Η Λευκωσία θα ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τους πρώτους έξι μήνες του 2026 και σχεδιάζει μια σύνοδο κορυφής περιφερειακών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan, για θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία…
Ο κ. Erdogan θα είναι φυσικά ευπρόσδεκτος σε αυτή τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Η Κύπρος θα προσκαλέσει την Τουρκία, τον άσπονδο εχθρό της, σε σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο χρόνο, παρά την εισβολή της Άγκυρας το 1974 και την υποστήριξή της σε ένα αποσχισθέν κράτος στο διαιρεμένο νησί» σχολιάζει το Reuters.
Ο Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει νωρίτερα το ίδιο σε ένα βρετανικό podcast που προβλήθηκε τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση, λέγοντας ότι η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2026.
Η τουρκική προεδρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της πρόσκλησης προς τον Erdogan.
Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, η φιλοξενία του Τούρκου προέδρου στην Κύπρο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη λόγω του διπλωματικού τεντωμένου σχοινιού που προκύπτει από προηγούμενες συγκρούσεις όσο και λόγω ζητημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το sigmalive της Κύπρου, επανέλαβε τη νέα προσέγγισή του. «Είμαι εδώ για να μιλήσω με όλους τους λειτουργούς της Γραμματείας που εργάζονται νυχθημερόν για να έχουμε μια πετυχημένη προεδρία. Μια προεδρία η οποία, ανάμεσα σε άλλα, στοχεύει και στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την περιοχή.
Ναι, να το ξαναπώ δημόσια. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί σαφώς να γίνουν πολύ περισσότερα.
Και ως το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη μέσα στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, και στους σχεδιασμούς μας είναι η πραγματοποίηση ενός άτυπου Συμβουλίου με τη συμμετοχή ηγετών της περιοχής. Και ρωτήθηκα και για τον κ. Erdogan.
Και, φυσικά, είπα ότι δεν υπάρχει θέμα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς ως το κράτος-μέλος στην περιοχή -και όπως γνωρίζετε δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία-, θέλουμε την Τουρκία να είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις υποχρεώσεις, κυπρογενείς και άλλες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, ο κ. Erdogan θα είναι ευπρόσδεκτος στο Συμβούλιο αυτό, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή, επαναλαμβάνω, ως πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας».