Αργεντινή-Κίνα και γουάν παίρνουν πάνω τους την οικονομική διάσωσή της

1947

Είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς δολάρια ΗΠΑ στην Αργεντινή που η Whirlpool Corp., ο αμερικανικός γίγαντας ηλεκτρικών συσκευών, σκέφτεται να πληρώσει με κινεζικά γουάν για να εισάγει εξαρτήματα για το νέο της εργοστάσιο.

Δεν είναι η μόνη.

Σε ολόκληρη τη χώρα της Νότιας Αμερικής, η μειούμενη προσφορά δολαρίων οδηγεί τις εταιρείες να αγκαλιάσουν ένα νόμισμα που κατά τα άλλα παίζει δευτερεύοντα ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Η τάση αυτή αναδεικνύει τόσο τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αργεντινής όσο και τις φιλοδοξίες της Κίνας για το γουάν.

Ευκαιρία για το Πεκίνο

“Η κεντρική τράπεζα δεν έχει δολάρια, οπότε χρειάζεται την επείγουσα βοήθεια που προσφέρει η Κίνα”, δήλωσε ο Marcelo Elizondo, οικονομολόγος στον τομέα του εμπορίου “Για την Αργεντινή, οι συναλλαγματικοί δεσμοί της με την Κίνα αντιπροσωπεύουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά για την Κίνα είναι ένα σημείο μόχλευσης για να εκμεταλλευτεί μια γεωπολιτική ευκαιρία”.

Η υπεροχή του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο ψαλιδίζεται από τον κατακερματισμό, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, που προκαλείται από την αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας. Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχει επίσης ανοίξει εμπορικές οδούς εκτός δολαρίου για την αποφυγή κυρώσεων.

Η γειτονική Βραζιλία, για παράδειγμα, σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει περισσότερα γουάν, μετά από απόφαση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο.

Γρήγορη, βραχυπρόθεσμη λύση

Στην Αργεντινή, ωστόσο, το γουάν αντιπροσωπεύει μια γρήγορη, βραχυπρόθεσμη λύση για να διατηρηθούν οι γραμμές παραγωγής σε κίνηση, καθώς ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δοκιμάζεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό..

“Η μόνη επιλογή που της έχει απομείνει είναι να έχει πρόσβαση στο γουάν από τη συμφωνία swap με την Κίνα”, δήλωσε η Μαρία Καστιλιόνι, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων C&T Asesores στο Μπουένος Άιρες.

Περισσότερες από 500 εταιρείες της Αργεντινής έχουν ζητήσει να πληρώσουν για τις εισαγωγές τους σε γουάν, μεταξύ των οποίων κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της χώρας.

Οι αρχές έχουν  εγκρίνει πληρωμές για εισαγωγές σε κινεζικό νόμισμα που αντιστοιχούν σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου, οι συναλλαγές γουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής ανήλθαν σε περίπου 285 εκατ. δολάρια, διπλάσιες από όλον τον Μάιο.

Επίσης, το μερίδιο των συναλλαγών γουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφθασε πρόσφατα σε ημερήσιο ρεκόρ 28%, έναντι μόλις 5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Mercado Abierto Electrónico, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της χώρας.

Οι εταιρείες περιμένουν στην ουρά

Τώρα που αγωνίζεται για εισαγωγές εν μέσω της συμπίεσης του δολαρίου και αφού οι ελλείψεις διέκοψαν για λίγο την παραγωγή τους τελευταίους μήνες, η Whirlpool εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει σε γουάν για να εξασφαλίσει σταθερή προμήθεια βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

“Έπρεπε να διακόψουμε την λειτουργία του εργοστασίου σε κάποιες μονάδες, και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την επιχείρηση, ούτε για την παραγωγικότητα, ούτε για την ποιότητα”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χουάν Κάρλος Πουέντε, πρόεδρος της Whirlpool Λατινικής Αμερικής, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εξάγει περίπου το 70% των προϊόντων που παράγει στην Αργεντινή.

“Εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα οδό ροών για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εισάγουμε υλικά”, είπε, αναγνωρίζοντας ότι η αλλαγή νομίσματος “δεν είναι εύκολη”.

Εάν προχωρήσει με το σχέδιο, η Whirlpool θα ενταχθεί στις τάξεις των αργεντίνικων εταιρειών όπως η Mirgor και η Newsan, οι οποίες πλήρωσαν για εισαγωγές αξίας 630 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου χρησιμοποιώντας γουάν, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της Αργεντινής. Και άλλες εταιρείες ” περιμένουν στην ουρά” για γουάν, καθώς η κεντρική τράπεζα αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν χρηματοδότηση σε δολάρια στο εξωτερικό αλλιώς θα περιμένουν επί μήνες για να αξιοποιήσουν την τοπική αγορά συναλλάγματος.

Το νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του τους τελευταίους 12 μήνες, η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε δολάρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, ενώ αν εξαιρεθούν η γραμμή swap, ο χρυσός και η πολυμερής χρηματοδότηση, τα ρευστά ταμειακά της αποθέματα βρίσκονται στην πραγματικότητα σε αρνητικό έδαφος.

Επεκτείνεται σταθερά

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με περίπου 40 χώρες με την πάροδο των ετών και επεκτείνει σταθερά το νεοσύστατο εγχώριο δίκτυο του συστήματος διασυνοριακών πληρωμών γουάν, γνωστό ως CIPS.

Η βιασύνη της Αργεντινής να πληρώσει τους λογαριασμούς σε γουάν έρχεται καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο η χώρα δεν πληροί κανέναν από τους βασικούς στόχους του ΔΝΤ, αφού ξηρασία ρεκόρ προκάλεσε την απώλεια εξαγωγών καλλιεργειών αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιδεινώνοντας την έλλειψη δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας