Αργεντινή: Κινεζικό «κλειδί» για έξοδο από «φυλακή» χρέους

1244

Η Κίνα ασκεί μη ηχηρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές κρατικού χρέους αναλαμβάνοντας το ρόλο του ύστατου δανειστή, υποκαθιστώντας έτσι το υπό αμερικανικό έλεγχο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ενισχύοντας την προσπάθεια των κρατών του Παγκόσμιου Νότου να χειραφετηθούν από το βρόχο του χρέους– καθώς αυτό είναι εκπεφρασμένο σε δολάρια.
Η προσπάθεια αυτή έχει εκκινήσει από τις χώρες τις Αφρικής με σημαντική επιτυχία και έχει θορυβήσει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε … ζήτησαν από την Κίνα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Μάιο να εναρμονίσει τους όρους με τους οποίους μετέχει στην αγορά χρέους μιας χώρας με αυτούς των δυτικών θεσμικών οργάνων αλλά και να μην … συνδυάζει τις διανειακές τις συμβάσεις με επενδύσεις και αναπτυξιακά σχέδια στα οποία να μετέχει ως κύριος εταίρος – κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Αργεντινής ανανέωσαν πρόσφατα τη διμερή τους συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων αξίας 130 δισεκατομμυρίων γιουάν/4,5 τρισεκατομμύρια πέσο Αργεντινής (18,2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η συμφωνία ισχύει για τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBC).
«Η Αργεντινή αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή σοβαρή έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια και πλήττεται από πληθωρισμό άνω του 100%.
Η ανανέωση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ Κίνας και Αργεντινής θα βοηθήσει στη στήριξη του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής και θα μειώσει το εύρος της διακύμανσής του, ενώ εμβαθύνεται περαιτέρω η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε στους Global Times ο Zhou Zhiwei, ειδικός για τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
Αναλυτές στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου επισήμαναν επίσης ότι η εν λόγω κίνηση μπορεί να ανοίξει περαιτέρω το δρόμο για στενότερους εμπορικούς δεσμούς.
Στις 2 Ιουνίου, ο Yi Gang, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Miguel Pesce.
Αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και για τον τρόπο προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και άλλα θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της PBC.

Το εύρος της συμφωνίας

Επίσης, στις 2 Ιουνίου, η Κίνα και η Αργεντινή υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας για να προωθήσουν από κοινού την πρωτοβουλία Belt and Road, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα εμβαθύνει περαιτέρω τη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της οικονομίας και του εμπορίου, των οικονομικών και των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα και η Αργεντινή επέκτειναν τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων
Εν τω μεταξύ, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη χρήση του γιουάν στην αγορά της Αργεντινής, ενισχύοντας τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος.
A Chilean 2000 Peso Bank Note on a Bed of American One Dollar Bills Stock  Image - Image of gold, banking: 151040365
Το νέο νομισματικό καθεστώς

Η πρώτη ανταλλαγή νομισμάτων (swap) μεταξύ Κίνας και Αργεντινής υπογράφηκε το 2009 και ήταν αξίας 70 δισεκατομμυρίων γιουάν, ενώ η ισχύ της ήταν για τρία χρόνια.
Τον Ιούλιο του 2017, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανανέωσε τη συμφωνία ανταλλαγής με την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής.
Η συμφωνία επέτρεψε στις δύο κεντρικές τράπεζες να ανταλλάξουν 70 δισεκατομμύρια γιουάν με 175 δισεκατομμύρια πέσο Αργεντινής.
Τον Δεκέμβριο του 2018 υπογράφηκε συμπληρωματική συμφωνία ανταλλαγής 60 δισεκατομμυρίων γιουάν, επιπλέον της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017.
Η Κίνα επιταχύνει τη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αντανακλώντας τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να διατηρήσουν την οικονομική και εμπορική σταθερότητα και να μειώσουν τον αντίκτυπο της αστάθειας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, επισήμανε ο Zhou.
«Αυτό θα προωθήσει επίσης περαιτέρω τη διαδικασία διεθνοποίησης του γιουάν, παρέχοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερες νομισματικές επιλογές και μια τεράστια ώθηση στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος», σημείωσε ο Zhou.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας