήμου μας πραγματοποιούν και απογευματινά δρομολόγια, δουλεύουν και δύο βάρδιες τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ξερά από την πόλη» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Σημείωσε ότι ναι μεν ο όγκος που έχει συλλεχθεί είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από πέρυσι τέτοια εποχή, κάτι που δείχνει ότι έχει κινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί.

«Το θέμα είναι πολύ μπερδεμένο. Τους αναζητούμε μέσω του Κτηματολογίου ή του ΤΑΠ για να τους ενημερώσουμε. Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για κυνήγι μαγισσών» μας είπε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Επισήμανε ότι τα κρατικά κονδύλια που εισπράττει ο δήμος για την πυροπροστασία μετά βίας ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, όταν το συνολικό ετήσιο κόστος φθάνει το 1.100.000 ευρώ.

Ο κ. Κωνσταντέλλος πρόσθεσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για την πρόληψη κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς έχουμε ρίξει το βάρος στον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στις πόλεις, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε κυρίως με τον καθαρισμό και τις αραιώσεις στα δάση.

Περίπου ίδια εικόνα περιγράφει και ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, λέγοντας πως αρκετοί ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα οικόπεδα, αλλά δεν φροντίζουν για την αποκομιδή των ξερών, αφήνοντάς τα στα πεζοδρόμια ή σε άλλους χώρους.

Τόνισε επίσης ότι τα δημοτικά οικόπεδα έχουν καθαριστεί, όχι όμως και τα ιδιωτικά, με αρκετά να αποτελούν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό. «Στον δήμο έχουμε συνολικά 3.000 ακαθάριστα οικόπεδα.

Ηδη συνεργεία μας μπαίνουν σε ιδιωτικά οικόπεδα και τα καθαρίζουν, επιβάλλοντας πρόστιμο 400-500 ευρώ στους ιδιοκτήτες.

Πλησιάζουμε στο τέλος Ιουνίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αν δεν μπούμε να καθαρίσουμε θα φθάσει ο Αύγουστος και ακόμα δεν θα έχουμε τελειώσει τους καθαρισμούς. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε», εξήγησε ο κ. Ξυπολυτάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας