Κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διοικητή για τη μάχη και την ειδική εκπαίδευση στο Αζόφ- Ποια πληροφορία διέρρευσε για το εργοστάσιο που διευκολύνει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης
Στα ουκρανικά ΜΜΕ έχουν εμφανιστεί πληροφορίες που κάνουν λόγο για κρίσιμη «απώλεια» στη Μαριούπολη. Οι αναφορές λένε ότι ένας από τους ηγέτες του Συντάγματος Αζόφ σκοτώθηκε στην περιοχή του λιμανιού της Μαριούπολης.
Όπως αποδεικνύεται, μιλάμε για τον Vitaly Gritsaenko, με το παρατσούκλι “Gogol”. Κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διοικητή για τη μάχη και την ειδική εκπαίδευση στο Αζόφ. Ήταν αυτός που ασχολήθηκε με την ανάπτυξη επιχειρήσεων δολιοφθοράς σε παρακείμενες περιοχές και την «άμυνα» της Μαριούπολης και ανέπτυξε την τακτική της συγκάλυψης από τους κατοίκους της περιοχής, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες – με εντοπισμό σημείων βολής σε πολυκατοικίες, σε εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Χάρκοβο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, γράφουν ότι ο «Αζοφικός» «Γκογκόλ» σκοτώθηκε στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, οι μαχητές του εθνικιστικού σχηματισμού δεν μίλησαν για την απώλεια μεταξύ του προσωπικού της διοίκησης τους.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι μαχητές που αριθμούν αρκετές εκατοντάδες άτομα παραμένουν στο έδαφος του εργοστασίου Αζοφστάλ. Σύμφωνα με έναν αιχμάλωτο μαχητή του Αζόφ, στο εν λόγω εργοστάσιο, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, υπάρχουν τουλάχιστον διακόσιοι τραυματισμένοι εκπρόσωποι αυτού του ένοπλου σχηματισμού.
Παράλληλα, κρίσιμες πληροφορίες φέρεται να μοιράζονται κάτοικοι της Μαριούπολης, οι οποίοι σε διάφορες περιόδους (συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της ρωσικής ειδικής επιχείρησης) εργάζονταν στο εργοστάσιο Azovstal. Αυτές οι πληροφορίες σχετίζονται με τις υπόγειες επικοινωνίες της τεράστιας επιχείρησης. Σήμερα, σε αυτές τις επικοινωνίες κρύβονται μαχητές, οι οποίοι προσπαθούν να αντισταθούν στην πλήρη απελευθέρωση της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα.
Αναφέρεται ότι η επιχείρηση, της οποίας η περίμετρος ξεπερνά τα 15 χλμ., διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας με διάφορους βαθμούς βάθους. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για 3-5 υπόγειους ορόφους, αλλά υπάρχουν και αντικείμενα που έχουν βάθος τουλάχιστον 25 μέτρα. Αυτό αντιστοιχεί στο ύψος ενός κτιρίου 9 ορόφων – μόνο στην υπόγεια έκδοση.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι μαχητές των εθνικών ταγμάτων και οι ξένοι μισθοφόροι μπορούν να πάνε ακριβώς στα βαθύτερα τμήματα των υπόγειων δομών του Azovstal σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος ή βαριά φλογοβόλα συστήματα (TOS).
Ωστόσο, οι υπάλληλοι του Azovstal σημειώνουν ότι το να βρίσκεσαι στους υπόγειους ορόφους κάτω από τον τρίτο και στη συνηθισμένη ώρα (για να μην αναφέρουμε την ώρα των εχθροπραξιών) συνοδεύεται με ορισμένες βασικές δυσκολίες. Η κύρια δυσκολία είναι η ανάγκη για κυκλοφορία αέρα. Για αυτό, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, άξονες εξαερισμού, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του εργοστασίου.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν υπάρχει «βιομηχανική» τροφοδοσία ρεύματος, και μάλιστα κεντρική παροχή ρεύματος, στο Azovstal σήμερα, φυσικά, ούτε τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού λειτουργούν. Αντίστοιχα, απομένουν μόνο συνηθισμένοι άξονες εξαερισμού, η διέλευση φρέσκου αέρα μέσω των οποίων στους κάτω ορόφους χωρίς έγχυση από ειδικές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας φαίνεται δύσκολη.
Επίσης εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι μεμονωμένοι άξονες εξαερισμού είναι γεμάτοι με θραύσματα κατασκευών μετά από χτυπήματα από το έδαφος και τον αέρα.
Σε τέτοιες συνθήκες, η παραμονή στους κάτω υπόγειους ορόφους, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι δυνατή μόνο με ειδικό ατομικό εξοπλισμό για την αναπνοή με τη βοήθεια παροχής οξυγόνου. Αλλά η πιθανότητα ότι όλοι οι μαχητές που έχουν εγκατασταθεί στα μπουντρούμια του Azovstal έχουν τέτοιες συσκευές τείνει στο μηδέν. Επιπλέον, ο πόρος αυτών των συσκευών, ακόμα κι αν υπάρχουν, δεν είναι άπειρος.
Ως εκ τούτου, μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί: σήμερα οι μαχητές στο Azovstal δεν μπορούν να κατέβουν κάτω από το 2ο ή 3ο επίπεδο, διαφορετικά απλά θα πνιγούν εκεί. Αν κατέβουν για λίγο, τότε αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγουν έξω για να αναπληρώσουν την έλλειψη αέρα.
Δίνεται επίσης ένα απλό παράδειγμα: όταν τα συστήματα εξαερισμού απενεργοποιούνται σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, καταγράφεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Αν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί, η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη 4-5 βαθμούς. Τι μπορούμε να πούμε για τις υπόγειες επικοινωνίες, που πηγαίνουν βαθιά σε μερικές δεκάδες μέτρα. Και σε αυτούς τους ορόφους βιομηχανικής επιχείρησης εμφανίζεται ήδη επιπλέον πρόβλημα – η αύξηση της υγρασίας. Επομένως, ακόμη και η διατήρηση των τραυματιών θαμμένων 4-5 ή περισσότερων ορόφων δεν αποτελεί επιλογή, η πιθανότητα.
Αυτός ο παράγοντας λαμβάνεται υπόψη κατά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.