Στις 29 Μαρτίου 2023, ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι, παρά την υψηλή μαχητική ικανότητα του αμερικανικού στρατού, η Αμερική θα είχε σοβαρά προβλήματα εάν έπρεπε πραγματικά να αντιμετωπίσει μια σοβαρή σύγκρουση εναντίον Ρωσίας και Κίνας
Ο Mark Milley δεν είναι ένας τυχαίος αμερικανικός…
Είναι στρατηγός αλλά και πάλι υπάρχουν πολλοί στρατηγοί στις ΗΠΑ.
Έχει μια ιδιότητα όμως που καθιστά την άποψη του άκρως σημαντική.
Ο Mark Milley είναι ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, οπότε η άποψη του είναι μεγάλης σημασίας.
Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ Mark Milley εκθέτει μια ρεαλιστική άποψη για το σύγχρονο σενάριο πολέμου και παρουσιάζει ρεαλιστικά ορισμένες παραδοχές – σοκ που στο παρελθόν κανείς δεν θα τολμούσε να αναφέρει.
Προφανώς, η πιο ρεαλιστική πτέρυγα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρχίζει να μην εμπιστεύεται τη δική της μαχητική ικανότητα απέναντι στα πολεμικά σχέδια της κυβέρνησης Biden, αυτής της πολεμοχαρούς κυβέρνησης των δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Πρόσφατα ο Mark Milley ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, προειδοποίησε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» για τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα.
Ο αμερικανός στρατηγός πιστεύει ότι θα χρειαστούν σημαντικές αλλαγές στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτό το σενάριο.
Οι δηλώσεις σοκ
Στις 29 Μαρτίου 2023, ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι, παρά την υψηλή μαχητική ικανότητα του αμερικανικού στρατού, η Αμερική θα είχε σοβαρά προβλήματα εάν έπρεπε πραγματικά να αντιμετωπίσει μια σοβαρή σύγκρουση εναντίον Ρωσίας και Κίνας.
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στην Βουλή.
«Ο αμερικανικός στρατός, από πλευράς δυνατοτήτων, μπορεί να πολεμήσει σε πολλά μέρη με διαφορετικούς τύπους απρόοπτων, αλλά αν μιλάτε για μια σοβαρή σύγκρουση με έναν πόλεμο μεγάλων δυνάμεων, ρεαλιστικά, το να συνδυάσουμε την Κίνα και τη Ρωσία είναι πολύ… πολύ δύσκολο πράγμα» ανέφερε ο Mark Milley.
Εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ίδιο το αμερικανικό στρατιωτικό δόγμα.
Σύμφωνα με τον Mark Milley, οι ΗΠΑ διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα πολεμικό σχέδιο επικεντρωμένο στην πιθανότητα δύο ταυτόχρονων μεγάλων συγκρούσεων, αλλά αυτό άλλαξε.
Επί του παρόντος, το Πεντάγωνο διατηρεί αρκετούς πόρους και στρατεύματα για να ενεργήσει εντατικά σε ένα μόνο σενάριο πολέμου, ενώ διατηρεί δυνάμεις μόνο με υποστηρικτικό τρόπο σε άλλα μέτωπα.
Επομένως, σε ένα σενάριο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και την Κίνα ταυτόχρονα, θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής.
Ο Mark Milley σχολίασε επίσης ότι προσωπικά έχει αμφιβολίες για τη σταθερότητα της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα την αποκαλούσε «συμμαχία» με την «πραγματική έννοια αυτής της λέξης».
Ωστόσο, τονίζει ότι πρακτικά και άμεσα και οι δύο χώρες πλησιάζουν η μια την άλλη αναμφισβήτητα και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από στρατηγική και στρατιωτική άποψη.
Ο Milley υπενθυμίζει επίσης ότι το Ιράν οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση, γι’ αυτό η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη – και η κρίση να διαρκέσει πολλά χρόνια.
«Ανησυχώ… για οποιαδήποτε σύμπλευση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας…
Δεν θα το έλεγα αληθινή πλήρη συμμαχία με την πραγματική έννοια αυτής της λέξης, αλλά τους βλέπουμε να πλησιάζουν πιο κοντά και αυτό είναι ενοχλητικό (…)
Και πρέπει να προσθέσετε και το Ιράν ως τρίτο πόλο.
Έτσι, αυτές οι τρεις χώρες μαζί θα είναι πρόβλημα για πολλά χρόνια ακόμα για τις ΗΠΑ, νομίζω, ειδικά η Ρωσία και η Κίνα λόγω των δυνατοτήτων τους», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός φαίνεται να είναι ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις.
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν Ρωσία και Κίνα είχαν πολλά προβλήματα σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, με ένοπλες αντιπαραθέσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για εδαφικά ζητήματα.
Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν αποτελεί πλέον μέρος των διμερών σχέσεων.
Και οι δύο χώρες πέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες και να ανοίξουν μια πολιτική προσέγγισης επικεντρωμένη στην ευρεία συνεργασία, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την καλύτερη κατάσταση των διμερών σχέσεων ανά πάσα στιγμή, αλλά και διαμορφώνοντας πραγματικά μια κοινή διεθνή ατζέντα – γι’ αυτό ο Milley κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι η Ρωσία και Κίνα δεν μπορούν να ονομαστούν σύμμαχοι με την «πραγματική» σημασία της λέξης.
Ο σημαντικός λόγος για τον οποίο η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να επιτύχουν αυτόν τον υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης ήταν σίγουρα η κοινή αντίληψη ότι και οι δύο χώρες δεν έχουν την κατάλληλη θέση σε μια μονοπολική τάξη που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα προσπάθησαν να συνεργαστούν με τη Δύση κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αλλά είδαν ότι για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει είναι να προωθήσουν την αλλαγή καθεστώτος και την εδαφική ανατροπή σε αυτές τις χώρες, ώστε να μην αμφισβητηθεί η παγκόσμια τάξη.
Ο Mark Milley, ωστόσο, τονίζει ότι, παρά τις στρατιωτικές δυσκολίες σε ένα σενάριο άμεσης αντιπαράθεσης, βασίζεται στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ για να εξουδετερώσει ένα μεγάλο μέρος των αντιπάλων των ΗΠΑ – κυρίως την Κίνα, η οποία παρά την εξαιρετική πρόσφατη στρατιωτική ανάπτυξη εξακολουθεί να έχει μικρότερη πυρηνική αποτρεπτική δύναμη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία:
«Από πλευράς πυρηνικής αποτροπής – είμαστε πολύ ασφαλείς επειδή έχουμε ένα εξαιρετικό πυρηνικό σύστημα (…) Μπορούμε να το εγγυηθούμε χωρίς αμφιβολία», ανέφερε ο Mark Milley.
Ωστόσο ο Mark Milley, ξεκαθάρισε ότι ανησυχεί για τις πυρηνικές ικανότητες της Ρωσίας και τις επιπτώσεις της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας.
Ο Milley πιστεύει ότι με τη βοήθεια της Ρωσίας η Κίνα θα μπορούσε να γίνει μια πυρηνική δύναμη παρόμοια με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Και δεν πιστεύει ότι θα είναι δυνατό να σταματήσει αυτή η διαδικασία:
«Πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε, να επιβραδύνουμε, να διαταράξουμε, να εμποδίσουμε ή να καταστρέψουμε το κινεζικό πρόγραμμα πυρηνικής ανάπτυξης που σχεδιάζουν για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια».
Η αμερικανική πολιτική στηρίζεται στον πόλεμο… μετά την Ρωσία σειρά έχει η Κίνα
Πράγματι, αυτή η ρεαλιστική εκτίμηση του παγκόσμιου σεναρίου θα πρέπει να είναι επαρκής λόγος για τους Αμερικανούς πολιτικούς να αλλάξουν τη στάση τους και να υιοθετήσουν μια εξωτερική πολιτική υπέρ της ειρήνης.
Όμως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης.
Για να λυθεί το αδιέξοδο των δύο ταυτόχρονων πολέμων, το στοίχημα για τους αμερικανούς είναι να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία με πόλεμο μέσω Ουκρανίας… ενώ οι τακτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια ανοιχτή σύγκρουση με την Κίνα, στην οποία πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης.
Αυτός ο πόλεμος προετοιμάζεται για το εγγύς μέλλον, εμποδίζοντας την Κίνα να αποκτήσει στρατιωτική ισχύ ισοδύναμη με αυτή των ΗΠΑ με τη ρωσική βοήθεια.
Έτσι, η συζήτηση μεταξύ ρεαλιστών και πολεμοκάπηλων δεν θα τελειώσει σύντομα.
Και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο στρατός των ΗΠΑ, παρόλο που δεν πιστεύει στην πιθανότητα νίκης, θα υπακούσει στις φιλοπολεμικές στρατηγικές των ηγεσιών τους και θα συνεχίσει να οδηγεί τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής.
Η απίστευτη προέλαση των Wagner στο Bakhmut και σε άλλες πόλεις στην Ουκρανία
Οι Wagner ο ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός της Ρωσίας, εντείνουν σημαντικά τις επιθετικές επιχειρήσεις στην πόλη Bakhmut.
Ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στα περίχωρα, πολεμώντας μανιωδώς για να εμποδίσει τους Ρώσους να περικυκλώσουν την πόλη, οι Wagner προελαύνουν στους δρόμους της πόλης.
Στο βόρειο τμήμα του Bakhmut, αφού πήραν τον έλεγχο του εργοστασίου μη σιδηρούχων μετάλλων, οι ομάδες επίθεσης των Wagner συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων στη βιομηχανική ζώνη και τις παρακείμενες περιοχές.
Συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή Selische κατά μήκος της οδού Levanevsky.
Στο κέντρο της πόλης Bakhmut, αφού πήραν τον έλεγχο της περιοχής της κεντρικής αγοράς, Ρώσοι εισέβαλαν σε θέσεις της Ουκρανίας κατά μήκος της οδού Nizhnyaya.
Οι μάχες πλησιάζουν στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται τα κτήρια διοίκησης.
Στα νότια του Bakhmut, οι περιοχές Sobachevka και Budenovka τέθηκαν υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο.
Οι Wagner επιτέθηκαν και από τα βόρεια μέσω των οδών Shirokaya και Mariupol, πλησιάζοντας το κέντρο της πόλης από τα νότια.
Έξω από την πόλη Bakhmut, στις περιοχές Krasny, Khromovo και Orekhovo-Vasilevka, η πρώτη γραμμή δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο βασικών θέσεων.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι περίπου 6 χιλιάδες καλά εκπαιδευμένοι Wagner και μεταξύ 20-30 χιλιάδες πρώην κρατούμενοι που στρατολογήθηκαν στις τάξεις του PMC πολεμούν στο Bakhmut.
Το αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι είναι άγνωστο. αλλά είναι σαφές ότι πολεμούν πολύ αποτελεσματικά.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής των Wagner ο Prigozhin δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε συγκεντρώσει έως και 80.000 στρατιώτες σε κοντινούς οικισμούς.
Μέχρι σήμερα, οι Ουκρανοί δεν έχουν σημειώσει καμία επιτυχία.
Παρά την απότομη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους βόρεια της Avdiivka, προσπαθώντας να καταστρέψουν τα ουκρανικά οχυρά στη δασική περιοχή νότια της Novobakhmutovka.
Εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου περικύκλωσης, οι ουκρανικές αρχές απαγόρευσαν σε δημοσιογράφους και εθελοντές την είσοδο στην Avdiivka.
Οι υπηρεσίες της πόλης εκκενώθηκαν.
Οι επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων διακόπηκαν στην πόλη για να αποτρέψουν τους φιλορώσους πολίτες να αναφέρουν δεδομένα για τη θέση των ουκρανικών θέσεων στους δρόμους.
Τις τελευταίες ημέρες ρωσικές μονάδες κατάφεραν να προχωρήσουν στη Marinka.
Αφού περικυκλώθηκαν από δύο πλευρές, οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τα οχυρά στην εκκλησία και ορισμένα διοικητικά κτίρια στην κεντρική συνοικία της πόλης. Οι ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν άλλη μια μαζική επίθεση από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τουλάχιστον έξι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Kharkiv.
Ορισμένοι στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή Sumy και στην πόλη Slavyansk καταστράφηκαν.
Μια εγκατάσταση ηλεκτροδότησης χτυπήθηκε στο Kramatorsk. Αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Zaporizhia ή Zaporozhye.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι μια υποδομή υπέστη ζημιές. Τοπικές πηγές ανέφεραν επίσης εκρήξεις στις περιοχές Chernihiv και Poltava.
Η προέλαση των Wagner ενός ιδιωτικού στρατού της Ρωσίας είναι απίστευτη απέναντι στους Ουκρανούς που υποστηρίζονται με όπλα από το ΝΑΤΟ….