Ο Παν.Λαφαζάνης , όπως επανειλημμένα έχει δημοsιεύσει η Iskra με τις ελληνικές αρχές να κωφεύουν , έχει καταχωρηθεί σε αυτή την δολοφονική ουκρανική λίστα από το 2017 ως επικίνδυνος ”εχθρός” της Ουκρανίας , μαζί με αρκετούς άλλους Έλληνες αγωνιστές , πράγμα που απειλεί ακόμα και τη ζωή του , όπως και όλων όσων καταχωρούνται με τη φωτογραφία και το βιογραφικό τους σε αυτή την πρωτοφανή λίστα ντροπής και αίσχους.
Τώρα , σε αυτή την περίφημη ουκρανική λίστα , η οποία αποσιωπάται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης , πλην του bankingnews που δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ , οι ουκρανικές αρχές είχαν το ασύλληπτο θράσος να καταγράψουν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ
Ν.Ζ.
Όχι μόνο αρνήθηκε την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά με τους λόγους και τις πράξεις της συμπεριελήφθη ο Antonio Guterres στη λίστα Myrotvorets των Ουκρανών δολοφόνων, που στοχοποιούν τους «εχθρούς του Κιέβου».
Ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αρχικά αρνήθηκε την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στο Κίεβο μετά την παρουσία του επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Kazan.
Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο χώρες που διατηρούν κακές σχέσεις με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού είναι η Ουκρανία και το Ισραήλ, δύο χώρες ενεργούμενα των ΗΠΑ.Ο Guterres σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ουκρανία
Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο RBC-Ukraine, επικαλούμενο πηγή στο γραφείο του Zelensky.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Guterres σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ουκρανία μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, αλλά το Κίεβο δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Γι’ αυτό ο Guterres δεν θα έρθει εδώ», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος προσπαθώντας να αιτιολογήσει το εξωφρενικό διπλωματικό ατόπημα.
Η 16η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών των BRICS, η οποία αποτέλεσε βασικό γεγονός της προεδρίας της Ρωσίας στον οργανισμό, πραγματοποιήθηκε στο Kazan από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Στη σύνοδο, τα κράτη μέλη της BRICS ενέκριναν τη Διακήρυξη του Kazan.
Μεταξύ των κύριων θεμάτων της συνόδου ήταν η ανάπτυξη των δεσμών των κρατών – μελών, τα παγκόσμια προβλήματα και η επίλυση περιφερειακών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.
Αισθάνθηκε ταπεινωμένος ο Zelensky
Η συμμετοχή του Guterres στη συνάντηση 20 παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi – το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στη Ρωσία από τότε που ο Vladimir Putin διέταξε την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης εξόργισε την ουκρανική ηγεσία.
«Μετά το Kazan, o Guterres ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του.
Άρα ο Guterres δεν θα είναι εδώ, ειδικά λόγω της ταπείνωσης της λογικής και του διεθνούς δικαίου στο Kazan», είπε η ουκρανική πηγή.
Προκλητική επίθεση – Στοχοποιούν τον Guterres, τέθηκε στη λίστα των Ουκρανών δολοφόνων
Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, είναι σημαντικό ο κόσμος να μην ξεχνά τους στόχους και τις αρχές του καταστατικού του οργανισμού, τον σκοπό της δημιουργίας του, αν και ορισμένοι από τους λειτουργούς του προτιμούν τους πειρασμούς στο παρά το περιεχόμενο του καταστατικού του ΟΗΕ, τόνισε προκλητικά Zelensky.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η Ημέρα του ΟΗΕ γιορτάζεται «σε όλο τον κόσμο και όχι κάπου στο Kazan».
«Αυτή είναι μια λανθασμένη επιλογή που δεν προωθεί την υπόθεση της ειρήνης.
Βλάπτει μόνο τη φήμη του ΟΗΕ» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας
Έγινε επίσης γνωστό ότι το Κίεβο συμπεριέλαβε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη βάση δεδομένων Myrotvorets (σ.σ. Ειρηνοποιός) που στοχοποιεί ανεπιθύμητα πρόσωπα για την Ουκρανία μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία.
Η λίστα του θανάτου
O Myrotvorets ή Mirotvorets είναι ένας ιστότοπος με έδρα το Κίεβο που δημοσιεύει μια συνεχώς επικαιροποιημένη λίστα, και προσωπικές πληροφορίες, ατόμων που είναι θεωρούνται από τους συντάκτες του ως «εχθροί της Ουκρανίας» ή, όπως αναφέρει «οι ενέργειες των οποίων έχουν σημάδια εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης ασφάλειας και του διεθνούς δικαίου».
Ο ιστότοπος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 – μετά το πραξικόπημα από τον Ουκρανό πολιτικό Georgy Tuka.
Η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών στον ιστότοπο έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ιστότοπος αντιπροσωπεύει την οργάνωση Myrotvorets Centre, της οποίας ηγείται ένα πρόσωπο γνωστό μόνο με το ψευδώνυμο «Roman Zaitsev», πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασφαλείας του
Lugansk της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τη Daily Beast, πίσω από τον ιστότοπο βρίσκεται η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση και ειδικότερα η υπηρεσία πληροφοριών SBU και λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Ενισχύθηκε ανοιχτά από τον Anton Herashchenko, μετέπειτα σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Η ιστοσελίδα αυτή τελεί επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ αποτελεί βάση δεδομένων την οποία αξιοποιούν και σήμερα οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις σε βάρος προσώπων.
Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια, πρόσωπα που βρίσκονταν στην εν λόγω λίστα έχουν πέσει θύματα δολοφονικών ενεργειών, ενώ πλήθος καταγγελιών έχουν γίνει για απειλές που δέχονται άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο.
Δίνει σε Ουκρανούς δολοφόνους προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές
Η ταυτότητα του προσωπικού είναι μυστική και συγκεντρώνει πληροφορίες για ανεπιθύμητα πρόσωπα σε τακτική βάση.
Σύμφωνα με τον Tuka, ο ιστότοπος οδήγησε στη σύλληψη 1.000 ατόμων, από την έναρξη λειτουργίας του Myrotvorets, που απασχολεί πολλούς συνεργάτες και άτομα που εργάζονταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.
Το σλόγκαν της ιστοσελίδας είναι το λατινικό ρητό: Pro bono publico (για το κοινό καλό).
Το Myrotvorets Center άρχισε να αναπτύσσει την επικίνδυνη δράση του το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Donbass
Στις 7 Μαΐου 2016, ο ιστότοπος δημοσίευσε τα προσωπικά δεδομένα 4.508 δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο που είχαν εργαστεί (ή είχαν λάβει διαπίστευση για να εργαστούν) στον πόλεμο του Donbass.
Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών μέσων (CNN, AFP, Reuters, BBC, New York Times, Vice News, Al Jazeera).
Τα στοιχεία αυτά διέρρευσαν από χακάρισμα των αρχείων των αρχών της τότε «Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk».
Ύστερα από αυτό, πολλοί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι δέχονταν απειλές, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι «πάγωσαν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί επειδή βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» ή επειδή άσκησαν κριτική στα γεγονότα του Euromaidan ή αλλιώς το ουκρανικό πραξικόπημα.
Παρόλο που ξέσπασε ένα σκάνδαλο εξαιτίας της διαρροής και παρόλο που στις 13/5/2016 ανακοινώθηκε ότι η ιστοσελίδα κλείνει, ύστερα από λίγες μέρες επανήλθε, με νέα, ανανεωμένη «λίστα» διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τις αρχές του τότε Donetsk.
Το 2018, η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει να «κατέβει» η ιστοσελίδα, καθώς στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνεται ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Gerhard Schroeder.
Σύμφωνα με τη Yulia Gorbunova, ανώτερη ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιπτώσεις που έχει αυτή η λίστα για τις ελευθερίες του Τύπου είναι σοβαρές, προσθέτοντας ότι η ύπαρξη της λίστας θέτει ζωές σε κίνδυνο.